Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tom Cruise září jako Jerry Maguire, sportovní agent, který zažívá životní krizi. Když se vší parádou přichází o práci i o přítelkyni (Kelly Preston), jeho osobní i profesionální kariéra se rázem ocitá na úplném dnu. Pak do jeho života i do jeho srdce vstupuje svobodná matka (Renée Zellweger) a Jerry si uvědomuje, že ho čeká to nejtěžší vyjednávání v životě... V sázce je totiž srdce ženy, kterou doopravdy miluje. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (242)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tento film je první, kterým jsem si okusil tvorbu režiséra Camerona Crowea. Nevím jestli je to dobře nebo špatně, ale z Jerryho Maguirea mám dobrý pocit. Celou dobu film ostře balancuje na tenké hraně mezi komedií a dramatem. Záleží taky na divákovi jak se rozhodne film přijmout. Já jsem se na jednu stranu bavil občasnými hláškami nebo hereckými výstupy, ale taky jsem sledoval vcelku zajímavé osudy lidí, kteří to chtějí za každou cenu někam dotáhnout. Jerry Maguire to chtěl dotáhnout rozhodně daleko. Na konci filmu pak záleží na divákovi jak jeho "úspěch" posoudí. Film má trošku jiný problém a tím je vypravěčství Camerona Crowea. Crowe střídá tempa. Chvíli to ubíhá a chvíli se to nechutně vleče. Vynikající kamera Janusze Kaminského, která zaujme hlavně úžasnou procházkou po kanceláři po tom co Maguire dostane padáka. Taky OST, složený se z více či méně známých písniček, rozhodně uši neutrhne. Tom Cruise v hlavní roli je naprosto excelentní. Abych pravdu řekl, tak se mi zde líbil ještě víc než v Magnolii a to už je vážně co říct. Renée Zellweger je hezká a navíc opravdu umí hrát (ale furt se nemůžu zbavit pachuti s názvem Deník Bridget Jonesové ). Jerry Maguire je film, který rozhodně stojí za vidění. Možná se vám budou dvě hodiny dvacet minut zdát trochu moc, ale věřte, že čas vložený do filmu, za to rozhodně stojí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má úžasnou jiskru. Dřív jsem si (asi i kvůli dabingu, teď konečně originál) až tak nevšiml, jak přesvědčivý Tom Cruise byl. Má sice ty svoje pověstné zářivě psychologické momenty, které se prostě nehodí, ale jinak je velmi zajímavý. Sepsal etický kodex své profese sportovního agenta, sklidil mezi kolegy uznání (dosud šlo hlavně o bezohlednou honbu za vysokými honoráři), ale u vedení nepochodil a dostal padáka. A o většinu špičkových sportovců, o které se v agentuře staral, přišel. Zůstala mu svobodná matka, její roztomilý synek a jeden průměrný hráč amerického fotbalu se střelenou rodinkou. A racionální uzavřenost, která ničí jeho milostné vztahy. Cameron Crowe je možná citlivka, ale dialogy píše velmi obratně, vztahy mezi postavami mají uvěřitelné kontury, emoce rozhodně nejsou mdlé. Během jednoho snímku točí žánry a nedělá to vůbec špatně. Ač u každého je tak trochu kostrbatý. Všichni si tu vylévají srdce (Cruise samozřejmě dojde od sobectví k sebepoznání), a i když může Crowe něco vyjádřit jen obrazem, stejně někdo otevře hubu. Do toho volí skvělé skladby, jeho milostná linie je krásně obyčejná – tehdy hlavně díky křehce půvabné a prakticky neznámé Renée Zellweger – a i v menších rolích získal skvělé parťáky (možná tak trochu prokletý Oscar Cuby Gooding Jr.). Za mě stále dobré. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Cameron Crowe je stará známá citlivka. Dokáže brilantně vykreslit vzájemné vztahy, lásku, emoce, avšak povětšinou je divák na konci dost zmaten. Jerry Maguire je typický příklad. Chvíli drama, chvíli romantika, chvíli komedie. Tyto tři segmenty však do sebe příliš vhodně nezapadají a tak tu máme lehce kostrbatý a uslzený příběh poctivého, bohatého a pohledného sportovního agenta, na jehož dobré srdce nestačil ani tučný balík peněz. Kouká se na to hezky, ti hodní jsou hodní, ti zlí zase zlí a všem je jasné, jak tahle pohádka pro dospělé dopadne. Ale na sobotu večer při svíčkách je to solidní varianta. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Ne a ne. Úspěch tohoto filmu zřejmě nikdy nepochopím. Nepochopil jsem ho v době premiéry a nespravila to ani druhá projekce. Nemůžu si pomoct, ale pro mě ten film nefunguje na žádné ze tří klíčových rovin. Režiséra si poměrně vážím a některé jeho filmy mám velmi rád, ale tentokrát se jeho eklektický rukopis poněkud rozpliznul a nezanechal ve mě, jako v divákovi, téměř žádnou odezvu. Možná je to díky tomu, že dovolil hercům exhibovat, místo aby je zkrotil a využil pro zamýšlené dramaticko-komediální role. Mrzí mě to zejména u Cruise, kterého jsem měl zafixovaného, jako slušného herce (Magnolia, Eyes wide shut, Vanilla sky, Collateral), ale to co předvádí tady, hraničí alespoň pro mě až s trapností. (Některé jeho hysterické výlevy a křečovité přehrávání mě opravdu nadzvedávaly ze židle. A jestli to měla být komická stylizace, pak naprosto nefungovala, což je ovšem zase vinou režisérského uchopení.) Tudíž ani rovina herecká, kde se mi snad nejpřirozenější zdál ten čtyřletý capart, ani režijní pro mě prostě nefunguje. A na poli scénáristickém není o moc lépe. Mělo jít o romantické komediální drama? Jakže? Viděli jste někdo Hanu a její sestry nebo Manhattan nebo třeba Smažená zelená rajčata? To jsou podle mého komediální dramata, která fungují, protože to nejsou pouhé nekonzistentní slepence - jako Jerry Maguire, ale organické, uvěřitelné a ze života odpozorované scénáře, které žijí jak na papíře, tak po přenesení na plátno. Ach jo. Fakt se mi na ten film nedívalo dobře, a to jsem se na něj docela těšil. Jediné, co mě trochu pozvedlo, bylu použití mé milované písně od Bruce Sprigsteena - Secret Garden, jejíž smutná naděje je na rozdíl od celého filmu nefalšovaná a opravdová. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Proboha...zvolit do hlavní role Jerryho zrovna mého nejmíň oblíbeného náboženského fanatika Toma Cruise byl spíše risk, než zisk. Nemám ráda, když je ve filmu překaramelizováno, jako je zrovna u tohoto snímku, kde snad už u toho obsahu všichni tuší, o jakou slaďárnu půjde(nedoporučuji diabetikům). Když jsem tak koukala jaké podivné a nepřitažlivé obličeje dokáže vykouzlit třeba při křiku nebo u sexuální scény(ve které měl předstírat vyvrcholení) napadla mě jedna věc - zabijte to dříve, než to naklade vajíčka ...jenže na to už je pozdě. Dovedla bych si představit i vyšší počet bodů, kdyby byl film alespoň o polovinu kratší a nerozebíral každou hloupost do detailů - tady je zjevně chyba nejen na straně režie, ale i střihu. Kdyby ve vedlejší roli fotbalisty nehrál Cuba Gooding Jr., tak bych hned po půl hodině film vypnula a pravděpodobně se o něj nezajímala. Naštěstí nyní už snímek nebude zabírat ani místo na mém disku, ale ani náhodou ho nebudu uchovávat ve své paměti. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (38)

  • Baseballové hřiště na konci filmu je to samé, jaké bylo použito ve filmu Hook. (don corleone)
  • Cameron Crowe chtěl, aby postavu Dickyho Foxe hrál jeho idol, legendární režisér Billy Wilder. Ten si vzal čas na rozmyšlenou, ale odmítnul. Nepomohlo ani přemlouvání Cruise. Crowe napsal o několik let později knihu o Wilderovi. (don corleone)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. prosince 1996 v New Yorku. (Varan)

Související novinky

Zemřela herečka Kelly Preston

Zemřela herečka Kelly Preston

13.07.2020

Herečka Kelly Preston zemřela ve věku 57 let po dvouletém boji s rakovinou prsu. Zprávu přinesl její muž herec John Travolta. Preston započala svoji kariéru v soap opeře Capitol, k jejím nejznámějším… (více)

Reklama

Reklama