Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Celkem slušně odehraný, s polistopadovou huráupřímností vykreslený příběh, který dnes těžko přesvědčí o tom, že nebyl zamýšlen jako dvojitá parodie - na socialistické seriály i na emigranty. Výborná Ingrid Timková. Scénář: P.Kohout a Jelena Mašínová, Hudba: M.Pavlíček + orch. Varhan Bauer. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

768. hodnocený film: Kdysi to byl obrovskej hit a hrozně se mi to líbilo. Film byl napšchovaný skvělými herci a navíc příběh byl skutečně inspirovaný skutečnými událostmi. Volně díly na sebe navazovaly a mělo to hlavu i patu. Dneska to ale už moc nebaví a dal bych tomu 3*, ale jinak mě to dřív fakt chytlo a měli by to vidět všichni ti kreténi, kteří ještě volí komanče a Paroubka, nebo ti, kteří blekotají, že za komunistů bylo líp - hovno. 4* za tuhle povedenou minisérii. 4* ()

Reklama

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne jeden z najlepších seriálov v Česko-Slovensko-Slovinsko-Rakúskej spolupráci. Niektoré časti veľmi natiahnuté, iné ako napríklad záver prvého dielu strhujúce. V celku ma najviac zaujal príbeh Dejdara a jeho priateľky a za ten si to zaslúži 4*. Inak by to boli 3. Je to seriál, ktorý si aj teraz rád pozriem... Seriál, ktorým na dlhú dlhú dobu umrela Slovenská televízna (a filmová) tvorba ... prebudenie prišlo až o desať rokov dokumentom Najväčšie kriminálne prípady Slvoenska - ale to sú žanrovo a typovo trochu iné vody ... ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi zdařilé dílko, které se sice nevyhne slabším pasážím, ale převažují určitě klady. I po 20 letech je seriál tématicky relativně aktuální, ačkoliv pochází z doby, kdy byla Sabina Laurinová považována za hezkou a Pavel Zedníček za vtipného. V kontextu doby určitě velmi ambiciózní projekt, za který se ani dnes nemusí tvůrci stydět. Skvělý Dejdar! ()

Frog.cz 

všechny recenze uživatele

Místy uhozené až moc,je vidět že to psal člověk neznalý některých situací a stavu věcí tehdejších.Po vzniku seriálu jsem dal vyšší hodnocení ale s odstupem času a shlédnutí reprízy jsem jednu* ubral. Třeba ten PSák který se rozhodl vrátit kvůli té pipky by z basy vylez až po revoluci,za to byl Sabinov jak vyšitej a to byla nejtvrdší basa pro vojáky,po ukončení trestu by ještě musel odkroutit zbytek vojny někde u PTP.Takže myslím že by si ten návrat sakra rozmyslel a ta jeho by na něj bůhví kolik let stejně nečekala. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení probíhalo převážně v Brně a okolí a částečně v Rakousku. (M.B)
  • V záběrech, kdy Udo Heilmann (Václav Vydra) veze Doru (Vilma Cibulková) a její matku (Jitka Frantová Pelikánová) z letiště ve Frankfurtu nad Mohanem po německé dálnici, si lze za okny automobilu všimnout ocelových svodidel typického československého tvaru z produkce Nové Huti v Ostravě, která se v SRN nikdy nepoužívala. (Martin_L)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno