Reklama

Reklama

My všichni školou povinní

(seriál)
TV spot
Drama / Rodinný
Československo, 1984, 13 h 4 min (Minutáž: 55–67 min)

Režie:

Ludvík Ráža

Scénář:

Markéta Zinnerová

Kamera:

Josef Pávek

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Miroslav Vladyka, Veronika Žilková, Jiří Bartoška, Jana Šulcová, Zbyněk Honzík, Milan Šimáček, Jaromír Hanzlík, Jana Preissová, Jana Janatová, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(13)

Snad každý vzpomíná na svá školní léta – ať už s nostalgií, úsměvem či dokonce nelibostí - nevyhnul se tomu nikdo. I proto se těší takové divácké oblibě filmy a seriály ze školního prostředí. Jedním z nich je i český seriál My všichni školou povinní, který v roce 1984 natočil režisér Ludvík Ráža. Opět tedy můžeme sledovat životní příběhy žáků, učitelů i jejich rodin, které spojuje jedna škola. Setkáme se s malým prvňákem Jirkou Olivou, jeho bratrem Lubošem, s Jitkou Povejšovou a Barčou Hrdinovou, Jolankou a Jindrou Joklovými, jejich rodiči soudcem Olivou (Jiří Bartoška) a jeho ženou (Jana Šulcová), herečkou oblastního formátu Alicí Povejšovou (Jana Preissová) a jejím manželem, hudebníkem Filipem Povejšem (Václav Hanzlík), budeme sledovat rozvodové problémy rodičů Joklových (Jiřina Bohdalová a Vladimír Brabec). V neposlední řadě je tu učitelský sbor: oblíbený učitel Lamač (Jiří Sovák), ředitelka školy (Věra Galatíková), krásně nesympatická nervní učitelka Hajská (Gabriela Vránová), nastupující učitel Michal Karfík (Miroslav Vladyka) a nová pionýrská vedoucí Jana Vychodilová (Veronika Žilková), učitelka Zmatlíková (Dana Medřická) a mnoho dalších. Všichni tu prožívají své osudy, někdy se vzájemně prolínající a nejen děti, ale i dospělí zjišťují, že se stále mají čemu učit a že jsou v životě i situace a věci, které už se nedají vzít zpět. Pochopitelně nechybí ani přiměřená dávka humoru. Jednotlivé postavy jsou vcelku věrohodně napsány i zahrány, takže diváky vtáhnou do děje, který společně s nimi mohou prožívat. A přitom si opět zavzpomínat na ta svá školní léta… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (249)

xaver 

všechny recenze uživatele

Další z přehršle průměrných seriálů z dob nedávno minulých. Jednou se to dalo vidět, opakovaně bych se na to už asi nedíval. Teda ne asi, ale určitě. Když to v televizi běželo podruhé nebo po´další, tak mě to celkem úspěšně míjelo. Nicméně za herecké výkony dávám výslednou trojku, i když samotný seriál je tak maximálně na 2*. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Seriál jako ze života - velmi přesně podané problémy na školách nejen té doby, ale i charaktery postav jak dospělých, tak dospívajících. Navíc v prostředí Liberce a okolí, jež hraje svou roli. Režisér Ráža má svůj osobitý rukopis, takový zasněný, meditativní, a zde je to jen ku prospěchu uměleckému vyznění filmu. Propagandy je zde podle mého naprosté minimum. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

V předlistopadové produkci se nepochybně nejedná o špičkové dílo. Zdůrazňuji, že v předlistopadové, protože v polistopadu by tento seriál nepochybně patřil do absolutní špičky české původní televizní tvorby. Jako ve všem, i tady se jedná o otázku výchozích zorných úhlů. Vnějškový pohled nalezne to, co chce vidět a co je v seriálu opravdu obsaženo: tendenci k harmonizaci konfliktů, aparátníky, stranické organizace, prorežimní aktivismus. Alternativní pohledy si spíše povšimnou jisté neprovázanosti realizace námětu, dílčích scénářových nedořeků a určitého nesouladu mezi již konstatovanou - nikoliv zcela jednoznačnou a jednosměrnou - prorežimní tendencí a vnitřním životem postav v podobě volně asociovaného řetězce psychologických scén mezních životních situací všech okruhů postav, jež seriál vytváří (učitelé, žáci osmé třídy, rodiče osmáků a jejich specifické problémy). Základ tohoto pohledu umožňuje naopak zvýraznění kladů POVINNÝCH: galerie celistvých, během seriálu se vyvíjejících, psychologicky věrohodných postav, trs skvělých hereckých výkonů nejen ošlehaných protagonistů (Sovák, Havelková, Medřická, Kolářová, Menšík, Vinklář, Hanzlík, Preissová, Augusta, Bartoška, Šulcová, Brejchová), ale i těch mladých a nejmladších (Kudláčková, Vladyka, Žilková, Fischerová, Janěková); přesvědčivé a mistrně zvádnuté kresby prostředí (rodičovské schůzky, základní organizace KSČ, soudní scény, melouchářství) i jasných známek rozkladu režimu (Karfíkova troufalost před výborem základní organizace KSČ, izolovanost frázovitého okresního poskoka ve výborném Větrovcově podání, přefeminizovanost školství, nedostatkové zásobování, rozpad rodiny ad.). To, s čím polistopadové seriály svádějí neúspěšný boj - věrohodnost zachycení atmosféry normalizačního komunismu, "gulášovost" doby - , je tu podáváno se spontánní samozřejmostí natolik silnou, že i pohádkové rysy většiny postav POVINNÝCH působí reálně a přesvědčivě. Ve školské řadě původní české filmové a televizní hrané tvorby patří tento převážně v Liberci a okolí natáčený seriál pod taktovkou dnes již zvěčnělého režiséra Ludvíka Ráži k těm nejpodařenějším a opravdu nezapomenutelným. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Kolik bylo komoušských seriálů, kde tehdy hrál kde kdo i třeba sebemenší roli? A to vč. Vladimíra Menšíka, který v té době už byl hodně nemocný a na natáčení ho vozili z nemocnice. Zajímavostí je, že exteriéry seriálu se natáčely v Liberci a okolí. Ta škola ovšem byla pražská základka Petřiny. Seriál je dějově značně poznamenaný soudruhy Valou a Větrovcem a jejich soudružskými funkcemi. V seriálu má svou asi největší hlavní roli Mirka Vladyky a taky Veronika Žilková tu ještě vypadala jako ženská a ne jako vyschlá treska. Když to mělo premiéru v ČST a šlo to některý den v týdnu ve 20 hodin, tak jsem se na to nemohl dívat nebo jen někdy. Takže jsem to viděl celé až někdy později, když to opakovali v neděli dopoledne. Jednou za 10 let se to dá vidět znovu. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

My všichni školou povinní je československá telenovela o těch, kteří do školy chodí a nebo by se do ní měli vrátit. Zejména pak ženská polovina postav je přehlídka různých deformovaných osobností. Jedna nenávidí malýho kluka, až jí z toho hrábne, druhá neustále poňouká manžela k nějakým nepravostem, třetí se rozejde s klukem (aniž mu to řekne), protože neví co chce (a je nablblá), čtvrtá má utkvělou představu, že její rozmazlená fifleňácká dceruška bude herecká superstár, pátá se rozvede a najde si idiota (a zanedbává vlastní parchanty), šestá je stará votravná vlezlá bába, sedmá si myslí, že její dceruška je geniální dítě, protože sama je učitelka, osmá je ještě vlezlejší bába, než šestá, devátá dělá do ženatýho chlapa s rodinou, desátá ubíjí manžela se slabým srdcem... Postav je tam jak ve frontě na banány, že se člověk kolikrát neorientuje ani v tom, kdo je s kým, natož kterej smrad patří komu. Na téhle slátanině vidím jediné dvě pozitivní věci: Herecké výkony některých aktérů (v čele se Sovákem) a obstojně zvládnutou režii některých scén. Po příběhové stránce je to ovšem poměrně nezáživná hovadina, která se směle může poměřovat s originalitou dnešní tvorby českých (nejen) komerčních televizí. A trapně dramatizující hudba? Lol... ()

Galerie (115)

Zajímavosti (53)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama