Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer

Recenze (143)

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

HOUSE OF THE DRAGON. Season 1. Asi som jedna z mála, no keďže som GoT NIKDY (zatiaľ) nevidela a to ani jednu epizódu, nevnímam House of the Dragon ako prequel a nemám tiež s čím porovnávať, keďže ani knihu som nečítala. Toľko na úvod. Season 1 mám zatiaľ nerozhodne medzi 3 a 4*. Niektoré epizódy sa mi fakt páčili, no niektoré až tak veľmi nie. Myslím si, že s výmenou castingu, mám predovšetkým na mysli mladšiu a staršiu verziu princeznej a kráľovnej, mohli počkať do Season 2 (tak ako to napr. urobili v The Crown - nemenili hercov uprostred série!) a celú S01 si ponechať Milly a Emily. A keď už to museli urobiť, mali náležite upraviť masky aj ostatným hercom, veď predsa starneme všetci, však Daemon či Ser Criston?! King Viserys: If the world of men is to survive, a Targaryen must be seated on the Iron Throne. A king or queen strong enough to unite the realm against the cold and the dark. Aegon called his dream the Song of Ice and Fire. This secret, it's been passed from king to heir since Aegon's time. Now you must promise to carry it and protect it. Promise me this, Rhaenyra. Promise me. Princess Rhaenyra: Everyone says Targaryens are closer to gods than to men but they say that because of our dragons. Without them, we're just like everyone else. King Viserys: I am sorry, Rhaenyra. I have wasted the years since you were born wanting for a son. You are the very best of your mother, and I now believe, as I know she did, that you could be a great ruling Queen. Perfektné kostýmy, kamera, hudba a herecké výkony. [3,5*] ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Byl jsem rád, že se nám toto univerzum po letech zase vrací, nicméně to, co přišlo, mě totálně odrovnalo a neskutečně jsem si užíval každý díl, ať už byl slowburnový nebo bitevní. Tvůrce seriálu Miguel Sapochnik (a samozřejmě není v týmu sám) je bůh a malinko mě zneklidňuje, že z druhé sezóny odstoupil jako showrunner, ale snad to bude zase tak super. Největší a vlastně jediný neduh tohodle seriálu pro mě tví ve velkých ale hlavně častých časových skocích, přičemž jsem se jednu dobu v postavách (hlavně dříve dětských) hodně ztrácel a taky fakt, že jsme měli v půlce řady přijít o herečku Milly Alcock, kterou jsem si během pár dílů strašně oblíbil, mě hrozně štval. Nicméně ji nahradila snad lepší Emma D'Arcy a v dalších řadách máme prý přislíbeny flashbacky a naopak absenci flashforwardů, leč bohužel až 2024. A já doufám v méně porodů. Už aby to bylo. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

První recenze byly mnohem tvrdíš než k souběžnému Rings of Power. A aby ne. Zde je jasně nastavené pravidlo co a jak. V něčem už tím, že se tady nikdo nemůže hádat o černých elfech. A přesto bylo toto dílo takové těžkopádnější. V ději to dost skáče, je snadno nepřehledný a postavy jsou hrozně nahodilé. Možná mají svůj charakter, ale show nám nedá moc prostoru to vidět a proniknout do toho. I když je málo částí, které by byly vyloženě katastrofální, stejně je docela snadné spadnout do toho, že seriál o moc nesnaží jít do hloubky a v nějakých věcech vykrádá svého staršího bráchu. Je super být zase v Západozemí, ale toto je jenom vývar z něčeho, co bylo hodně kvalitní kuře. A hlavní problém vidím v té necharakternosti a strachu jít hlouběji. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

První série za mě dobré. Taková odlehčená Hra o trůny, řekněme více pohádky a méně krve a sexu. Méně postav, méně intrik, jednodušší, ale ve stejném prostředí, stále velkolepé. Vtipné je vidět určitá místa a artefakty, které známe z Hry o trůny, ale už z určitých důvodů jiná, zničená, apod. I na změnu některých herců "o deset let později" v půlce jsem si zvykl. ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určitě se zde nabízí přirovnání k první sérii GoT, než k její poslední. Nemyslím tak ani kvalitou, ale spíš tempem. Má to prostě všechno co jsem si přál a ještě víc, opravdu. Jako adaptace knihy to pokrývá předlohu dokonale tak z 90%, scénáristé v čele s Condalem tady mnoho linií ještě navíc krásně přibarvují, například král Viserys je zde zobrazen o poznání lépe, než v knize kde je to v podstatě jenom takový opilec co má rád svoje děti. Nejvíc se zde různí věk postav (např. Alicent má být asi o deset let starší než Rhaenyra, to jejich kamarádství mi tam moc nesedí). Rogue Prince a Kinslayer, Potěšení říše a Koňská hnáta....zvládnutí na jedničku. Časové skoky mohou působit trochu rušivě, ale teď už se to usadilo tak bych spíš chilloval než si kvůli tomu trhat žíly. Samozřejmě jsem hater a musím zmínit že HOT D s přehledem vyhrává válku fantasy seriálů jakože na plné čáře. Tam kde byl Zaklínač od Netflixu špatný, jsou Prsteny moci vyloženě tragické. A pověz mi, proč to vůbec dělat tak složitě? To je to tak těžký vybrat jako požadovaného černého herce, herce který umí hrát a má charisma? (Corlys). Není smysluplnější ukázat to jak ženy dokážou být silné, tím jak trpí u porodu, než je navléct do nějaké trapné zbroje a nechat je šermovat jak píča proti trollovi? Whatever. HOTD je nakonec ještě normální seriál, který nikomu nemusí nic dokazovat. Jsem fanboy, jsem. Chtěl jsem tuhle recenzi ale udělat co nejvíc objektivní, tak snad se mi to podařilo. Na druhou sérii se těším pomalu víc než na Vichry zimy, jelikož u ní vím, že se ji dočkám. btw. poslední díl, jsem si užil opravdu na plno, slyšet tam na začátku tu znělku...byl jsem blízko k dosažení nirvány. Opravdu jeden z TOP kino zážitku, možná dokonce ten úplně největší :) ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • Daemon Targaryen (Matt Smith) říká Rhaenyře (Milly Alcock), že za poslední čtyři roky dospěla. Je to od doby, kdy se naposledy viděli, když Rhaenyra získala od Daemona ukradené dračí vejce a přinesla ho zpět do Králova přístaviště v epizodě Nezvedený princ (2022). Potvrzuje to také relativně krátkou dobu mezi epizodou Druhý svého jména (2022) a Král úzkého moře (doloženo Alicent Hightower v pozdějších fázích těhotenství v epizodě Druhý svého jména a s novorozencem v epizodě Král úzkého moře), vzhledem k tomu, že mezi 1. a 2. epizodou uplynulo šest měsíců a mezi 2. a 3. epizodou uplynuly více než dva roky. (mikki089)
  • Během událostí Rodu Draka je naživu poslední z velkých draků, kteří se účastnili dobyvačné války v Západozemí, kdy království následně sjednotila pod jednu korunou. Byla jim dračice Vhagar, na které jezdila královna Visenya Targaryen, starší sestra Aegona Dobyvatele. (Veskoslav)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama