Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (723)

swamp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bylo mi ctí se svými nejlepšími přáteli okusit v pěti dnech 'excuse me, damn good cup of coffee at place where cherry pies go when they die'. Je nadmíru jasné, co Twin Peaks dělá takovým seriálem, jakým vskutku je - kultovním, tajemným, absurdním, šíleným, nepředvídatelným, halucinoidním, kofeinovým - dělá ho takovým kvartet Lynch x MacLachlan x Frost x Badalamenti. Speciální agent FBI Dale Cooper se pro mě stal jednou z nejkultovnějších a nejlépe sehraných partií detektivního žánru všech dob, jeho afektovanost jde ruku v ruce s jeho vyzrálostí, nadhledem a sklonem k pití kávy a užívání si jídla. SPOILER Když na konci seriálu šíleně začne kvílet své 'How's Annie? How's Annie?', jen těžko se popadá dech a slza v oku dává tušit netušenému. 'the owls are not what they seem' 'Fellas, coincidence and fate figure largely in our lives.' 'Harry, I have no idea where this will lead us, but I have a definite feeling it will be a place both wonderful and strange.' 'Harry, I'm going to let you in on a little secret. Every day, once a day, give yourself a present. Don't plan it. Don't wait for it. Just let it happen. It could be a new shirt at the men's store, a catnap in your office chair, or two cups of good, hot black coffee.' Všechny tyto repliky vycházejí z jeho úst s úsměvem, ať už se jedná o oznamování obyčejné informace či jména vraha. Na to, že je seriál z počátku let devadesátých, objeví se v něm spousta nádherných dívek, Laurou (Maddy) počínaje - Audrey konče. Ze známějších tváří vás jistě překvapí postava majora Briggse (Don S. Davis ze Stargate) či Dennise (šílený David Duchovny). Ale hlavně, hlavně mi věřte, že sovy, bílí koně, semafory, tancující trpaslíci a prorokující obři, uktápzop (pozpátku) mluvící oběti? ve vigvamu, Bob či žena s polenem vám nedají spát, dokud neuvidíte díl poslední .. a ještě hodně dlouho potom. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Seriál som rozpozeral kedysi na ČT, takže som ho nemohol sledovať úplne pravidelne a nepodarilo sa mi ho ani úspešne dopozerať. Odvtedy nepozerám v televízii seriály na pokračovanie, pretože ma nebaví si podľa nich zariaďovať voľný čas. Možno, ak by seriál nebol tak adorovaný, mal by som k nemu vrelejší vzťah a zohnal by som si ho komplet na DVD a konečne ho dopozeral celý. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ve svých nejlepších momentech opravdu perfektní seriál. Bohužel si nedokáže držet úroveň po celou dobu. První série je dokonalá. Má to tajemství, bizarní humor a skvělé postavy. Druhá série začíná taky parádně, jenže po pár dílech se vyřeší vražda Laury Palmerové, ale seriál nekončí. Prostě to pokračuje a neděje se tam naprosto nic zajímavého. Vždy jen přijde nějaká nová postava, např. transvestitní agent FBI David Duchovny, chvilku nudně oxyduje a zmizí. Tahle prostřední část zabírá fakt hodně dílů a je opravdu bolestivé na to ždímání, předtím tak dokonalé látky, koukat. Vše se začne k lepšímu obracet, až když na scénu dorazí Windom Earle a zase to postupně graduje do fakt psychopatického finále. Atmosféru to má, v těch dobrých dílech, parádní, ale hlavně to táhnou postavy. Kyle MacLachlan je jako hlavní hrdina agent Dale Cooper k sežrání, ale totálně nejvíc válí Ray Wise jako Leland Palmer. Každá jeho scéna je geniální, ten jeho úsměv a tanečky mě fakt rozesmívaly celou dobu. A hrají tam hezké holky. Moje favoritka je jednoznačně Shelly. Určitě to doporučuju zkouknout, protože takhle absurdní humor fakt nikde jinde není. Jen je nutné přežít prostřední část druhé série. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

asi jsem cvok, ale nikdy jsem netušil, co kdo vidí na nekonečným seriálu o vyšetřování jedný vraždy, ke kterým pro oživení přibývaj další, a který se stejně vraha nedopátrá ani kdyby jel až do soudnýho dne, prostě jen proto, že vraha ani najít nechce a podle udaných fakt by ho nenašel ani hercule poirot. a ne, nelíbilo. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Séria: Takéto ja rád. Dej odohrávajúci sa v neveľkom mestečku s podivnými obyvateľmi a nejednou záhadou. Už pilotný diel ma utvrdil v tom, že pôjde o skvelý seriál plný mysterióznych vecí a neobjasnených udalostí až do samotného konca(možno aj o čosi ďalej). V seriály je skvelo vyobrazený charakter jednotlivých postáv a keď je na obrazovke práva nejaká postava vždy viem čo môžem očakávať a tiež sa pripraviť sa na zmenu žánru. Mysteriózny triler, romantika, komédia.. Twin Peaks obsahuje viacero žánrov a dobre to funguje v ich miešaný. Zatiaľ asi jediný zápor je, že mi chýba gradovanie. Či už gradovanie na konci jednotlivých epizód, alebo na záver série. Zatiaľ je to na silných 80% Nemôžem to ohodnotiť objektívne, pretože už som ovplyvnený inými kvalitnými seriálmi a Dexter je stále na mojom seriálovom Olympe. Svojho času to ale musel byť ešte väčší zážitok ako teraz. 2. Séria: V polovičke série sa to akosi zaseklo. Skončila dejová linia s Laurou Palmerovou a neviem so do tej dalšej dejovej línie dostať. Ako pozerať sa to dá, ale už ma to nezaujíma až tak ako predošlé diely. EDIT: Odstupom času rozmýšlam o Twin Peakse stále viac a viac. Aj preto zvyšujem hodnotenie na plný počet a pokračujem v sledovaní.(Dopozerané) ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (98)

  • Seriál se natáčel ve státě Washington. Dvě hlavní postavy sdílejí jména dvou legendárních postav z historie tohoto státu. Agent FBI Dale Bartholomew Cooper (Kyle MacLachlan) sdílí příjmení a první dva iniciály jména s D. B. Cooperem, záhadným únoscem, který zmizel po seskoku z letadla nad státem Washington v roce 1971. Šerif Harry Truman (Michael Ontkean) sdílí své jméno s bývalým prezidentem USA Harrym S. Trumanem, ale také s Harrym R. Trumanem, 83letým majitelem chatrče, který zemřel při erupci hory sv. Helena poté, co odmítl chatrč při evakuaci opustit. (HellFire)
  • Jméno Madeleine "Maddy" Ferguson vychází z filmu Vertigo (1958), kde hrála Kim Novak také dvě postavy a stejně jako Sheryl Lee, blondýnu a brunetku. Jedna z nich se jmenuje Madeleine a postava Jamese Stewarta se jmenuje John Ferguson. Složením těchto jmen dostaneme jméno sestřenice Laury Palmer. (don corleone)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama