Reklama

Reklama

Indiana Jones a nástroj osudu

  • USA Indiana Jones and the Dial of Destiny (více)
Trailer 3

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (885)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdo minule rozdýchával létající talíř, tomu může na konci pátého Indyho nepěkně zaskočit, ovšem pro mě byl právě konec možná tou nejzajímavější částí. Film rozhodně není špatný, ale citelně, zásadně mu chybí tvůrčí vklad Stevena Spielberga. Nechci říct, že by Indianu Jonese nemohl točit nikdo jiný než on, ale nemůže ho nejspíš točit někdo, kdo to neumí udělat zábavně. Spielbergova vize, nápaditost, smysl pro napětí i pro humor, schopnost promyslet scény do nejmenších detailů a podat je přehledně... Nic z toho James Mangold bohužel asi (tak dobře) nedovede. Spielbergovskou atmosféru se snažil navodit hlavně ve výborné úvodní scéně (v níž digitální Indy, ročník 1944, vypadá takřka bezvadně, ovšem hovoří o desítky let starším hlasem a když se v jednom záběru rozběhne po střeše vagonu, je animovaný skoro jako Woody z Toy Story), a pak už spíš ne. Ne že by se na to nedalo dívat, ale nedívá se na to s tím úsměvem. A odlišný přístup je znát i na práci s výbornou hudbou Johna Williamse, která je u Spielberga obrazu rovnocenným partnerem, zatímco tady ho spíš podpírá. Celou dobu jsem si zkrátka říkal, jak by to asi vypadalo, kdyby tenhle film režíroval Steven Spielberg. Vzpomínáte si na tu ani ne pětiminutovou scénu z Království křišťálové lebky, která začíná rvačkou v baru a změní se v auto/moto honičku na silnici a v kampusu? Vlastně ani jedna scéna z Nástroje osudu není tak dobrá, a to je děsná škoda, protože jinak je tu všechno, co tu být má. Harrison Ford pořád hravě prodá každý pohled, každou suchou hlášku, každou emoci, Phoebe Waller-Bridge je kouzelná, Mads Mikkelsen je sice asi nejslabší záporák ze série, ale když ona ta laťka byla tak vysoko... Nakonec nejdůležitější myslím je, že chci Indianu Jonese a nástroj osudu vidět znovu.____P.S. Napodruhé, když už člověk víc, co (ne)čekat, to bylo ještě lepší. Pořád ne skvělé, ale už bez velkých rozpaků. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Sice chovám k Harrisonu Fordovi ohromný respekt, ale nepřijde mi úplně vhodné, aby nyní jako osmdesátník předváděl stejné kousky, ve kterých poskakuje po městě a rve se s každým jako zamlada. Další věc, jenž mne celkem iritovala, byla celá první polovina filmu, v níž je nám naservírováno zhruba 90 minut čisté akce bez jakékoli hutnější příběhové omáčky. Všechny ty bitky a automobilové honičky mne tak nechaly zcela chladným a do díla jsem se jen horko těžko dostával. Mohu tak pochválit pouze záporné postavy, ti byli v čele s Mikkelsenem parádně zvolená parta nácků. Na druhou stranu bohužel kladní hrdinové dosti nezajímaví, staří a nebo otravní. V závěru sice uznávám, že finálních 20 minut, byť plno nejrůznější filmových chyb a šíleností, vylepšilo mé do teď velmi pochmurné celkové dojmy z filmu, ale ani tak to na víc než 3 hvězdy ani zdaleka nemá. 50% Vůbec se mi proto nelíbí, co se z Indiana Jonese za ty poslední roky stalo. Dříve tam také byly akční parádičky a nadpřirozené prvky, ale v té době alespoň tvůrci stáli pevně nohama na zemi. Teď je z toho ovšem velká akční fantasmagorie skoro jako nějaké Rychle a Zběsile. Samozřejmě k tomu navíc nesmí chybět mimozemšťani, cestování časem a nevysvětlitelné a ve filmu nevysvětlené zázraky. PS: Indy má zřejmě v zadku jakýsi Nazi vysílač. Ať se totiž po světě  ve filmu hne kamkoliv, oni jsou mu pokaždé ihned v patách a dorazí na místo zhruba 5 minut po něm, což je další filmová záhada.... ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Mojí mámě se ten film bude líbit. Zhruba s touhle myšlenkou jsem odcházel z pětky Indiana Jonese, která podlehla zvláštnímu fenoménu posledních let – ignoraci věku hlavního hrdiny. Pátý Indy by klidně mohl fungovat jako old schoolové dobrodružství, v němž Harrison Ford hlavně rozdává moudra, řeší hádanky a kraluje dojemným scénám, jelikož tohle všechno v osmdesáti zvládá na jedničku. V Lucasfilmu se ale místo toho rozhodli, že ho na sílu narvou do epického blockbusteru, který usilovně sype z rukávu jednu akční scénu za druhou.   Nástroj osudu vám tedy hodinu a půl hází do obličeje honičky a přestřelky často pochybné trikové kvality (a s velmi starým pánem v centru dění), jen aby se po „celém filmu“ konečně vyložily karty na stůl a začal ten opravdu důležitý příběh, k němuž snad nešlo dojít složitěji. Jakmile se začnou dít klíčové věci, je vlastně skoro konec – a vy máte pocit, že to celé sice bylo fajn, ale mohlo toho být výrazně méně, ocenili byste prokreslenější záporáky a nevadilo by vám, kdyby Helena byla opravdová postava a ne jen Phoebe Waller-Bridge hrající Phoebe Waller-Bridge.   Takže ano, bavil jsem se a občas jsem byl dojatý, ale chtělo to ubrat na prázdné akci, přisypat Forda v dramatickém módu a nechat si víc prostoru k řešení hlavního příběhu. Takhle je z toho jen slušná velkolepá oddechovka, která však na legendární trilogii kouká z opravdu úctyhodné dálky. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Když si v hlavě vybavím poslední 3 měsíce filmů, které jsem navštívil v kině, tak Indiana Jones mi vychází jako nejslabší návštěva. Objektivně by to možná na ty 3 hvězdičky bylo, ale já se po delší době docela trápil a vůbec mě film nedokázal strhnout ani zaujmout. Když se v kině podívám na hodinky minimálně 5x kdy už bude konec, tak nemůžu dát více než 2 hvězdy. Indiana Jones není má oblíbená série byť jsem na ní vyrůstal, ale tady mě Mangold příliš nepotěšil. Herecky to není špatný, byť Mads Mikkelsen když má hrát záporáka, tak je strašně nevýrazný ( Zdravím Fantastic Beasts), Harrison Ford je sympaťák, ale nebavil mě a Boyda Holbrooka vidím rád, ale tady neměl moc, co hrát. Akční scény mě moc nebavily, jsou digitální a postrádají šmrnc ( autonaháněčka však ušla), když došlo na dobrodružné atrakce, tak to patřilo k highlightu ( scéna s úhoři asi nejlepší), jenže takových scén tu bylo dohromady pouze 2. Humor tu úplně absentuje a dějově mi to přišlo taktéž docela nezajímavé a málo poutavé. Doma bych to nejspíš vypl, za mne vyčerpávající podívaná. 4/10. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

DĚJINY JSOU PLNÉ CHYB, DR. JONESI, JDE JEN O TO, ČÍCH. Rozporuplné, ale ne nelogické, jinak viz též Douglase. Mangold není Spielberg a čas nezastavíš. Každému je jasné, že Indy už nebude takový, jako dřív (ale je to vůbec možné?) a fakt si nebudu stěžovat na pár horších triků, není mi totiž čtrnáct. Snímek rozhodně není bez chyb, vnímám je, ne že je, no jo, ale při sledování jsem se zároveň bál, smál a byl jsem dojat. Nedá se svítit, zatím zkrátka hodnotím více srdcem než rozumem a předpokládám, že s pětkou to u mě bude jako s dílem čtvrtým - podumám si, zhodnotím pro a proti, dám druhé zhlédnutí a pak něco možná přehodnotím. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (47)

  • Kým predošlá časť bola natočená z veľkej časti v USA, táto bola natočená na rôznych miestach sveta, ktoré sa niekedy prerobili do podoby, aby vyzerali ako Amerika, napríklad New York. Takým spôsobom bolo upravené napríklad centrum škótskeho Glasgowa, alebo časti Londýna, vrátane jeho metra. (Arsenal83)
  • Nacisté ve filmu k cestě skrz časovou trhlinu použijí německý bombardér Heinkel He-111. Filmový stroj má dvojité ocasní plochy, to žádná ze skutečných verzí tohoto letounu ale nikdy neměla. (Foxhound#1)
  • "Nástroj osudu" odkazuje na skutočný artefakt, ktorý údajne vynašiel Archimedes (Nasser Memarzia) a bol nájdený v 2000 rokov starej lodi objavenej v roku 1900. Avšak jeho názov Antikythera neodkazuje na názov zariadenia samotného, ale na ostrov, pri ktorom bolo nájdené. (Arsenal83)

Související novinky

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

16.07.2023

Po mizerných příjmech Flashe, Mezi živly a pátého Indiana Jonese se očekávalo, že na záchranu, podobně jako loni s Top Gunem, přispěchá Tom Cruise s Mission: Impossible Odplatou - První částí. Teď má… (více)

Reklama

Reklama