Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele palmovylist k tomuto seriálu (11)

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Nečekal bych, že se seriál Black Mirror bude inspirovat u Community...no ale proč ne, tady je nápad dovedenej k snad ještě větší absurditě a díl mě na cca 45 minut maximálně pohltil a celkově jsem oceňoval poselství, který se snaží předat. V závěru jsem ale měl problém s totální klišoidností situací, měl jsem pocit, že ten závěr tvůrci trochu odflákli a kdyby si dali víc záležet, mohl to bejt naprosto parádní díl....70% ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

V tomhle díle jsem měl pocit, že jednotlivé části fungovaly velmi dobře - hororový dům na základě vlastních obav, problémy ve vztahu s matkou, jednotlivé postavy, prolínání vrstev v rámci testované hry, kdy člověk nikdy nevěděl jistě, zda se už jedná o skutečnost nebo ne....ale když se všechny tyhle části složily dohromady, tak na maximální zážitek to úplně nestačilo..možná za to mohlo to, že se hlavní postava chovala naprosto nehráčsky nebo něco jiného, co aktuálně nedokážu popsat....85% ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Zamyšlení nad tím, kam až by byl člověk schopen zajít, aby se tajemství určité závažnosti nedostalo na veřejnost...zdvižený prst vůči kyberšikaně...závěrečná pointa vcelku očekávatelná, kromě jednoho důležitého detailu. Zároveň jedna z nejvtipnějších bankovních loupeží :D ... 85% ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Velmi zajímavé zamyšlení na téma posmrtného života, stáří a dožívání. Provedení samotné mě osobně neurazilo ale ani vyloženě nenadchlo. Závěr přináší několik dalších zajímavých myšlenek, ale závěrečné rozuzlení je již méně překvapivé. Na Black Mirror se mi ale líbí, že i když mě díl samotný třeba totálně nenadchne, tak myšlenka, se kterou přichází, se mi skoro vždycky v hlavě udrží pěkně dlouho, za to smekám!....60% ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Velmi zajímavá a poměrně mrazivá vize genetické selekce, kontroly mysli a manipulace. Myšlenka je ale zabalená do vcelku průměrného "filmového" kabátu. Oceňuji zamyšlení nad volbou mezi klidnou nevědomostí a dlouhodobými pocity viny. Jistě velmi zajímavá musela být selekce rekrutů do armády :-D....65% ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Přitom se ty včelky ze začátku zdály jako super nápad :-) .. Zajímavé zpracování tématu online nenávisti, závěr ale za mě mohl být výrazně silnější...75% ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Asi se u mě projevil fakt, že mi Star Trek nikdy nebyl příliš blízký, ani ten celkový nápad a myšlenka mě úplně nevtáhla...i když navzdory tomu se dařilo ke konci dílu budovat napětí, což je i díky tomu, že celkový koncept seriálu a zakončení jednotlivých dílů není úplně předvídatelný....55% ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Ať žije hyperprotektivita...jen se trochu bojím, že po shlédnutí tohoto dílu si stále určité procento rodičů pomyslí "tahle věcička by se mi hodila"....80% ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Seriál Black Mirror je mistrem ve vytváření tísnivé atmosféry a napětí a to někdy i v dílech, kde mám pocit, že se toho moc neděje. Přesto mi v tomhle díle pohrávajícím si s lidskou pamětí cosi chybělo, možná by mi ta věcička ukazující vzpomínky pomohla zjistit, co to bylo :-) ... 65% ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Na Black Mirror velmi nudný a nezajímavý díl s naprosto předvídatelně a účelně směrovanýma emocema...40% ()

Smithereens (2019) (S05E02) 

U Black Mirror obdivuju zejména to, jak dokáže jednotlivé postavy napsat a obsadit tak, že mi to skoro vždy hrozně sedí...80% ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama