Reklama

Reklama

Zdivočelá země - Série 1

(série)
Česko, 1997, 11 h 30 min (Minutáž: 53–107 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jiří Schmitzer, Jiří Langmajer, Jakub Wehrenberg, Jakub Zdeněk, Radim Kalvoda, Jan Teplý ml., Václav Chalupa, Zbyněk Fric, Oldřich Vlach, Jan Hartl, Josef Somr (více)
(další profese)

Epizody(12)

Zajímavosti (25)

  • Natáčeno v lokalitách: Úterý, Nová Ves, Hrazany, Praha, Úštěk, hřebčín Kladruby nad Labem, dvůr Chýnov - Radič, lom Solopysky, FN Motol, nádraží Skalsko, dostihové závodiště Praha Velká Chuchle, Dvůr, Hradiště, věznice Tábor, hřbitov Chlum u Sedlčan, lom Koněprusy, hornický skanzen Vinařice, Mšeno, restaurace u Fousků Kunice, dostihový areál Karlovy Vary, nemocnice Bulovka. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Zdivočelá země - Epizoda 3 (1997) (epizoda) (S01E03)

  • V hospodě lze spatřit reklamní poutač na minerální vodu Kysibelka. Tu produkovala firma Mattoni. Minerálka se proslavila i v rámci Jubilejní výstavy v Praze 1891, kde vyhlídkový balón nesl její jméno. (sator)

Zdivočelá země - Epizoda 3 (1997) (epizoda) (S01E03)

  • Natáčelo se ve dvoře Chýnov u Radíče, Úštěku, hřebčínu Kladruby nad Labem a Královské oboře v Praze. (M.B)

Zdivočelá země - Epizoda 4 (1997) (epizoda) (S01E04)

  • Cassidy (Jiří Langmajer) čte brožované vydaní knihy „Nebezpečné pásmo“ od autora Graye W. Tomuto vydání se říkalo „Rodokaps“. Byl  to název několika řad dobrodružných sešitových románů. Slovo vzniklo jako zkratka pro řadu „Románů do kapsy“. Vycházely v letech 1937–1945. (sator)

Zdivočelá země - Epizoda 6 (1997) (epizoda) (S01E06)

  • Zatímco zde se šéf karlovarského gestapa (Jan Hartl) otrávil v roce 1947, ten skutečný Kurt Schulz-Isenbeck se dožil roku 1995.  Klasifikován byl denacifikačním výborem v jako „politicky osvobozený“. Udělal velkou kariéru u německé policie a odešel nepotrestán do důchodu. (sator)

Zdivočelá země - Epizoda 6 (1997) (epizoda) (S01E06)

  • Natáčeno v obci Úterý, dvoře Chýnov u Radiče, FN v Motole, socioterapeutické farmě v Praze Bohnicích. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Zdivočelá země - Epizoda 7 (1997) (epizoda) (S01E07)

  • Správce (Radek Holub) jezdí ve voze KDF 82 Kübelwage. Konstruktér Ferdinand Porsche ho vyvinul, když byla odložena výroba civilních Volkswagenů a veškeré úsilí se soustřeďovalo na válečnou produkci. Hitler nechal postavit novou továrnu a změnil označení VW na KDF-Wagen (Kraft durch Freude – Radostí k síle). Vůz se vyráběl po dobu celé 2. světové války a díky své spolehlivosti, snadné údržbě a jízdním vlastnostem se stal velmi oblíbeným (a to i u nepřátelských armád). Po válce značka KDF zanikla a začalo se používat původní označení. Díky „geniálnímu“ podvozku vozidlo stalo velmi oblíbené pro různé přestavby. (sator)

Zdivočelá země - Epizoda 7 (1997) (epizoda) (S01E07)

  • Je zmíněn takzvaný Marshallův plán. Americký prezident Harry S. Truman podepsal dne 3. dubna 1948 zákon o poválečné zahraniční pomoci, jehož součástí byl i Marshallův plán ve výši 13 miliard amerických dolarů. Podmínkou přijetí pomoci bylo zveřejnění státních rozpočtů a škod způsobených válkou, což ale SSSR jednoznačně odmítl. Tlak, který na Československo vyvinulo Rusko, vedl k tomu, že po počátečním nadšení z pomoci musela republika pomoc odmítnout. (sator)

Zdivočelá země - Epizoda 7 (1997) (epizoda) (S01E07)

  • Sucho roku 1947 bylo opravu enormní a označuje se dnes jako pětisetleté. Objevil se zásadní problém s potravinami a pamětnici vzpomínali, že to bylo místy horší, než za války, potraviny také enormně zdražily. Situaci politicky využili komunisté, kteří poukazovali na nezištnou pomoc Ruska, které nám posílalo vlaky s obilím, a to v době, kdy v Rusku byl na mnoha místech hladomor. (sator)

Zdivočelá země - Epizoda 7 (1997) (epizoda) (S01E07)

  • Natáčeno v obci Úterý, dvoře Chýnov u Radiče, socioterapeutické farmě v Praze - Bohnicích. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Zdivočelá země - Epizoda 10 (1997) (epizoda) (S01E10)

  • Řeznická osobní dodávka je DKW F7-Van. Jednalo se o německou firmu a značku automobilů a motocyklů, která začala před koncem první světové války a zanikla v roce 1966. (sator)

Zdivočelá země - Epizoda 10 (1997) (epizoda) (S01E10)

  • Natáčeno v obci Úterý, dvoře Chýnov u Radiče, dostihovém závodišti Praze Velké Chuchli a na hlavním nádraží v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama