Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (421)

Morien 

všechny recenze uživatele

Smutná Dagmar je smutná. Čekala jsem, jak se autoři vypořádají s příběhem o ze zásady pasivním hrdinovi - nemůže nic dělat, protože je vyroben z mlhy. Bohužel se s tím nijak nevypořádali. Kromě povinných psycho scén a rutinního připomínání výchozí situace se propojení mezi minulostí a současností příliš netematizuje a tak nemám dojem, že by ten časový rámec byl vůbec potřeba. Hrdina si neprošel žádným očistcem, celou dobu dělá pochybná rozhodnutí a na konci není ani moudřejší, ani dospělejší. Alespoň z mého úhlu pohledu. A smutná jsem proto, že díly Smrt špiona a Rodinná záležitost mi přišly povedené. Žel, v kontextu velkého plánu nebo spíš absence velkého plánu zaniknou nad rozčílením z mdlého a nepropojeného vyústění. Přijde mi, že bylo mnoho prostředků vyčerpáno na to, aby to vypadalo přesně jako osmdesátá léta, a příliš málo na plán, o čem to má vlastně být. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mimořádně vydařený počin, na české poměry přímo neskutečně. Vzorem byla britská série Life on Mars, která čerpala napětí z rozdílného přístupu k ženám a menšinám v současnosti a ve čtyřicet let staré minulosti. Česká verze nabízí drtivější rozdíl, i když doba, do které český hrdina putuje, je nám časově bližší. Změna režimu má mnohem silnější dopad na příběh i charaktery. A je to moc dobře, ukazuje hodně z toho, na co někteří zapomínají: policejní zvůli, zločiny, u kterých se musíme ptát: tohle vážně někdy bylo trestné?, /ne/vypořádání se s minulostí (moment, když najdou na pozemku chaty kostru s prostřelenou lebkou, evidentně pozůstatek z raných poválečných let: „Náš region má slavnou minulost.“/._____ Hrdinovo pátrání po minulosti vlastní rodiny je mnohem životnější a pro něj zásadnější, než je tomu v britské předloze. Výborně napsané charaktery, po dlouhé době jsem v české tvorbě viděla chlapy a ne nějaké utrápené chudinky, co se furt nimrají ve svých mindrácích. A to včetně záporných postav, které jsou sice hnusné, ale chuděrkami by je nikdo nenazval. Obstojí i detektivní linie. Perfektně jsou zvolené kostýmy i hudba.___ Ivan Trojan je samozřejmě klasa jako vždy, ale překvapivě dobře utáhl svoji postavu i Václav Neužil (mimochodem, vlepil tam jeden z nejvíc sexy polibků, které jsem v českém filmu viděla). SPOILER Možná mohli mysteriózní rovinu trochu víc znejistět, lépe by vyznělo, kdyby zůstalo nejasné, jestli se hrdinova pouť časem neodehrává jen v jeho mozku. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce: Nebylo to tak špatné, ale lepší by rozhodně bylo, kdyby to vlastně nebylo to, co to bylo. Tedy tím chci říct, že to období i ta vyšetřování byla zajímavá, ale současnost a její provázání s tím, že se mu to jen zdálo, si mohli autoři zcela odpustit. to z toho celého projektu dělalo pěknou pitomost, což byla škoda. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nie je to síce dokonalosť sama, ale je to po všetkých stránkach perfektne zvládnutý kus roboty. Nepamätám si druhý súčasný (rozumej porevolučný) CS film či seriál, ktorý by som si tak užíval, ktorý by som takto hltal (že 10 hodín na dve a pol pozretia). Hlavne čo sa týka hereckých výkonov, dialógov a chémie medzi postavami, tak niečo také (čarovné) tu na tejto úrovni nebolo už veľmi dlho. Chrochtal som, a Trojan neviem či tu nepodal suverénne najlepší výkon za celú svoju kariéru! Ďalšie obrovské plus predstavuje vykreslenie československého socializmu 80-tych rokov - triezvejšie a trefnejšie sa za touto dobou doteraz nedokázal obzrieť nikto. Nechýbalo mi tam nič! ... P.S: Na nepodstatné detaily, ktorými šprtali tapetujú všakovaké fóra, samozrejme kašlem. Ide o celkový obraz a ten je v rámci filmového stvárnenia nepokrivený, ten je dokonalý. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Česká televize neměla od dob "Případů 1. oddělení" lepší seriálové pondělky. Několik dílů mi trvalo, než jsem si zvykla na psychedelické výlety hlavního hrdiny, ale postupem času se mi příběh Filipa Marvana víc a víc zarýval pod kůži, a to hlavně díky skvělému vykreslení osmdesátkové atmosféry a poměrů mezi všemi těmi soudruhy. A Trojanův Plachý největší hvězdou seriálu. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (83)

  • Plachý (Ivan Trojan) říká: „Novější noviny nedostaneš, jedině v zemi, kde zítra znamená včera.“ Jedná se o narážku na knihu Julia Fučíka „V zemi, kde zítra již znamená včera“. Jde o cyklus reportáží autora, které vznikly při jeho cestě Ruskem. (sator)
  • Původně se měl děj Světa pod hlavou odehrávat v západočeském Sokolově, ale nakonec byl děj přesunut do fiktivního města v severních Čechách. Na původní Sokolov zbyly jen tři odkazy: Festival politické písně, zachycený ve 3. díle Mrtvý lidi, jenž se v Sokolově konal v letech 1973-1988, upomínková spona do kravaty Hnědouhelné doly a briketárny Sokolov (HDB) náměstka Šejby (Marek Daniel), jež se objevila ve 4. díle Orchidej na smetišti a sokolovské SPZ-ky na některých autech. (Šéfik)
  • Interiéry kanceláří VB a patologie byly postaveny v bývalé vojenské záložní nemocnici Hředle nedaleko Zdic. Podle Václava Neužila (Filip Marvan) šlo přímo o hororovou budovu. (Šéfik)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama