Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádky Boženy Němcové si dávno získaly srdce čtenářů všech generací. Jejich televizní adaptace jsou stálicemi na televizním nebi. Jednou z nich je i pohádka "Čertův švagr". Zlá a vypočítavá macecha v ní vyžene nevlastního syna z domu. Petr se marně snaží najít práci, všude ho ale posílají k čertu. A tak jde sloužit do pekla. Jak uvidíte, nic lepšího nemohl udělat. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Milá socialistická klasika, tady ale jaksi spíchnutá horkou jehlou = vyčpělé/chladné kulisy, mdlé herecké výkony s vyjímkou přepychového Ráže v roli lucifera, Svobodové v roli staré dobré tetky a skvělé bandy loupežníků. Ale i přes veškerá negativa stále vkusná a zábavná podívaná pro dospělé a hlavně pro děti. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Méně známý předchůdce filmu S čerty nejsou žerty. Pohádka ryze česká a ryze studiová. To znamená, jak všichni víme, dost originálně šílené televizní zpracování a vynikající herecké výkony takřka všech zůčastněných. Vůbec tento fenomén našich televizních nedělních pohádek minulého století, trpí zvláštní oroginalitou a jedinečností. Dokážou vždy vzbudit takovou zvláštní atmosféru, ačkoli se ve zpracování s triky nikdo nemazlil. Zajímavé. látka Boženy Němcové byla pojata vcelku dobře a hlavně srozumitelně jak pro děti tak i pro dospělé. Nic více nic méně. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přímo se vnucuje srovnání s Troškovými polistopadovými pohádkami. Jsou nesrovnatelné: jak co do výpravy, tak scénářů i hereckého obsazení. Výprava se do jisté míry ošidit dá; režie a herecké obsazení včetně scénáře naopak nikoliv. Božena Němcová jako pohádkářka nemá obdoby; i to se potvrzuje. ČERTŮV ŠVAGR je pohádka vysloveně sličná a vlídná. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Pohádky o dobráckých čertech, o jejich pomoci spravedlivým, o pekle, kde je jako v ráji... Tady Lucifer dokonce spojuje mladému páru ruce, ještě že nemá štolu! Že se to takovými čerty v lidových pohádkách jen hemží, na věci nic nemění, tohle opravdu nemám ráda. - Jinak pohádka krásně udělaná, po všech stránkách jedna z nejlepších televizních pohádek. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vlasta Janečková bola česká režisérka, ktorá celú svoju kariéru zasvätila práci na tvorbe televíznych rozprávok pre deti a mládež. Na svojom konte má desiatky titulov. Jedným z nich je aj štúdiový snímok "Čertov švagor", ktorý natočila v roku 1984. Tento krát sa nechala inšpirovať literárnou predlohou spisovateľky Boženy Němcovej. Skúsene a profesionálne zrežírovala čertovský rozprávkový príbeh o sympatickom mládencovi Petrovi, ktorého jeho macocha kvôli vlastnému majetkovému prospechu vyhnala z domu a navyše ho obvinila z krádeže. Peter odíde hľadať štastie do sveta. Márne sa však snaží nájsť si prácu. Až napokon sa mu podarí zamestnať sa ako sluha v pekelnej ríši. To mu pomôže zjednať spravodlivosť. Hlavnú úlohu prekvapivo dobre svárnil herec Ondřej Havelka. *** ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Když Petr (Ondřej Havelka) vysvobodí Julinku (Veronika Freimanová) od loupežníků, tak ho Julinka prosí, aby se jí ukázal. Petrovi nečekaně uvízne kouzelná čepice s pírkem na větvi stromu, v tu chvíli je vidilený a Julinka omdlí. Petr vezme zlostně čepici a je vidět, jak mu z ní přitom spadne pírko, díky kterému je neviditelný. Čepici si nasadí a přesto zase zmizí, což by se mu ale bez pírka nemělo podařit. (Sansnom70)

Reklama

Reklama