Reklama

Reklama

Babylon

Trailer 1
USA, 2022, 189 min

Režie:

Damien Chazelle

Scénář:

Damien Chazelle

Kamera:

Linus Sandgren

Hrají:

Diego Calva, Margot Robbie, Brad Pitt, Jean Smart, Jovan Adepo, Li Jun Li, Lukas Haas, Max Minghella, Tobey Maguire, Olivia Hamilton, P.J. Byrne, Rory Scovel (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tehdy, ve dvacátých letech minulého století, se v pouštním městečku Los Angeles mohlo snadno stát, že jste se na opulentní a divoký filmařský večírek vetřeli jako absolutní nicka a hned následující ráno se stali filmovou hvězdou. Přesně takovou trajektorii nabrala dráha herečky (zatím bez jediné role) Nellie LaRoy (Margot Robbie), která si za poslední prachy koupila hezké šaty a rozhodla se oslnit kohokoliv, kdo by jí dal šanci. Svědkem její strmé kariéry je „holka pro všechno“ Manny Torres (Diego Calva), mexický přistěhovalec, který plní filmovým magnátům i ty nejdivočejší sny (chcete-li mít na večírku živého slona, Manny ho sežene). V rámci svých povinností Manny pečuje i o Jacka Conrada (Brad Pitt), nejslavnějšího herce své doby, který moc dobře ví, jak těžké je se na vrcholu udržet, a který dělá možné i nemožné pro to, aby na něm zůstal. Na obzoru se však rýsuje revoluce, do té doby němé filmy začínají mluvit. Na Hollywood se řítí uragán změny, který mnoho životů, nadějí a tužeb zničí a smete, a jen pár vyvolených vynese nahoru mezi hvězdy. Babylon je multižánrová freska, která nenechá své hrdiny ani diváky vydechnout. Navštěvujeme s nimi dekadentní párty, kde se odehrávají věci, které byste si ani při bohaté fantazii nedokázali představit, pracujeme s nimi, sníme s nimi a snažíme se to celé přežít. (CinemArt)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (570)

gogo76 

všechny recenze uživatele

" and camera ...and sound...!" Nejako som cítil, že toto je ten pravý film pre veľké plátno a vyrazil som do kina. Damien Chazalle je stále veľmi mladý, no ešte viac talentovaný režisér. Jeden z tých, u ktorého je jasné, že pôjde v šľapajách velikánov ako Scorsese, Leone, Spielberg...Film, ktorý vzdáva hold filmovému remeslu tu nedávno natočil aj Spielberg, ale vedľa Babylonu je to veľmi komorný film. Kto z nich vyhrá bitku o Oscary? Babylon je veľkolepý epos, ktorý je nadupaný vizuálnymi nápadmi, davovými scénami a samozrejme hudbou, ktorou Chazalle spolu so svojím už dvorným skladateľom Hurwitzom ohuruje opäť. Našiel som si tu svoje skladby, niekedy je to až príliš divoké, no soundtrack je výborný, Oscar minimálne za hudbu je asi istý. Réžia je úplne geniálna, klobúk dole ako to Chazalle dokázal všetko pretaviť a skĺbiť do jedného dokonale fungujúceho celku. Humor nenásilne prechádza takmer celým filmom, no s blížiacim sa záverom sa nenápadne vytratí. Hlavné herecké trio je úžasné. Nebudem tu vychvaľovať hviezdy Pitt a M. Robbie, no je úžasne ako dobre zapadol neznámy Diego Calva a rozhodne sa nestratil. Film má mnoho doslova úžasných a čarovných scén. Prvý natáčací deň, bitka s hadom, stresové natáčanie so zvukom, tajná návšteva kina(Pitt) a jeho sklamanie... Film dokáže rozosmiať, rozbúchať srdce i dojať. Som fakt vďačný za tento film (aj ten Spielbergov) po všetkých tých digitálnych Marveláckych filmoch, ktoré okupujú kiná... Posledný movie mix si režisér mohol odpustiť, nejako mi to tam nezapadlo a už vôbec nie v kontexte scény "Singing in the rain". Inak krásna pocta Holywoodu a starým dobrým časom. Tie časy sú už preč, ale vďaka Babylonu ich môžeme znovu zažiť. A presne preto máme radi filmy. 80%. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám taký pocit, že pri točení tohto filmu sa Damien Chazelle trošku utrhol z reťaze a rozhodol sa proste, že natočí čo chce. Každopádne sa neviem zbaviť pocitu, že aj keď vo výsledku film oceňujem, tak "Babylon" rozhodne nie je projekt, ktorý by som si pustil niekedy v budúcnosti, dokonca ho ani nepovažujem za najlepší film tohto režiséra. Má svoje dobré momentky, (tie mu neberiem) ale čo sa týka atmosféry, alebo celkového spracovania, nemuseli sme sa dočkať až takejto záplavy scénok, ktoré mi popravde toho veľa nepridali. Úvodná párty a prevoz slona mi nejakým spôsobom hneď udali tón, na ktorý sa mám nastaviť, no v jadre je tam len jedna scénka, ktorá ma nejako výrazne pobavila a to je Brad Pitt s jeho taliančinou. Ostatné je mix všetkého od dobrého, fajn až po úplne nechutné. A to sme len v úvodnej polhodine, po ktorej nám konečne na obrazovku nabehne názov filmu. Čo vyzdvihujem je jeho vizuálne spracovanie. Mám pocit, že práca s kamerou bola obdviuhodná a všetky scénky vyzerajú skvele. Margot Robbie sa opäť dostáva do svojho Harley Quinn živlu a robí si prakticky čo chce, no najlepšie momentky filmu sú práve keď "ako sa hovorí" pýcha predchádza pád. To je poľa mňa to čo chcel Chazelle týmto filmom dosiahnúť. Hovorí nám to už v samotnom názve, kde z Biblie poznáme príbeh Babylonskej veže. V každom príbehu je to vidieť a spracované je to solídne. No film rozhodne nemusel trvať viac ako 3 hodiny a je tu veľké množstvo scénok, ktoré sa dali vyhodiť von, aby to celé zarezonovalo silnejšie. Takto som sa spočiatku celkom bavil a bol fascinovaný Hollywoodom v období 20-tych a 30-tych rokov, no ku koncu som sa už začínal sporadicky aj nudiť a čakal, kedy sa konečne dostaneme do toho finálneho momentu. Takže nie je to určite film, ktorý som očakával a vo výsledku spôsobil aj mierne sklamanie. Hodnotenie: B ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pustit si hned po Jednom životu Babylon = je skoro jako když si člověk po Lady Trampovi šoupne do přehrávače Ramba 2. Damien Chazelle natočil svou verzi Tenkrát v Hollywoodu a tentokráte na steroidech. Lituju, že jsem tenhle novodobý skvost tak dlouho odsunoval. Je to pecka. Ty společné plochy s poslední Tarantínovkou jsou minimálně už v tom že i zde účinkují Margotka a Breďák. Mimochodem Margot Robbie ve své zatím životní roli. Neskutečná jízda, která baví a na závěr dojme skvělou montáží sestavenou z ukázek těch přelomových filmů (Terminátor 2, Matrix a Avatar nechybí). Filmů o lásce k filmu bylo již natočeno několik, ale až Chazelle jim dodal pořádné koule. 100% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chazellův love letter a zároveň manifest proti uprděný hollywoodský korektnosti a uniformitě, kterou zažíváme právě dnes a zase znovu. Maximálně jsem hodnotil už First Man a La La Land, ale zde Babylon je ještě jiný vrchol co se týče ambicí i v suverenitě. Pořád žasnu jak se tohle podařilo realizovat, s takovou stopáží a v autorsky tak utržený podobě — cíl byl k*rva riskantní a vysoko, za mě je to dokonalá trefa do černý. Ta muzika (!), řízený chaos a energie, top vizuál a casting, podmanivý mix dekadence, snílkovství a melancholie, dojemný meta přesah se Singin' in the Rain, nesmrtelností filmových klasik a hořkých osudů hereckých hvězd. Navíc cenný záznam o zápalu a tvůrčí svobodě konce éry beze zvuku. Plná palba a velká vnitřní radost, značka kino 3x. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Epic Masterpiece by Damien Chazelle a budoucí kultovní klasika! Mrzí mne, že jsem film v kině vynechal a zasloužím si kulku do hlavy, jde o jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl. Filmy, Jazz a Cocaine jasně definují celý Babylon, který je rozdělen do 3 aktů a všechny mají svůj xicht. První akt je jedna šílená zvrácená a epická party, kde mě mrzí snad jen to, že jsem se jí nezúčastnil. 20 léta a zvrhlost největšího kalibru, drogy a sex na každém kroku, opravdu prvních 30 minut díky odvážnosti, šíleným tanečním kreacím a neskutečně dynamické hudbě diváka vtáhne do děje maximálně a drží jej až do konce. ( Tenhle akt si budu pouštět často, divočina jak se patří!!). Druhý akt- Zrod Hollywoodu- Nádherné nahlédnutí za oponu, jak to probíhalo a probíhá se vším špatným i dobrým. Cesta ke slávě obyčejných lidí, natáčení filmů- kde je neskutečný chaos a lidé přichází k úrazu každou chvíli, souboj velkých společností ( Warneři, MGM), přechod k mluveným filmům, za mne zkrátka neskutečně poutavé a všechno mě to hřálo u srdce, že jsem mohl prožít od začátku filmový průmysl, bez kterého bych si život dnes už nedokázal představit. Díky CHazellovým silným ambicím se mi splnil sen. Třetí akt se nečekaně zvrtne ve zvrácené underground exploatační Peklo? HAHA Úlet!! Podsvětí ranného Hollywoodu připomíná to největší ZLO světa a pusu jsem měl otevřenou dokořán s tím vším, co se na obrazovce opět děje. Celý film je unikátně natočen, 3 hodiny utečou jako voda díky neskutečně rychlému tempu, dynamice ( Tempo je tu zábavnější a rychlejší než v Avatarovi 2, a to je už, co říct). Díky skvělé jazzové hudbě i obyčejná scéna se dokáže adrenalinově zdramatizovat a měl jsem pocit, že celý film je jedna šílená akční jízda, která do mě pere jednu boží remarkable scénu za druhou. Margot Robbie předvádí nejlepší herecký výkon v kariéře, ta ženská si to tu krade pro sebe a předčila i výborného Pitta a potěšil i sympatický Diego Calva. Film se nebojí být zvrácený, bizární, úchylný a dokonce ani brutální (Že se zrovna tady dočkám GORE jsem fakt nečekal!!) a kdyby ten krokodýl na konci někoho i sežral, tak se už štěstím zblázním. Film, co má srdce, neskutečně explozivní energii, působivý scénář, top herce, top režii i top nápady. Nemám co vytknout. 10/10. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (26)

  • Na začátku filmu, když Jack Conrad (Brad Pitt) mluví italsky, mu jeho žena Ina Conrad (Olivia Wilde) řekne, že není z itálie, že je ze Shawnee. Brad Pitt opravdu pochází z města Shawnee v Oklahomě. (Puxina)
  • Keď sa Nellie LaRoy (Margot Robbie) pri šňupaní kokaínu pýta Mannyho Torresa (Diego Calva), kam by šiel, keby mohol ísť kamkoľvek na svete, vysloví presne tú istú vetu, ktorú sa pýtal George Jung (Johnny Depp) svojej dcéry Kristiny (Emma Roberts) vo filme Kokaín (2001). (mijec)
  • Postava režisérky, ktorú hrá Olivia Hamilton, bola inšpirovaná Dorothy Arznerovou, ako jedinou režisérkou v ranom Hollywoode. Povráva sa, že práve ona bola zodpovedná za vytvorenie mikrofónu na tyči, keď požiadala o vloženie mikrofónu do rybárskeho prútu, aby tak neobmedzovala pohyb hercov. (Dajman)

Související novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (více)

Reklama

Reklama