Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 194)

Naovy 

všechny recenze uživatele

Tento film mě nutí psát místo komentářů nějaká rádoby moudra. Pokud tedy nemáte právě chuť na chvíli přemoudřelého filosofování, přepněte jinam:) Film mi totiž přivodil myšlenku, do jaké míry také žijeme uzavřeni v nějaké uměle vytvořené show...ne jen kvůli tomu, co do nás hustí reklamy, ale celkově kvůli pocitu, že abychom zapadli do dnešní uměle vytvořené společnosti, musíme se takhle chovat, takhle vypadat, takhle myslet... Ale nebojte se, pokud by jste se náhodou chtěli za každou cenu odlišovat, máme tu připravený rebelantský šuplík, kde najdete, jak se na to obléct, jak se chovat a jak myslet. A stejně jako ve filmu jednou zjistíte, že je něco špatně, ale nevíte co...jen víte, že to tak je. A tak se pomalu stává naším největším úkolem zjistit, co my sami vlastně doopravdy chceme. Setřást ze sebe nalepené myšlenky všech ostatních, které z nás dělají něco, co nejsme, a najít si svoje Fiji. A až zjistíme, co pod tím vším jsme doopravdy my a naše přání, tak si za nimi jít. Tak tím jsem se pro dnes myšlenkově vyčerpal:)) Dobré ráno, a pokud bychom se zde na ČSFD již neviděli, tak i dobré odpoledne, dobrý večer a dobrou noc:) ()

Martin_W 

všechny recenze uživatele

Překrásný příběh prostého šviháka Trumana v podání geniálního Jima Carreyho, který zjíšťuje, že vše kolem něj je pouhá Reality Show, že nemůže nikomu věřit, pouze sám sobě. Naprosto jsem se do filmu vcítil a asi i díky tomu se mi film tak líbil. Velká škoda, že film není o něco delší. 97% A.. Kdybychom se neviděli, dobrý den, dobrý večer a dobrou Noc ! ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, poutavý, vcelku napínavý a diváka zaujme. Oceňuji originalitu a myšlenku snímku. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Toto už nie je len komédia (hoci sa určite z chuti zasmejete), ale v svojej podstate najmä veľmi aktuálna úvaha o svete, kde si nikdy nemôžte byť istý tým, čo je realita. V hlbšom ponímaní by sa dokonca ani nemuselo jednať o reality show ; Truman by sa dal interpretovať napríklad i cez optiku vzťahu človek- Boh ... Samozrejme, našli by sa tu nejaké tie muchy, ale inak ide naozaj o hravý, v podstate jednoduchý, ale preto taký funkčný nápad rozvitý až do jednej z najkvalitnejších komédií vôbec. A to ani nehovorím, že Jim Carrey v Trumanovi odohral svoju zatiaľ najväčšiu a najprelomovejšiu rolu ... ()

Tomyfrok 

všechny recenze uživatele

Truman Show bude patřit mezi filmy, které budu dlouho pamatovat, a jelikož se nyní pročítám třetím dílem Hunger Games, hodnotím pozitivně i téma snímku. Mediální svět je mi prostě blízký. Přestože jde o film starý bezmála patnáct let, nese v sobě myšlenky, které budou platné ještě řadu desetiletí a nejspíš se budou stále prohlubovat. Ať chceme, nebo ne, média nás pohlcují a nejen každý večer k nám promlouvají skrze obrazovky v našich obývacích pokojích, jsou všude kolem nás. Jejich vliv je neměřitelný, dokáží v podstatě cokoli. Lidé se chtějí bavit a dokud jim budou média tuto službu poskytovat, nikdy nebudou zatracena. Truman Show na to jde velice dobře, ukazuje vše potřebné, nutí nás přemýšlet, ale já jsem holt starý rýpal a vždy si něco najdu. Nejen že mám pocit, že ona myšlenka byla ne vždy jasná a srozumitelná, ale především bych očekával ještě trochu větší realističnost: kdo z vás by vydržel byť jen hodinu týdně sledovat v televizi nějaké batole - takový pořad by pěkně rychle skončil, atd. A přestože je Jim Carrey úžasný, nejsem si zde jistý jeho obsazením, ubral bych komedie, přidal na dramatu a příběhu. Upřímě trochu podhodnocuji, ale i tak doporučuji. (70 %) ()

Morlok 

všechny recenze uživatele

Nápad filmu je vážně geniální, ale myslím, že by šel mnohem lépe zpracovat. Spousta věcí nedávala smysl a celkově byl snímek takový podivný. Například bych ráda, kdyby mi někdo vysvětlil, jak si Truman tolik let nemohl nevšimnout, že všichni sousedé mají naučené trasy, takže je každý den vídá na stejném místě. Taky doufám, že společnost není až tak ignorantská, aby kvůli vlastí zábavě někomu v podstatě vzala život (někdo by musel protestovat). A mimochodem - jak pod tou kupolí bez slunečního světla rostou rostliny? ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých výnimočných filmov, ktoré vďaka originálnemu a hlavne nenútenému poňatiu jednoznačne majú niečo do seba a dokážu zanechať obzvlášť silný dojem. A čo je dôležité, tentokrát mi výnimočne nevadil ani Jim Carrey, bezpochyby jeho doterajší najlepší výkon. Truman Burbank je skutočne výstavným kúskom v celej jeho kariére. Som rád, že si tentokrát odpustil tie svoje hlúpe grimasy a podobne, bolo skvelé vidieť ho konečne v o čosi dramatickejšej polohe. Lenže stačilo k nemu ako hercovi, chválu si zaslúži v prvom rade film ako celok. Ťažko sa mi hľadajú nejaké negatíva, i keď určite by sa nejaké nájsť dali a som si stopercentne istý, že ich tu už niekto predo mnou kedysi vypísal. V porovnaní s tým neopakovateľným dojmom, ktorý Truman vo mne v plnej miere zanechal sú to však len zanedbateľné maličkosti, takže tak. Tvorcovia si za tento snímok každopádne zaslúžia obrovskú poklonu - myslím, že označiť to za jeden z diamantov svetovej kinematografie vôbec nie je až tak prehnané. 5/5 ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, škoda, že takovéhle zajímavé a "jiné" filmy se netočí častěji. Hezký milý snímek. Jim Carrey je dobrý v těch "ksichtících" komediích, ale ukázal, že umí dobře hrát i v normálních filmech. Tady je tak někde na pomezí obou žánrů, nevím, měl jsem z něho smíšené pocity. Jinak co se týče samotné show, tak dobrá směs Big Brothera a Hunger Games ;-) ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Inteligentní film, který pohladí na duši a donutí k zamyšlení. A takové snímky musí mít rád snad každý. Jim Carrey zase jednou dokazuje, že umí i víc než jen dělat rádoby vtipné obličeje a nebýt několika nudnějších míst neváhal bych s udělením plného hodnocení. ,,Good morning, and in case I don't see ya, good afternoon, good evening, and good night!" ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkal, o čem tenhle film vlastně je. Po zhlédnutí jsem byl Truman Show mile překvapen a dojat parádním výkonem Jima Carreyho. Na Trumana nemají žádní Vyvolení, Big Brother apod., protože Truman si myslí, že žije skutečný život, který je bohužel v bublině Eda Harrise. Zajímavé je, že film s Carreym není vtipný. Komedie to rozhodně není. O to víc lze pochválit slavného komika za vážnější roli, která navenek působí ujetě a bláznivě, ale smutný osud "uvězněného" chudáka vám nedovolí se smát. Jsem rád, že jsem Trumana viděl, i když konec mohl být trochu rozvinutější. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Pozor, spoiler: Kdyby se hlavní hrdina krátce před koncem utopil, bylo by nejvyšší ohodnocení jednoznačné. Ale to bych od Hollywoodu chtěl asi moc. No, nakonec jsem stejně dal pět hvězdiček, ale "s odřenýma ušima". ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Ešte horšie ako samotné klamanie o Trumanovom živote je, že to ľudia pozerali. A aj keď to neženieme do takýchto extrémov, ľudia by sa mali radšej uvedomiť a žiť svoje životy miesto podobných seriálov a show. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Reflexe na reality show a manipulaci v podobě hollywoodského filmu, který vypadá jako komedie ale komedie to není, ikdyž tu hraje Jim Carrey. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Komedie? Kdepak, neskutečně mrazivé drama a to i v takových detailech, jako je vsunování reklam a zcela jiného hraní hereckého okolí Trumana. Tedy, zcela jiného hraní všech (taktéž výborných) herců okolo výborného Jima Carreyho. Opravdu, z těch rádoby televizních výkonů a pocitu, že se tohle může snadno odehrát, pokud se to již neodehrálo, či neodehrává, opravdu mrazí. Scény uvědomění si, či závěr jsou neskutečné a nezaostává za nimi ani například rádio, dopravní zácpa a prakticky vše s psychopaticky geniálním Edem Harrisem! A co diváci? Zase, zvrhle silné. Věčné sledování, rádoby fandění někomu a přitom podpora jeho destrukce. Díky vlastnímu často velmi bídnému životu, si nic z toho naprostá většina z nich ani neuvědomí... viz. poslední scéna! Truman Show je velkým varováním, které je stále aktuální, tahle doba není pryč. 80% ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

S mým podivem jsem si po letech pustil tento film a... s podivem je spíše fakt, že na plno věcí jsem už zapomněl a film se mi jevil, jako kdybych ho nikdy neviděl. Nadčasový snímek, který poukazuje na nenažranost filmového světa, který by pro každý dolar natočil i kozí porno, tak na zvrácenost diváků, kterým je naprosto u prdele fakt, že se dívají na vězně, jehož život je řízen scénářem. Dnes tomu není jinak, mnozí lidé koukají na hovna aby utekli od všeho, kde je potřeba zapojit mozek. Raději se upnou na něco nehmotného, jako je televize a nechají si dobrovolně srát do hlavy. Z tohoto lejna pak vzejde nějaký citový vztah a nedej bože ztotožnění - píše se rok 2004, televizní svět je obdařen Dr. Housem. Téhož roku raketově vzroste počet doktorů, kteří promovali a prohlásili se za doktora u televize během sledování Grega House. A to nemluvím o Vicodinu, jehož prodej od uvedení seriálu raketově vzroste. Jak říkají psychologové a psychiatři, v televizi se upínáme na postavy, protože jedině tak dokážeme dobře prožívat film nebo seriál. Náš mozek nedokáže rozeznat, že člověk na obrazovce není skutečný, a tak z psychiatrického hlediska je stejná pravděpodobnost, že si někoho oblíbíme v televizi tak, jako někoho v reálu. Navíc u seriálů trávíme mnoho času, takže je téměř nemožné se do někoho z postav nevcítit. Myslím si, že Truman Show krásně poukazuje na to, jak lidé propadají televizní tvorbě a nedokáží se soustředit na svůj život. Pro mě je to jeden z mála opravdu nadčasových filmů, mezi které řadím třeba 1984. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Komedie s Jimem Carreym nemusí být vždy lehce debilní zábavou sázející především na Jimovy grimasy. Teda já osobně bych asi ani Truman Show za komedii neoznačil, humoru tam příliš nebylo a když už jo, tak to fakt nebylo nic na hysterické záchvaty smíchu, ale... Vůbec to nevadilo. Tady jde o ten příběh. Lehce předvídatelný, avšak přesto celkem krásný. Hodně se mi také líbily různé detaily poschovávané v záběrech pro všímavé diváky. Kromě Jima taky dost zazářil Ed Harris, kterého jsem vůbec neznal. 9/10 ()

cesky_hrac 

všechny recenze uživatele

Vskutku skvělý film. Jim Carrey v hlavní roli exceloval. Jiné herce v tomto snímku rozhodně nechci zahazovat. Taky si vedli na výbornou.. Kamera byla na dobré úrovni. Soundtrack musím také pochválit! Možná závěr filmu byl až příliš otevřený. Ocenil bych delší epilog. Ale rozhodně doporučuji ke zhlédnutí! HODNOCENÍ: "výborný" ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Naprosto originální vynikající film až s mrazivou tématikou. Trumanova cesta za poznání, za tím, co je za oponou a co člověka čeká v reálném světě. Emočně silný snímek s výborným hudebním doprovodem a skvělým Jimem v hlavní roli. Za mě nejlepší film za poslední měsíce, co jsem viděl. 95% ()

jarmik 

všechny recenze uživatele

Úžasný a šíleně aktuální skvost, nevěřím tomu, že jsem jej zhlédl až dnes. Jim byl skvělý, ale hlavně ten příběh a pointa. ()

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama