Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města - nové osudy

(seriál)
Česko, 2008, 12 h 42 min (Minutáž: 58–59 min)

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Lucie Konášová

Kamera:

Josef Špelda

Hrají:

Josef Abrhám, Eliška Balzerová, Saša Rašilov nejml., Jana Štěpánková, Vilma Cibulková, Tomáš Töpfer, Richard Krajčo, Martin Preiss, Kamil Halbich (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny seriálu je čtyřlístek silných osobností – primářka Alžběta Čeňková, ředitel Arnošt Blažej, jeho syn Arnošt Blažej junior a sestra Fany. K nim se posléze připojují dvě další důležité nové postavy – mladý ortoped Kryštof Pavelka a poněkud drsná hvězda chirurgie, doktorka Marie Hudcová, přezdívaná po celé nemocnici Bloody Mary. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Das Krankenhaus am Rand der Stadt forever... 1) Ve srovnání s nepodařenou druhou řadou se změnil celý štáb - a nutno říci, že k lepšímu. 2) Přiměřeně zajímavý a konsistentní scénář (s jistým zaváháním na začátku) spolupracuje s příjemnou hudbou Ondřeje Soukupa. 3) Jenom střihačka Lenka Polesná se, zdá se mi, trochu zhlédla v klipoidním střihu svého předchůdce z druhé řady. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Jednoduše shrnuto: předčilo to má očekávání. V době svého vysílání rozhodně nejkvalitnější český seriál, který se dal sledovat. To šlo s určitostí potvrdit po několika odvysílaných minutách 1. dílu, ten byl sice takový rozjížděcí, ale snad většinu přesvědčil, aby se dívali i nadále. A i 2. díl nezklamal. Jak je vidět, tak na scénáři záleží opravdu hodně a paní Konášová dokazuje, že když chce, tak umí. Příběhy jsou zatím docela dobře nastartované, tu a tam se vyskytne i nějaká vtipná scénka, která působí přirozeně a nenuceně (což se moc v ostatních seriálech nestává). Herecké obsazení i výkony jsou nadstandartní (v porovnání z Ordinací, Pojišťovnou atd. jsou výkony přímo špičkové). Nerozlučné trio Abrhám, Balzerová a Štěpánková stále stejně dobří. Příjemný je i návrat Helgy Čočkové jakožto stále stejné Ireny, Miluše šplechtová se role vrchní sestry zhostila taky neobyčejně dobře, Vilma Cibulková jako bezedná Máňa je taky bez chyby. Naopak mi nějak nesedí Korn a Jandová, ale ty snad časem zmízí. Někdo tady tvrdil, že pana Chudíka měli nechat umřít až v polovině seriálu, což by možná šlo, kdyby nebyl doopravdy vážně nemocný. Takže buďmě rádi aspoň za ten dojemný kousíček na záčátku 1. dílu.  Další díly přinesly kouzelnou Libušku Šafránkovou a na chvilku i Oldu Kaisera. Kvalita jednotlivých dílů byla docela konzistentní a nemám co vytknout. Jen proměna Hany Maciuchové, jakkoliv vynikajícně zahraná, mi moc neštimovala s tou původní dietlovskou semetrykou. Ale jak se říká, ke stáří každý přileze ke křížku. Tak třeba to byl ten případ. Ještě si neodpustím, že mě občas trochu iritoval divoký střih, zbytečně usekávající jedotlivé scény. V minulé řadě to byl zvuk. Jinak hudební téma Ondřeje Soukupa se mi moc líbilo, připadalo mi, že inspirací mu byla původní Nemocnice. Celkově jsem spokojený. Hrdinům pana Dietla byl vdechnut další kus života a tentokrát určitě poslední. Ale se vší pokorou a vážností můžu za sebe říct, že to nebylo promarněné. ()

Reklama

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Další znásilnění a zohyzdění původního povedeného seriálu, které opravdu nebylo nutné. Tak nepravděpodobně poskládané zápletky, nesmyslé reakce a vztahové propletence. Proč mají tvůrci filmu odborné lékařské poradce? Ne, takhle to opravdu v žádné nemocnici chodit nemůže a nechodí – vztahy lékař-sestra, setra-sestra, lékař-lékař, personál-pacienti atd. apod. Totální absurdita. Kde nechal pan Abrhám charisma? K tomu ještě špatně mluví se špatně udělanou zubní protézou. Ztráta času. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nejrozporuplnější řada, i když rukopis Lucie Konášové, v době, kdy psala ještě dobré příběhy, je poznat. Začátky technicky katastrofální (Kornova havárie), potom lepší než u Bočana. Scénář na jednu stranu vtipný a hravý s jazykem dialogů ("spokojené státy"), na stranu druhou nelogický (to opravdu postava Fany netušila co je zač její snoubenec?) a plný prapodivných zkratek (cesta z mundůru zdravotního bratra zpět do sanitky je zvláštně krátká, stejně jako sblížení citově poněkud vyprahlého katolíka a sarkastické světoběžnice), ale i přes celkovou zbytečnou tragiku a občas hodně řvavou Soukupovu hudbu je mi to sympatičtější, než Zikmundův kopírák, v němž postavy beztak nemají žádnou kontinuitu. A bohužel se to přenáší i sem. Ale další díly prosím vás netočte. Mějte ROZUM. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Co je to za územní plán, když i po třiceti letech je špitál pořád na kraji města? Asi s vámi už nikdo nechce mít nic společného, že? Já se teda nedivím, protože sem bych si nešel ani pro čistý kapesník. A to že takovéhle prznění legendy je hodně k pláči. Polesný by měl zalézt zpátky na posed, jinak by se mu mohlo lehce stát, že si ho někdo splete s divokou. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (9)

  • Až v této třetí řadě dostala Blažejová (Hana Maciuchová) křestní jméno. (M.B)
  • Natáčení probíhalo především v Ústřední vojenské nemocnici, Žatci, Zbraslavi, Dobřichovicích, Líšné a Slapech. Sedmý díl "Výměna stráží" se natáčel i na zámku Červená Lhota. (Agatha)
  • Zuzana Vejvodová, Zuzana Bydžovská, Josef Abrhám a Hartmut Krug se spolu na natačecím place setkali již o rok dříve při filmování seriálu Hraběnky (2007). (karda1)

Reklama

Reklama