Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

curfew77 

všechny recenze uživatele

Z tohoto seriálu jsem měl bohužel s každým dílem stále neodbytnější pocit, že se jeho tvůrcům dokonale daří vrazit meč nepochopení mezi emigraci a šedou zónu, takříkajíc ve stylu "a co je nám vlastně po tom, že tihle chudáčci tak strašně trpěli, když si svoji cestu vlastně vybrali docela sami." Obávám se, že takhle to tedy seriáloví tvůrci (a už vůbec ne Mašínová a Kohout) rozhodně nezamýšleli, ovšem věčné nářky a fňukání Dejdara, Cibulkové či Dulavy, šílená skoromilostná linka Zedníčka a Laurinové, blazeovaná nadřazenost Brzbohatého či poněkud pomateně idealistický mladý slovenský pohraničník, to je na mě trochu moc silný koktejl. Nejsem si vůbec jist, jestli se tady podařilo zůstat aspoň na oné obligátní půli cesty. Slaboučkých 50 % - to už mi byl milejší i takový Hotel Herbich. ()

ivamka 

všechny recenze uživatele

Hudba - Michal Pavlíček a to mluví za vše. Příběhy se spojovaly a zas rozcházely. Sabina Laurinová výborně ztělesnila přesně jednu holku, kterou jsem poznala během zájezdu do Jugoslávie v r.1985. Zůstala tam a pak se za 14 dnů vrátila, protože byla holka zhýčkaná a v lágru jí bylo těsno. Taky jsem poznala pár emigrantů a opravdu radši budu doma žužlat chleba o dvou kůrkách, než se někde s něma bít v cizině za blahobyt. ()

Reklama

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne jeden z najlepších seriálov v Česko-Slovensko-Slovinsko-Rakúskej spolupráci. Niektoré časti veľmi natiahnuté, iné ako napríklad záver prvého dielu strhujúce. V celku ma najviac zaujal príbeh Dejdara a jeho priateľky a za ten si to zaslúži 4*. Inak by to boli 3. Je to seriál, ktorý si aj teraz rád pozriem... Seriál, ktorým na dlhú dlhú dobu umrela Slovenská televízna (a filmová) tvorba ... prebudenie prišlo až o desať rokov dokumentom Najväčšie kriminálne prípady Slvoenska - ale to sú žanrovo a typovo trochu iné vody ... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Zajímavá mozaika lidí, kteří v osmdesátých letech emigrovali ze zaprděného komunismu. Jeden z mála ne-li jediný který se toto tématikou zaobírá. Snad jen to mohlo mít šťastnější pro více našich hrdinů, ale asi to více odpovídalo realitě. Herecky dobře obsazené a dokonce i Dejdar tady exceluje. Méně známé tváře slovenských herců jsou osvěžující. ()

Frog.cz 

všechny recenze uživatele

Místy uhozené až moc,je vidět že to psal člověk neznalý některých situací a stavu věcí tehdejších.Po vzniku seriálu jsem dal vyšší hodnocení ale s odstupem času a shlédnutí reprízy jsem jednu* ubral. Třeba ten PSák který se rozhodl vrátit kvůli té pipky by z basy vylez až po revoluci,za to byl Sabinov jak vyšitej a to byla nejtvrdší basa pro vojáky,po ukončení trestu by ještě musel odkroutit zbytek vojny někde u PTP.Takže myslím že by si ten návrat sakra rozmyslel a ta jeho by na něj bůhví kolik let stejně nečekala. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (17)

  • Oproti knižnímu vydání v seriálové verzi zcela chybí postava Ing. Karla Markalouse. (via22)
  • Od původního scénáře, který se přepisoval, až po realizaci uplynulo 13let. (Zdroj: kniha Lexikon českých seriálů). (M.B)
  • Točilo se v Česku (Brno), Rakousku (Vídeň), na Slovensku a ve Slovinsku. (sator)

Reklama

Reklama