Reklama

Reklama

Epizody(6)

Tentokrát jsme pro diváky připravili seriál, která nás zavede do prostředí vrcholového sportu osmdesátých let. Jeho protagonisty jsou mladí muži trénující atletiku a v jejich centru Ondřej (S. Skopal) a Michal (J. Čenský). Ondřej Vesecký je držitelem evropského rekordu na 1500 metrů, mistrem Evropy, je hvězdou ve sportu i ve svém soukromí. Má přítelkyni Lenku, pevné zázemí a dobrého trenéra. I když to vypadá, že Ondřej nemá konkurenci, objevuje se najednou mladý, talentovaný běžec Michal Klánský, který se pro Ondřeje Veseckého překvapivě stává vyrovnaným soupeřem, s nímž napříště bude bojovat o mílařský trůn. (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Překvapivě realistický seriál ze sportovního prostředí. Ostatně jako Nemocnice a Sanitka ze zdravotnictví. Sice je to místy sranda ne moc chtěná, ale oproti jiným žánrovkám ze současnosti je to paráda. Pro trouby, co tu napíší, jak je to pitomý: o pár bodů stouplo hodnocení, když se seriál dostal do povědomí atletů, takže na tom srandovním pobíhání přeci jen něco bude. Jeden z dílů plný příšerného Baselidese se teda skoro nedá vydržet, ale závěr je po těch strávených hodinách docela nezvykle příjemný. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vítězství i pád. Ivan Hubač, syn slavného otce, rozčeřil na samém sklonku normalizace poněkud stojaté (a schematické) vody původní seriálové tvorby – příběh ze sportovního prostředí, kde vládnou intriky, zášť, štěstí a smůla zároveň měl všechny předpoklady, aby zaujal. Bohužel, dny přelomu, tedy listopadová revoluce, odsunuly premiéru až do pozdější doby (1991), ovšem zatracení, které si Hubačův seriál vysloužil, je nespravedlivé. I dnes, po více jak třiceti letech, se ukazuje, jak moderní a dynamické dílo to je. Příběh má spád, zajímavé dramatické momenty, které děj posouvají dál, přesnou režijní koncepci (nedoceněný a neoceňovaný Adamec), precizní herecké výkony i závěrečný song, který zůstává zarytý v paměti nás všech... Sebekázeň – jediná cesta k úspěchu, říká se. Sport, tím spíše vytrvalostní běh, je ale především těžká, vyčerpávající dřina, dril a pot, popularita, která je pomíjivá a vrtkavá. Hubačův seriál nechává diváky záměrně nahlížet i do trýznivých okamžiků v životě úspěšného sportovce, který se, na vrcholu sil a slávy, musí potýkat s ochabujícími svaly, s rozpadajícím se osobním vztahem, se smrtí svého nejbližšího přítele i s hlubokou osobní krizí, která jej dovede až k alkoholu. Je nabíledni, že svou životní příležitost tu v postavě Ondřeje Veseckého získal Svatopluk Skopal, herec mimořádných kvalit, jakkoliv vynikající jsou výkony dalších zúčastněných – Petra Čepka, Radoslava Brzobohatého, Jana Čenského, Jana Potměšila, Vlastimila Fišara, Josefa Větrovce, Petra Haničince... A ještě jedno seriál připomíná a vlastně podtrhuje: totiž, že odejít na vrcholu a zůstat navždy králem je ta největší frajeřina. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Jů to bylo pěkný a hlavně životní role Svatopluka Skopala. To jako fakt, asi nejlepší výkon, co jsem u něj kdy viděl. Mě se to ňák celý docela líbilo, jak je vyprávěn příběh, ten bezva hudební doprovod a hlavně minimum dementních postav. Až na tu Marka Vašuta (jó, čuriny on umí) a pak na tu běhnu, Nepamatuju si, kdo jí hrál. A taky ta jeho přítelkyně byla dost vypatlaná, A ten mladej brácha... no radši dost. Ale jinak skoro všichni ostatní byli bezva, i ten had v podání Radoslava Brzobohatého, který si očividně a ušislyše prohodil roli s Petrem Čepkem. A happy end co přišel a nepřišel? Žůžo. No dobře, tak vrchol světa to asi není, ale na druhou stranu, já se nenudil ani minutu. Ani na potřetí. A to mě sportovní telenovely moc neberou. Možná už jsem totálně vygumovanej ze sledování všech těch kravin, ale Skopal i Čenský maji u mě za tohle plus. Nemám už co víc dodat. Zatím čtyři... ()

mogul01 

všechny recenze uživatele

Točit filmy o sportu a sportovcích tak, aby vypadaly věrohodně není jednoduché. Zde je ale vidět poctivá práce, tento miniseriál patří k absolutní špičce toho, co se u nás kdy natočilo. Vynikající hudba, skvělé pasáže z tréninků a závodů a velmi zajímavé postavy. A souboj s tramvají je prostě LEGENDÁRNÍ. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Polozapomenuty serial z dob konciciho CSSR, venujici se sportovcum, konkretne bezcum strednich trati. Serial me zaujal tim, ze bezci jsou ve spolecnosti pomalu slavnejsi nez fotbalisti (ehm), serial je hodne rozmachly (kazdy dil pres hodinu), vidime v nem spoustu hvezd (Cepek, Brzobohaty, Hanicinec, Vetrovec a samozrejme hlavni hvezdy, bezci Censky-Skopal, za zeny pak hlavni FF Eliška Vitanovská, sexy Svandova, hezka Mruskovicova). Serial ma takovy ten stary dobry styl, ktery jsme u techto serialu obdivovali a tudiz se na nej da dobre koukat. Nenudi, neni trapny, je uveritelny a civilni. Me se to nakonec lbilo, prestoze nebeham... :) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • Když Honza Vychodil (Marek Vašut) přijíždí na lyžích k chatě, je slyšet v čase 55:10 ženský hlas („Ty jsi to viděl, ááá“). Tentýž zvuk byl použit již v roce 1972 ve filmu Homolka a Tobolka (1972), když vedoucí zotavovny Radost „laškuje“ před budovou s hosty (čas 54:17). (swaata)
  • V podstate skoro celá časť seriálu opisuje Európsky pohár v atletike, ktorý sa konal v Maďarsku na Budapeštianskom Nép štadióne. Európsky pohár v atletike bola atletická tímová súťaž európskych družstiev organizovaná v rokoch 1965-2008 Európskou atletickou asociáciou, ale na Budapeštianskom Nép štadióne sa konal iba v roku 1970, a aj to iba ženská časť. V roku 2009 sa súťaž obmenila a premenovala na Majstrovstvá Európy družstiev v atletike, taktiež priniesla mnoho nových pravidiel. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama