Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (53)

  • Ve dvou scénách se objeví exteriér vůdcova bunkru. Ačkoliv by se mělo nejspíše jednat o slavné Vlčí doupě, architekturou více připomíná objekty československého opevnění. Pravděpodobně se ale nejedná o žádný reálný bunkr, ale o filmovou kulisu. Lze tak usuzovat z nelogicky umístěných střílen a stromu, který roste přímo před objektem a který by byl při stavbě bunkru jistě pokácen. (Kaleidoskop)
  • Když pilot Karel Bureš (Petr Kostka) jedná s nacistickými spiklenci v hotelu, objeví se prostřihy pláže, která má evokovat exotickou krajinu. Jedná se o pláž na adrese Malecón San Martin 527, Pucusana v Peru. (sator)
  • Ve 29. minutě filmu se objeví několikavteřinový záběr na obrovské řídící středisko společnosti Universum. Ve skutečnosti jde řídící středisko NASA. (sator)
  • Nacistický spiklenec Klaus Abard (Jiří Sovák) v Hitlerově bunkru říká: „Za tři minuty zavolá generál Henka a oznámí vám, že Rusové jsou 100 kilometru od Berlína.“ Karl Henke byl důstojník v Reichsheer během první světové války a v německé meziválečné armádě, Reichswehru a ve Wehrmachtu. Byl povýšen na generálmajora a jmenován vrchním velitelem vyloďovacích operací Wehrmachtu - dohlížel na evakuaci německých jednotek z ostrovů v Baltském moři. Od ledna 1945 se stal zodpovědným za zásobování 4. armády, uvězněné v kapse Heiligenbeil, ve východním Prusku, kde dal 27. dubna 1945 před zajetím přednost dobrovolnému ukončení života.
    (sator)
  • Karel Bureš (Petr Kostka) je odvážen pohřebním vozem Mercedes-Benz W115 Bestattungswagen Pollmann z roku 1968. Conrad Pollmann North German body factory GmbH byla karosárna, která vyráběla především pohřební vozy. (sator)
  • Scény, v níchž herec mluvil sám se sebou, se točily poměrně jednoduchou technikou, kdy se každá půlka filmového políčka vertikálně překryla a natočila se jedna část scény. Poté se musela překrýt exponovaná část filmu a vznikla protiscéna, v níž herec pracoval ve druhé části obrazu. Petr Kostka, který ve filmu hrál trojroli sourozenců Burešových, říkal, že to bylo psychicky náročné, protože věděl, že při již exponovaném materiálu by případnou chybou zničil nejen svůj poslední záběr, ale i už dříve exponovaný a speciálně upravený materiál. (sator)
  • Téma filmu připomíná povídku Ludvíka Součka „Kursk“ z knihy „Operace Kili“ z roku 1970. Ta líčí přistání stroje času z budoucnosti uprostřed tankové bitvy u Kurska za druhé světové války. Autor námětu Josef Nesvadba se s Ludvíkem Součkem přátelil. Souček za povídku „dostal přes prsty,“ protože normalizační režim v ní viděl výsměch sovětské armádě. (sator)
  • Auto, ve kterém prchají cestovatelé časem z Hitlerova (František Vicena) hlavního stanu, je Steyr 2000 A. V letech 1942 až 1944 byl Steyr-Werke třetím největším výrobcem nákladních automobilů v Německu. Firma existovala až do roku 2012, kdy byly jej akcie prodány čínským obchodníkům. (sator)
  • Hitlerův (František Vicena) hlavní stan, ve kterém se část příběhu odehrává, se nachází na severovýchodě Polska, nedaleko města Kętrzyn. V hlubokých lesích zde totiž během druhé světové války vyrostl komplex Vlčí doupě. V něm nacistický vůdce strávil více než 800 dní mezi lety 1941 a 1944, přežil v něm také atentát v rámci operace Valkýra. (sator)
  • Admirál Karl Wolff (Štěpán Bulejko), který po zásahu hibernačního spreje zezelená a doktor (Jan Přeučil) mu ulomí nohy, byl ve skutečnosti Karl Friedrich Otto Wolff (13. května 1900–17. července 1984). Byl to německý funkcionář SS, který sloužil jako náčelník osobního štábu Reichsführer-SS a spojka SS s Adolfem Hitlerem během druhé světové války. Válku ukončil jako nejvyšší velitel SS a policie v okupované Itálii a pomohl zařídit brzkou kapitulaci sil. Unikl stíhání v Norimberském procesu, ale v roce 1962 byl odsouzen za deportaci italských Židů k 15 rokům ve vězení. Propuštěn byl v roce 1971 kvůli špatnému zdraví a zemřel o 13 let později. (sator)
  • Ve filmu působil jako statista Aleš Brichta. Lze jej zahlédnout jako hlídače v hale raketodromu. (Miluna11)
  • Anglická nezávislá firma Second Run vydala 25. 1. 2021 remasterovanou verzi na DVD a Blu-ray v češtině a němčině s anglickými titulky, odborným komentářem a bohatým bookletem. (lexa.k)
  • Když se Jan Bureš (Petr Kostka) probouzí na smetišti a nastupuje k řidiči (Petr Nárožný) do kamionu, požádá ho, jestli si může zatelefonovat. V tu chvíli je záběr na telefon systému AMR, který se v době natáčení zatím pouze testoval. Systém AMR (Automatizovaný Městský Radiotelefon) vyvinula firma TESLA v polovině sedmdesátých let minulého století. Tato síť sloužila původně hlavně pro komunikaci pracovníků Spojů a později i vysokých státních úředníků. Byla vypnuta v roce 1999. (PaulxH)
  • Když si dává Patrick (Otto Šimánek) oběd v raketě, spadne mu sousto ze lžičky, ale on dělá jakoby nic a žvýká, jako by skutečně jedl. (rakovnik)
  • Nože, které postavy ve filmu vrhají na terč, jsou výrobky firmy Mikov. Konkrétně se jedná o typ Venado. (grovik.net)
  • Ve scéně, kdy zděšenému Hitlerovi (František Vicena) pustí dokument o prohrané nadvládě Německa, je použit střihový dokument, který doprovází sugestivní hudba. Jedná o skladbu „Ich hab' an dich gedacht“ od skladatele Hanse-Otty Borgmanna, s textem od Hanse-Fritze Beckmana. Píseň zazněla prvně ve filmu Tango Notturno (1937) a nazpívala ji Pola Negri. (sator)
  • Když zabiják Kraus (Vladimír Menšík) vyjíždí svým mercedesem z půjčovny, je před ním na ulici zaparkován prototyp Škoda Supersport SPZ ACI-10-36. Později bylo toto auto upraveno Theodorem Pištěkem, přelakováno na černo a zahrálo si titulní roli ve filmu Upír z Feratu (1981). Poté se ještě objevilo (ve stejném provedení) ve snímku Velká filmová loupež (1986). Později bylo vystaveno v továrním muzeu v Mladé Boleslavi. (Stejšn)
  • Raketa, kterou nacisté v roce 1941 přistávají, byla ve skutečnosti namalovaná na desce - trojrozměrný byl pouze dolní stupeň, do výše dveří, kterými herci procházeli. (Robbi)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama