Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Někdo to rád horké a někdo se nemůže prosadit jako herec, tak vypálí rybník alespoň herečkám. Je pro mě těžko uvěřitelné, že by si takový všední až ošklivý exemplář "ženy" získal obrovskou popularitu, ale scénář unese cokoliv. 30 let stará klasika o chlapovi, co se musí opravdu pečlivě a dohladka holit, schovávat ohon, rovnat si kozy a ovládat ladnou chůzi na vysokých podpatcích (umění, které jsem nikdy neovládla... ani se o to nepokoušela, už tak se v tramvaji mlátím čelem o horizontální šprušle). Zdejší hodnocení je zjevným produktem davové nostalgie - včera jsem Tootsie potkala podruhé po letech a zasloužila by si vetknout do paruky maximálně tři kopretiny, ale taky si dovolím podlehnout sentimentu: 70%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Převlekové komedie bývají bohužel většinou zcela postaveny na výkonu jediného herce. Tootsie je naštěstí výjimkou, protože vedle famózního Dustina Hoffmana je ještě několik výborných herců, celé je to postavené na scénáři, který má hlavu a patu, a bezchybně realizováno. Navíc je zápletka chytře využita k ironizování docela vážných problémů. A ve výsledku je to hlavně skvělá zábava. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Dej pryč ty pazoury, než tě nakopnu, až ti uletěji koule...Bylo to dost razantní?" ptá se Michael Dorsey alias Dorothy Michaelsová při konkurzu na roli ředitelky nemocnice v nekonečném soap opera seriálu, kam doputuje po sérii trapných pokusů ("mami, tati, strýčku Pete, něco se stalo s Piškotem, je asi mrtvý..."), aniž by doufal. Zatím dostával jen štěky nebo reklamy a k tomu je palice tvrdá (" ...měl jsi hrát půl minuty rajče, ale kvůli tobě přetáhli o půl dne frekvenci, protože sis nechtěl sednout"), takže mu nezbývá, než se probíjet životem jako číšník a bydlet s kámošem - autorem divadelních her, které nikdo nechce uvést (".....chtěl bych, aby do divadla přišlo jen pár lidí, kteří se právě schovali před deštěm, pár skutečných lidí, dokud taky nevyschnou"). Jak já ty dva - Hoffmana a Murrayho - miluju, jejich konverzace je rajská hudba pro moje uši. Tootsie je komedie, která dokazuje, jakou úroveň může komedie mít, ovšem když se k žánru přistupuje jako tady. Díky vynikajícímu scénáři se lze pobavit, poučit i dojmout, aniž by jedna postava shazovala druhou. Sydney Pollack odvedl obrovskou práci a rolička, kterou si tu uzmul, je jen malá úlitba bohům za takový výsledek. Jen obrovská škoda toho Oscara pro Hoffmana, to je snad jediná postvada na kráse perfektního filmu, ve kterém kromě těch dvou zazářila nejen Jessica Lange ale také Teri Garr a Charles Durning. Film z mé top5, který bude na každém dalším mediu ten nejopotřebovanější. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z amerických klasík 80tych rokov. Netreba sa nechať odradiť príšerným patriotickým plagátom, v ktorom je ale množstvo irónie. Tootsie je veľmi milá komédia, ktorá si strieľa zo spoločnosti, kde neúspešný muž je ochotný sa prezliecť za ženu, aby sa dokázal presadiť. Výhoda filmu spočíva v tom, že Hoffman je veľká hviezda, ale zároveň nie je žiaden krásavec, takže si môže dovoliť zahrať takúto úlohu. Predstavte si v nej trebárs Redforda, to by asi nešlo. Prečo dopadli prevlekové komédie tak, ako dopadli, sa treba opýtať Lawrenca alebo Sandlera. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Film který každý viděl stokrát, tak nemá význam na to koukat znova když to zas jednou dávají v TV. Jenže pak se do toho zakoukáte a vidíte to po 101. Není to jen herecký koncert Dustina Hoffmana, je to celé dokonalé. Je to jeden z etalonů hollywoodské komedie pro mainstreamové publikum. Produkce: Columbia Pictures Corporation ()

Galerie (60)

Zajímavosti (18)

  • Všechno, co ve filmu řekne Bill Murray, byla improvizace. (viperblade)
  • V roce 2007 byl snímek Americkým filmovým institutem zvolen jako 69. nejlepší film všech dob. (viperblade)
  • Dustin Hoffman strávil v ženském převleku tolik času, že se dokonce žertem obával o vývoj svého syna, který se narodil pár dní před začátkem zkoušek a na konci natáčení mu byl rok a čtvrt: "Vidí mě v sukni tak často, že si musí myslet, že jít do práce znamená převlíknout se za ženskou. Ještě z toho bude mít trvalé následky!" řekl Hoffman. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)

Reklama

Reklama