Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (437)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skvělá a perfektně vymyšlená sf komedie s časovými paradoxy. Je vidět, že se tvůrci opravdu vyřádili v několika rovinách najednou. Myslím, že se sami Macourek a Nesvatba museli při psaní scénáře zduplikovat, jinak si nedovedu vysvětlit ten vodopád nápadů a vychytávek, že i Red Dwarf bledne. Navíc skvělí herci, Vicena jako úžasný Hitler (HIMMLEREEEE!!! VYHODIT, DEGRADOVAT, ZAVŘÍT. PŘED POPRAVOU MUČIT) a originální titulky na začátku, to se musí vidět. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých komediálních sci-fi/fantasy filmů své doby, který se může hrdě vyhřívat na výsluní vedle takových klenotů, jako PANE, VY  JSTE VDOVA, ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ či ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU. Zábavný a promyšlený scénář a dokonalý herecký koncert slavného tria Sovák, Menšík, Brodský. Plus výborná dvojrole pro Petra Kostku. Polákova klasika z období zlaté éry československých komedií. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí téhle scifi komedie jsem si uvědomil, že v oblasti scifi žánru máme opravdu co dohánět, ale pokud je scifi v tomto příběhu jen pouhou záminkou k rozehrání zajímavé černé komedie s prvky scifi a s elitním hereckým obsazením, může nám i takový Tarantino závidět, protože tahle taškařice o změně chodu dějin, potažmo 2 světové války, zde byla dávno před jeho Hanebnými pancharty. A Adolf Hitler Františka Viceny stál za to a opravdu byl svému nechvalně známému předobrazu k nerozeznání podobný na rozdíl od jiných filmových rádoby Hitlerů. Jindřich Polák režíroval s přehledem a ve velké formě. A nápaditý scénář Miloše Macourka se nezapře. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ve kterém sice sem tam něco zaskřípá, ale člověk se při jeho sledování rozhodně nenudí. Vedle skvělých fórů a promyšleného děje určitě stojí za pozornost propracovanost reálií: skvěle zvládnutý hlavní stan, dobře zahraný Hitler, atmosféra kosmického "letiště", nehledě ke spoustě roztomilých drobností. Vedle neodolatelných hereckých výkonů hlavních postav jsou nezapomenutelné i některé epizodní roličky, například řidič v podání Petra Nárožného... Celkový dojem: 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dáváš popravit sám sebe, ty blbče." Dávno pryč je doba, kdy se do Československa sjížděli Američané, aby se mohli kouknout na dinosaury a nacisti, aby mohli vyhrát válku. Československo bylo prostě nejlepším místem na cestování v čase a mě dost mrzí, že jsme tuto pozici opustili. Nicméně mě hrozně bavilo, kterak Jan vysvětloval sám sobě vzniklou situaci, kterak Kraus odstranil sám sebe a návštěva u Vůdce taky neměla chybu. Jen ti nacisti poměrně mizerně reprezentovali pověstnou německou preciznost. Ovšem dokonalé byly taky pilulky proti stárnutí. Samozřejmě jen pro bohaté. A já mám takový divný pocit, že něco takového pro vyvolené už existuje a v letáku Kauflandu to nenajdu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (53)

  • Ve 29. minutě filmu se objeví několikavteřinový záběr na obrovské řídící středisko společnosti Universum. Ve skutečnosti jde řídící středisko NASA. (sator)
  • K babylonskému zmäteniu došlo pri natáčaní, kedy sa v jednotlivých scénach často vyznali naozaj len režisér Jindřich Polák a jeho herec Petr Kostka (bratia Burešovi). (Raccoon.city)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama