Reklama

Reklama

Policejní odznak

(seriál)
  • USA The Shield (více)
USA, (2002–2008), 87 h 14 min (Minutáž: 44–72 min)

Tvůrci:

Shawn Ryan

Kamera:

Rohn Schmidt

Hrají:

Michael Chiklis, Walton Goggins, CCH Pounder, Catherine Dent, Jay Karnes, Benito Martinez, Michael Jace, Kenny Johnson, David Rees Snell, Cathy Cahlin Ryan (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(88)

V nejhorším policejním okrsku v L. A. šéfuje drsný Vic Mackey, velitel jednotky proti gangům. Ve světě, kde neplatí hranice mezi dobrem a zlem, se řídí vlastními pravidly a neváhá se zločinci obchodovat a zároveň je podrazit. Nový kapitán Aceveda chce situaci změnit, ale brzy zjistí, že proti němu stojí skupina zkorumpovaných, ale výkonných policistů, bez jejichž pomoci se neobejde. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

The Shield není tak propracovaný a nejde tak do hloubky (např. do politikaření ve vyšších sférách policie nebo fungování organizovaného zločinu) jako Wire. Shield ovšem není vůbec špatný seriál. Jeho hlavní devizou je perfektní hl. postava zkorumpovaného policisty, který se snaží najít balanc mezi spravedlností a vlastním obohacením:-) Přerod této postavy a její vývoj je nakažlivé sledovat. Končím druhou sérii a jsem rád, že mne ještě dalších 5 čeká:-) EDIT: Po skouknutí 6 sérií musím jednoznačně zvednout hodnocení na 5. Seriál každou sérií poodkrývá trochu více z charakterů postav a chytře je staví do aliancí nebo proti sobě (jeden příklad za všechny - Aceveda x Mackey). Obzvlášť jak osud, chamtivost a nedůvěra cloumají s na začátku neohroženým Strike Teamem...to je paráda sledovat a scénaristé by zasloužili metál. Seriálu ani po 6 sériích nedochází dech, právě naopak. Obdivuhodné. EDIT č. 2:-) Toto musím napsat - poslední 7. série a samotný závěr seriálu je neskutečný...možná nejlepší závěr seriálu, který jsem v životě viděl. A to jsem jich viděl dost. Klobouk dolů před Shawnem Ryanem, scénáristy a herci v čele s Chiklisem. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Základný pilier americkej káblovej televízie – policajná procedurálna dráma – získala na začiatku nultých rokov dva poklady bezprecedentnej kvality, The Wire & The Shield. Zatiaľ čo prvý sa snaží maximálne realisticky portrétovať fungovanie špiny jedného mesta z piatich rôznych pohľadov, ten druhý potom z tohto hľadiska vyznieva pomerne absurdne svojou odtrhnutosťou z reťaze, hoci korene vychádzajú z dosť krvavej reality južných a východných častí Los Angeles na prelome milénia. Celý náš seriálový "strike team" je totiž modelovaný podľa protigangovej jednotky CRASH z divízie Rampart a škandálu s tím súvisiacim, ktorý, mimochodom, sám o sebe môže poslúžiť ako veľmi dobré čítanie. Tieto stopy však postupne miznú a z počinu sa pozvoľna stáva jeden z najlepších TV produktov posledných dekád. Shield sa pomaly buduje, kulminuje a v neskorších fázach ide až do špiku kostí, aby ti s finále piatej série vytrhol srdce z tela, hodil na zem, pošliapal a potom kontinuálne bodal dýku do hrude naprieč sériou šiestou, mapujúcou špirálu úpadku postáv spôsobených následkami jedného srdcervúceho rozhodnutia, až do konca siedmej série s takým zvratom v jej polovici, až som si myslel, že mi zvierač už nikdy v živote nepopustí. O poslednej epizóde nehovoriac. Tragicky intenzívne ako máločo. Na Shield sa bude zabúdať veľmi ťažko. #1 exteriérová kamera na trón / #2 rozhodne odporúčam sledovanie spárovať spolu s Justified / #3 dať si pilotnú epizódu po tej záverečnej je geniálny nápad / #4 Forest Whitaker zo S05 jeden z najlepších výkonov na seriálovom poli všeobecne / #5 prirovnania ku tradičným kriminálkam kalibru CSIúplne mimo misu... ♪♫ / ♪♫ / ♪♫ / (x) (x / x / x / x) (S1 20.4.2023-26.4.2023) (S2 7.5.2023-15.5.2023) (S3 16.5.2023-23.5.2023) (S4 9.7.2023-19.7.2023) (S5 20.7.2023-21.7.2023) (S6 9.8.2023-13.8.2023) (S7 26.8-2023-31.8.2023) "Kevlar's my friend." ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můj otec je právník. - Můj je zedník. No a co?" Na Vica Mackeye zastrašování neplatí. Umí si spolehlivě pohlídat svá záda, kašle na práva podezřelých, neváhá pro dobro věci pravidelně překračovat zákon a jen proto může přežít ve světě ohraničeném na jedné straně gangy a na druhé politickými tlaky. Tento seriál evidentně postrádá výchovný element, ale realisticky zobrazené pestrobarevné charaktery v akčním prostředí ukazují, že policejní práce se dá dělat i jinak, než s vatičkou v ruce, citováním práv zatčeným a etickým kodexem v hlavě. Vic je zkrátka hrubá záplata na hrubý pytel a to je mi sympatické. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Docela komplexní policejní seriál, který přináší solidní detektivní práci, rutinní výšlapy v ulicích i hutné zásahy speciální jednotky. Od prvního dílu je však jasné, že zde nepůjde primárně o rekonstrukci trestné činnosti (první CSI), ani dokonalé rozebrání systému práce policie a gangu (The Wire), nýbrž jakýsi pohled dovnitř - trestná činost samotného policisty, aneb bojování za správnou věc špinavými prostředky. Vic Mackey to v jádru myslí dobře, ale taky ví, že legálními metodami nemůže dosáhnout tolik, co těmi nekalými a hra na boha ho snadno svede k nějakému tomu ulití do vlastní kapsy... Za odměnu. Věci začnou houstnout a postavy jsou nuceny dělat balet mezi pořádnou hromadou hoven... Seriál nabízí dobrou míru realističnosti, stabilní dramatickou konstrukci, nekompromisní výpověď o dnešní společnosti, velmi slušný vývoj charakterů i nečekaná překvapení a wow momenty. 8/10 ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani po třech sezónách neztrácí seriál nic ze svého kouzla, postavy jsou všechny správně nedokonalé a dělají špatná rozhodnutí, za které časem nesou odpovědnost. Seriál vyniká v realističnosti a násilí, kterého je opravdu hodně a baví. Styl vyprávění je správně drsný a handy kamera atmosféře jedině pomáhá a zásahy vypadají lépe jak "Cops". Ačkoliv točená je jedna epizoda stejně jako druhá některé zápletky a zejména ty co se odehrávají na poli celé sezóny jsou poměrně strhující a často se vracíme po delší době zpět k nedořešenému případu. Seriál působí velmi uceleně a herci jsou do jednoho výborní.### Sedm sezón absolutního adrenalinu se s výborně uvěřitelnými postavami dostane pod kůži až divák doufá, že to nikdy neskončí. Celá parta "strike teamu" má charismatu na rozdávání a Chiklis je tahounem, který si rozhodně zaslouží ceny, které posbíral. Walton Goggins (Predators) není o nic horší, z něho skutečně emoce vystupují z obrazovky a je snad nejlepším seriálovým hercem poslední dekády, čím je seriál dál, tím více je cítit utrpení, stres a strach postav zdaleka nejen o odznak. ### Poslední sezóna a zejména poslední epizody jsou neskutečně procítěné, osobní a místy až nepříjemně realisticky přímé v detailech. Poslední telefonát mezi Chiklisem a Googinsem je příkladovým vyústěním seriálového dramatu a The Shield je navzdory na první pohled akčnějšímu žánru hereckým festivalem, který se nezapomene. ()

Galerie (377)

Zajímavosti (20)

  • Farmington ve skutečnosti neexistuje, jde o imaginární okrsek v Los Angeles. (Sonnik)
  • V epizóde je spomenutý skutočný incident, kedy Suge Knight držal v tom čase extrémne populárneho interpreta menom Vanilla Ice preveseného z balkóna hotelovej izby a vyhrážal sa mu, že ak mu nepredá práva k jeho megahitu "Ice Ice Baby," tak ho z neho vyhodí. Knight mal väzby na skorumpovaných policajtov z Rampartu, ktorí pre neho mimo služby pracovali. Tento seriál pojednáva o policajnej jednotke, ktorá tu bola modelovaná práve podľa onej divízie z Rampartu. (Real Tom Hardy)
  • Vic Mackey (Michael Chiklis), velitel zásahové jednotky, nosí hodinky Cartier SA Must 21 Chronograph a sluneční brýle Polo Sport 1048 H4A se stříbrnými obroučkami. (Narcis)

Související novinky

Chlastající superhrdina se vrátí

Chlastající superhrdina se vrátí

27.08.2009

Ano, Hancock 2 bude. Přestože se loňská letní „smithovka“ nesetkala s jednoznačně vstřícným přijetím diváků a kritiků, její komerční výsledky byly pozoruhodné. S celosvětovými tržbami 624 milionů… (více)

Předělávky a pokračování útočí

Předělávky a pokračování útočí

09.08.2009

Jistě, útočí už odpradávna (když se v tom začneme vrtat, zjistíme, že i Ben Hur byl vlastně remake), ale poslední dobou jakoby jejich nápor sílil a válcoval všechno ostatní. Až má člověk dojem, že… (více)

Reklama

Reklama