Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Opravdoví kovbojové amerického Západu a jejich cesta dlouhá tisíce mil za snem o panenských pláních Montany... V malém městečku Osamělá Holubice v pustém Texasu vedou malou dobytkářskou společnost dva dlouholetí přátelé, Gus (Robert Duvall) a Woodrow (Tommy Lee Jones), kapitáni hraničáři. Po deseti letech se sem vrací jejich starý kamarád Jake (Robert Urich), a jeho vyprávění o dobytkářkém ráji – civilizací nepolíbených pastvinách Montany – se usadí jako brouk v hlavě obou mužů. Spolu s dalšími honáky, včetně jejich dlouholetého přítele a stopaře Deetse (Danny Glover), si opatří stádo dobytka a vydávají se na cestu dlouhou dva a půl tisíce mil do jejich země zaslíbené. S výpravou, nebo lépe řečeno s Jakem, cestuje také ženská ozdoba Osamělé Holubice, a to místní prostitutka Lorena (Diane Laneová), která touží po zcela jiném životě, než jaký doposud měla. Paralelně se poté odvíjí příběh nesmělého šerifa z městečka Fort Smith v Arkansasu Julye (Chris Cooper), který hledá Jakea kvůli vraždě jeho bratra. Během nepřítomnosti Julye se však jeho žena Elmíra (Glenne Headlyová) rozhodne opustit dům a vrátit se za svým prvním mužem... Čtyřdílná minisérie Osamělá Holubice získala řadu ocenění a mezi nejvýznamnější patří Zlatý glóbus za nejlepší minisérii a za mužský výkon Roberta Duvalla. Samotná literární předloha Larryho McMurtryho z roku 1986 pak získala Pulitzerovu cenu. V dalšího rolích této minisérie se také představí např. Anjelica Hustonová, Frederic Forrest nebo Steve Buscemi. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Chlapov ako si ty je radosť vešať...". Pre mňa ako veľkého fandu westernového žánru bolo objavenie tohto staršieho seriálu malým zázrakom. Perfektné herecké obsadenie, jedna hviezda vedľa druhej a hudba od B. Poledourisa? Prvý diel je skôr zoznamovací, ale už aj tam je kvalita a nenudil som sa. Akonáhle sa parta vydá za svojím snom do ďalekej Montany začína sa príbeh rozvíjať a postavy sa dostávajú do všemožných situácií a problémov. Napriek tomu, že ide o seriál je pomerne výpravný a atmosféru mu môžu závidieť aj desiatky westernov, ktoré vznikly po ňom. Videl som to s českým dabingom, ale rád by som ho videl v špičkovej kvalite v originálnom znení. Je škoda, že ho zatiaľ nikto nevydal aspoň na dvd. Celkovo slabší rozjazd, ale potom ma to zomlelo. 100%. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Tahle série nabízí fanouškům Divokého západu velký zážitek. Jsou zde úžasné pasáže, ve kterých zejména Robert Duvall předvádí fantastický herecký výkon, když se k němu přidávají i ostatní herci, hlavně v posledním díle Tommy Lee Jones, má to skutečně koule. V rámci žánru mi nic nechybělo, jsou zde drsní chlapi (a věk jim na tvrdosti nic neubírá), krásný ženský, nádherné přírodní scenérie, skvěle vystavěný příběh a dobře napsané hlavní i vedlejší postavy (Deets, Jake, Pea Eye, Clara). Jen škoda televizního zpracování, na některých scénách se to bohužel podepsalo, zejména ve srovnání s dnešními triky působí některé momenty úsměvně, jak jsou mizerně udělané. Plus bych jinak obsadil Kačera, v jeho případě se casting nepovedl. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Na televizní poměry učiněný zázrak. Ten kdo očekává kolty proklatě nízko, bude asi zklamán. "Osamělá holubice" obsahuje spíše dlouhou úmornou cestu, drsný zarostlý chlapy, kovboje, který se nevědomky otočí ke koni zády a ten ho kousne, řeku plnou vodních hadů, psychopatického indiána a hlavně tvrdou realitu. Atmosféra je jako vystřižená z McMurtryho předlohy, za kterou právem dostal Pulitzerovu cenu. Herecké obsazení je také velmi kvalitní, na televizní poměry nevídané. Vynikající westernová série a zároveň nejlepší western 80. let. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ty nejlepší westerny mohou být v jádru duchovní záležitosti, ať už jde o motiv putování do zaslíbené země, nebo o kristovskou postavu jezdce z neznáma, který znovunastolí spravedlnost (a buď přitom umírá, nebo opět někam mizí), mohou být společensko- kritické, vynikat přesně prokreslenou psychologií, odrážet obecné vzorce lidského chování atd. Tímto žánrem není radno pohrdat a Osaměla holubice v sobě sčítá tolik kladů, že mě jen udivuje, proč jsem projekci tak dlouho odkládal. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Diane Lane tam měla být nahoře bez! Hezký westernový příběh s pořádně smutným koncem, ze života. Postava Jakea (jíž si s chutí zadaboval Sváťa Skopal) je hodně kontroverzní odbočkou. Dva kapitáni Duvall a Lee Jones jsou tvrďáci každým coulem a stopař Glover k nim perfektně pasuje. Kromě poněkud málo akce není příliš co vytknout, ovšem stopáž je určena jen opravdovým fanouškům žánru. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Minisérie je založená na románu z roku 1985 „Lonesome Dove“ od Larryho McMurtryho. Kniha vyšla i v českém jazyce jako „Osamělá holubice“ v roce 1995. Autor za knihu obdržel Pulitzerovu cenu za nejlepší americké literární dílo a získal ji v roce 1986. (Zetwenka)

Reklama

Reklama