Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

kingik 

všechny recenze uživatele

Stát se to mně, tak bych ho odhalil během pěti minut. Nestačí si jen vzít paruku a šminky. Už jen ty evidentně mužské rysy, co měl Hoffman. Opravdu vzhledově hodně nepovedená ženská. Film se mně nelíbil. Měl hrozně hlemýždí rozjezd, a když už se pak Hoffman převlékl za ženskou, tak to bylo utrpení pozorovat jeho kreaci jakési otřesné mužatky s pisklavým hlasem. Kladně hodnotím nápad a Billa Murraye. Počet zasmání: 0. 40% ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Julie thinks you're gay?" - "No, my friend Sandy. I mean, it's crazy..." - Then sleep with her!" - "I slept with her once, she still thinks I'm gay" - "Oh oh, that's not good one" --- Milé, se zvlášť povedeným závěrem. Ale preferovat asi vždycky budu Mrs. Doubtfire, jakožto větší řachandu (což by podle mě mělo být synonymem převlekové komedie), Tootsie je moc ukecaná a ne už tak vtipná. ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

za tych 30. rokov tootsie stratila trocha zo svojej krásy (hlavne hudba patrí do inej doby a hustota gagov je nižšia ako u dnešnych filmov) ale i tak ide stale o svižnú komediu ktora vyzerá vynikajuco (milujem ten určity "look" filmov z 80iatok) a je plná skvelych hereckych vykonov či už od dustina hoffmana po billa murraya, kde ale u mna na plnej čiare vyhráva george gaynes (inak slávny komandant lassard z policajnej akadémie) ako senilny doktor john van horn... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman hraje chlapa co hraje ženu co hraje ředitelku nemocnice. Takže buď je to schizofrenik, nebo výbornej herec. Já se přikláním k tomu, že to je génius, který dokáže bravurně ztvárnit jak charakterní postavu, tak komediální, bez ohledu na pohlaví. Komedie je to však zcela předvídatelná, trochu lepší průměr. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Scénář je pečlivě vystavěná, Dustin hraje skvěle, a ta sociální kritika nezaměstnatelnosti herců, tupých seriálů a nemožnosti prosadit divadelní hru apod. z toho sem tam vystrčí růžky. A přesto je to až na ten úžasný převlek takové nemastné, neslané a nedotažené. Nejde se v ničem do hloubky, každé téma se jen trochu nakousne a jde se dál. Chybí mi i větší propracování vztahů postav po odhalení, jak zareagovali jeho bývalí kolegové, režisér, producenti, a koneckonců není nikde ani naznačeno, jak dopadla divadelní hra Michaelova spolubydlícího. Je to stále nadprůměrný snímek, ale pro mne osobně ne ve všem dotažený, občas laciný, jako by jel na hraně komedie pro masy a kritiky směrem do vlastních řad, a nemohl se rozhodnout, čím vlastně je. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Všechno, co ve filmu řekne Bill Murray, byla improvizace. (viperblade)
  • Ústřední melodie filmu "It might be You" se dostala do hitparád, nejprve do top 40 v USA a pak na první místo v US Adult Contemporary charts. (S.i.d.)
  • Dustin Hoffman si musel denně holit nejen obličej, ale také nohy, paže, hřbety rukou i vnější stranu prstů. Celou tuhle operaci provázel v sauně, neboť horký vlhký vzduch tam usnadňoval oholení nepoddajných chloupků. Kromě toho nosil umělé zuby, vycpávky tváří a make-up, který mu způsoboval akné. Kompletní namaskování trvalo každý den tři hodiny, ovšem natáčet se mohlo také jen tři hodiny. Pak totiž herci začínaly viditelně rašit vousy. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)

Reklama

Reklama