Reklama

Reklama

Debris

(seriál)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2021, 9 h 17 min (Minutáž: 42–43 min)

Tvůrci:

J.H. Wyman

Hudba:

Raney Shockne

Hrají:

Riann Steele, Jonathan Tucker, Norbert Leo Butz, Thomas Cadrot, Jennifer Copping, Julia Benson, Sarah Desjardins, Alisha Newton, Rowan Schlosberg (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

K Zemi se přiblíží a padnou na ni trosky mimozemské lodě. Některé kusy jsou jen kusem cizího materiálu, jiné ovlivňují své okolí. Kdo vyhraje závod a posbírá jich co nejvíce? (cerdax2)

Recenze uživatele h0n24 k tomuto seriálu (5)

Debris (2021) 

Wymanovo životní dílo. Dost čerpá z Hranice Nemožného, ale Debris chtěl za každou cenu povýšit na umění. Problém je, že je to pro dnešního diváka pomalé a postavy nejednoznačné. Zároveň je těžké vymyslet ve sci-fi seriálu něco novátorského. Tady se to IMHO povedlo, základní premisa seriálu je jednoduchá. Technologie má obrovskou moc podle toho, v jakých rukou se nachází. Ta samá technologie se dá použít pro věci zlé i dobré. Technologie je jako zrcadlo, jak sám Wyman prohlásil v rozhovoru. Jenže co je dobré a co je zlé? Je to jen otázka pohledu. A seriál neustále předkládá nové a nové perspektivy, jak lze na to, co se děje, nahlížet. ()

Pilot (2021) (E01) 

Wymanovo životní dílo. Dost čerpá z Hranice Nemožného, ale Debris chtěl evidentně povýšit na umění. Problém je, že je to pro dnešního diváka pomalé a postavy málo jednoznačné. Zároveň je těžké vymyslet ve sci-fi seriálu něco novátorského, ale tady se to IMHO povedlo. Základní premisa seriálu je jednoduchá. Technologie má obrovskou moc podle toho, v jakých rukou se nachází. Ta samá technologie se dá použít pro věci zlé i dobré. Technologie je jako zrcadlo, jak sám Wyman prohlásil v rozhovoru. Jenže co je dobré a co je zlé? Je to jen otázka pohledu. A seriál neustále předkládá nové a nové perspektivy, jak lze na to, co se děje, nahlížet. Maximálně jsem si ho, jako celek, užil. ()

Do You Know Icarus? (2021) (E09) 

U devátého dílu začne seriál pomalu kulminovat. První díly popisovaly jednotlivé postavy, jejich vztahy a mechaniku samotného světa. Ačkoliv seriál stále pracuje se změnou perspektivy ("technologie jako zrcadlo" - dá se použít pro dobré i zlé účely), a to jak z hlediska času tak i místa. Devátý díl začne ukazovat, o čem celá série bude. A paradoxně časová linka od této chvíle dá divákovi docela zabrat, a to i když se dívá na jednotlivé díly zpětně. ()

I Am Icarus (2021) (E10) 

Myslím, že nejlepší díl série. Je to druhá část předchozího dílu, který se věnoval "jeho" perspektivě, teď vidíme perspektivu "její". Je těžké nespoilerovat, ale v momentě kdy uvidíte tento díl, změní se i vaše perspektiva na celý seriál. Je to náročné a neuvěřitelně kouzelné. ()

Celestial Body (2021) (E13) 

Nejnáročnější díl série. Vysvětlí se motivace jednotlivých postav, zjistí se, kdo je zlý a kdo je hodný, a že jsou ty hranice dost nejasné a mnohdy se překrývají. Bohužel některé otázky zůstanou nezodpovězeny. Scenárista ve svém rozhovoru řekl, že některé věci jsou nad naše chápání a že by chtěl s touto tezí pracovat. Chápu, že tím chce "opravit problém Fringe", jeho předchozího počinu, který trpěl na přílišnou snahu o vysvětlení paranormálních jevů, a tam to dost vadilo. U Debris mi to naopak trochu chybí. ()

Reklama

Reklama