Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní televizní seriál z poloviny devadesátých let vypráví příběhy několika emigrantů, kteří se rozhodli opustit ČSSR v létě 1983. Některá dramaturgická rozhodnutí (např. se každý díl odehrává v průběhu jediného dne) tvůrcům zbytečně komplikují situaci a samotný závěr v některých případech působí prostě hloupě, ale jinak se tento koprodukční projekt čtyř evropských televizí docela povedl. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi zdařilé dílko, které se sice nevyhne slabším pasážím, ale převažují určitě klady. I po 20 letech je seriál tématicky relativně aktuální, ačkoliv pochází z doby, kdy byla Sabina Laurinová považována za hezkou a Pavel Zedníček za vtipného. V kontextu doby určitě velmi ambiciózní projekt, za který se ani dnes nemusí tvůrci stydět. Skvělý Dejdar! ()

Reklama

George8 

všechny recenze uživatele

Tady můžu říci, že se jedná o nedoceněný seriál, který zobrazuje osudy lidí, kteří chtěli utéct na západ před hnusným komunismem. Zajímavé téma, kvalitní herecký výkon Dejdara, Zedníčka, Fischerové, ale především Dulavy, který byl velice dobrý. Nejvíc mě tady štvala snad Vilma Cibulková. 😂.. Určitě si tento seriál mile rád někdy zopakuji. Naposledy viděno asi před rokem. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Zajímavá mozaika lidí, kteří v osmdesátých letech emigrovali ze zaprděného komunismu. Jeden z mála ne-li jediný který se toto tématikou zaobírá. Snad jen to mohlo mít šťastnější pro více našich hrdinů, ale asi to více odpovídalo realitě. Herecky dobře obsazené a dokonce i Dejdar tady exceluje. Méně známé tváře slovenských herců jsou osvěžující. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Konec velkých prázdnin byla odjakživa depresivní záležitost, ale tadyten konec byl nějak až moc...začátek mi připomínal Účastníky zájezdu (jen o fous zajímavější), kterým se v komunistickém bordelu životy pořádně zašmodrchaly. Knihu jsem nečet, ale umím si představit, že byla určitě lepší než celkem průměrný seriál. PS: Dejdar se tady ukázal v tom nejlepším světleslovasmyslu! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (17)

  • Točilo se v Česku (Brno), Rakousku (Vídeň), na Slovensku a ve Slovinsku. (sator)
  • Scénář k seriálu napsal Pavel Kohout na konci osmdesátých let na žádost rakouské veřejnoprávní televize ORF, která od něj chtěla nějaký seriál o emigrantech. Po dopsání scénáře se ale v televizi vyměnil ředitel a projekt byl odložen. Na základě scénáře tak vznikla kniha, mimochodem velmi úspěšná např. i v Německu. Po té se na své místo vrátil původní ředitel a natáčení se už, za lehce změněných podmínek a za spolupráce televizí z některých okolních států, mohlo konečně rozběhnout. (Lkprak)
  • V záběrech, kdy Udo Heilmann (Václav Vydra) veze Doru (Vilma Cibulková) a její matku (Jitka Frantová Pelikánová) z letiště ve Frankfurtu nad Mohanem po německé dálnici, si lze za okny automobilu všimnout ocelových svodidel typického československého tvaru z produkce Nové Huti v Ostravě, která se v SRN nikdy nepoužívala. (Martin_L)

Reklama

Reklama