Reklama

Reklama

Meandr

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lisa (Gaia Weiss) se probudí v podivné trubici plné smrtících pastí. Její jedinou možností je jít dál. Ale není jasné, jak daleko se může dostat. (JasonCZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

kingik 

všechny recenze uživatele

Elastická Gaia Weiss. Tak se nám ta francouzská holka devadesát minut v elastickém úboru souká klaustrofobickými prostory a potkává se s adepty, ve fázi rozkladu, kteří nastražené pasti před ní nezvládli zdolat. A někde tam venku řádí sadistický vrah, což hlásá rádio, kterého si lepá dívčina na odlehlém místě stopne. A dál? Dál tápeme, jestli je naše hrdinka po smrti, nebo není po smrti? Co si z toho vlastně vybrat. Rozhodně nečekejte jeden žánrový útvar. Fetišisticky disponovaný režisér nám do toho plazení narouboval poměrně všehochuť. Co se začalo svižně a neotřele, postupně upadalo do kolovrátkové jednotvárnosti. No, o nudu se přímo nejednalo, ale už to bylo kapánek ubíjející. Pointa, i když nelze tvrdit, že by se na její smysluplnost dalo stoprocentně sázet, se chce vyhnout veškerým předpokládaným rozuzlením. Prostě chce být jiná. A tak se mně jevilo, že si toho režisér Mathieu Turi naložil až moc, což mělo za následek, že film se mně po závěrečném resumé jevil poněkud myšlenkově neuspořádaně, když se navíc vytasil i s určitým existencionálním přesahem. Na ženu v klaustrofobní akci je pěkný pohled, režisér má technický i vizuální talent, napětí rezonovalo, ovšem ta dramaturgická rozháranost nepřinesla divácký komfort a super zážitek. 6/10 ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Extrémně klaustrofobická variace Kostky, která efektivně pracuje nejenom se stísněnými prostory, ale i dalšími formami úzkostí. Originality sice Meander příliš nepobral, všechno ale vynahrazuje svou formální stránkou a bravurní one woman show Gaiy Weiss. Futuristické kulisy těsných tunelů spolu s promyšlenou kamerou a efektním sound designem dávají na vlastní kůži zakusit veškerou frustraci hlavní hrdinky. Všudypřítomná nejistota a vražedné překážky z filmu dělají působivou adrenalinovou jízdu, která divákovi prakticky nedá prostor ani vydechnout. To neustálé brnkání na nervy je natolik skličující, že jsem ochotný odpustit i ten nevýrazný a zbytečně alibistický konec. ()

Reklama

borec999 

všechny recenze uživatele

Sci fi francúzsky horor, ktorý ma až tak nechytil. Gaia Weiss hrá ako o život, jej hrdinka je sympatická a nedá sa jej nefandiť. Prostredie futursitického trubkového bludiska a občasných nástrah je tiež celkom originálne aj keď jemne evokuje kultovú Kocku Vincenza Nataliho a svojim klaustrofobickým prostredím Ajov Kyslík. (všeobecne mám pocit, že klaustrofobici tento film rozdýchajú len veľmi ťažko). Všetko spomínané sú zatiaľ plusy. Po sľubnom úvode a prvej polovici filmu však tempo začína upadať, film neprichádza s ničím novým a toho večného lozenia v trubkách a opakovania motívov som za začal prejedať, čo mi v konečnom dôsledku nevynahradil ani záver, ktorého interpretácia štýlom: vylož si to ako chceš mi nebola príliš po chuti. A ak by sme sa zamýšľali kto,prečo a začo bludisko postavil tak njaká reálnosť alebo logika filmu ide už úplne do hája. Objektívne to však určite aspoň jemne nadpriemerný horor je a ak hľadáte niečo mimo kina a Netflix, tak by to mohlo splniť účel. 100%ne ale len v tom prípade, ak vám nevadia komorné horory výhradne v interiéroch natočené v 3-4 kulisách. Potom od Meandru ruky preč. 60% ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Ženská se chce zabít a potká řidiče ten ji slíbí , že ji kamsi sveze a po cestě ji chce zabít (nevím proč a nevysvětlí se to). Pak se probudí v labyrintu plném mrtvol a později ji tam nahání jeden mutantík (kdo to je co to je jak se tam vzal nevíme a nezjistíme). 3/4 filmu je parádní ženská prochází pasti, které ji můžou zabít pak to jde, ale do kopru přijde mě, že si režisér řekl, že ve stylu Ajova Kyslíku (ano vím, že vznikl později)  tam hodí debilní konec co zde absolutně nepasuje a je jak se říká z prdele vytažené v nouzovém režimu. Chtěl jsem dat 80 procent za ten konec , ale stahuji hvězdu dole. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Nastává tady jeden a naprosto zásadní problém, kterej tenhle slibnej počin totálně zadupe do země. Všichni, co viděli Kostku (1997), popř. první Saw (2004), nemůžou být v dnešní době oslnění tímhle francouzským kouskem. Od prvního probuzení hlavní hrdinky v bludišti prostě musíte srovnávat a po čase zjistíte, že král není mrtev. Tady se to začne stávat repetitivním, navíc když "dojdou nápady na pasti, přichází zombík", ano můžeme se snažit o myšlenkovej přesah, proč tam je a kdo to vlastně je, ale obávám se, že je to zbytečný. Navíc přijde závěr, kterej byl pro mě total WTF. Ne, na závěr tohoto žánru fakt nechci sledovat takový procitnutí, prostě ne, sorry jako! Ty tři hvězdy jsou s hodně přivřenýma očima... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení začalo 18. listopadu 2019 a trvalo 33 dní, natáčelo se v pařížském regionu. (bianci)

Reklama

Reklama