Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Krásný český rodinný seriál, škoda jenom, že má 6 dílů. Napínavé, vtipné díly, které potěší snad každého diváka. Čestmír patří mezi mé oblíbené seriály, které jsem viděl v dětství a když ho vidím po letech, tak vůbec neztrácí na kvalitě. Děti získají díky zázračnému kamenu 6 semínek, ze kterých vyrostou kouzelné květiny. / Viděné epizody *6.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 10/10 ) ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý legendární sc-fi seriál podle scénáře M. Macourka o kouzelných rostlinách, jejichž aromatické účinky dodávaly lidem neobyčejné schopnosti. V titulní a ve své životní roli Čestmíra Trnky, majitele létací a stárnoucí květiny, se představil jedenáctiletý L. Bech. Zázračné účinky mimozemských kytek byly využity s nekalým úmyslem místním holičem Bedřichem Blechou (tradičně dokonalý P. Nárožný) pro své osobní obohacení, místo aby byly zkoumány v místním Ústavu pro zdokonalování člověka a použity pro dobro všeho lidstva, jak si přál Čestmír a jeho přátelé. V dětských rolích se představili Ž, Fuchsová, J. Kleibl a holičův hloupý syn Oskar, díky kytce chytrosti dočasně proměněný v génia, v podání A. Kaly. Velký a stěžejní zdroj zábavných scén ve velmi povedeném, mimořádně vtipném šestidílném seriálu, nabízí situace, v nichž se Čestmír díky stárnoucí kytce promění do podoby svého otce V. Menšíka a jejich dvojí podoba způsobuje jisté potíže. V dalších rolích se objevilo mnoho našich předních herců, vyjmenuji snad jen J. Sováka (profesor Langmajer a ředitel zmíněného Ústavu), I. Janžurovou v roli paní Blechové a J. Bohdalovou coby nepříliš oblíbenou učitelku Klepáčovou. Seriálovou mileneckou dvojici představoval skutečný pár I. Vyskočil, jakožto kontroverzní učitel Filip Janda a I. Andrlová v roli Čestmírovy starší sestry Aleny. Dle tradice zaujal v prvních dílech svým neopakovatelným komickým stylem i L. Kopřiva, tentokrát jako inspektor kvality výzkumu onoho vědeckého ústavu, vedeného profesorem Langmajerem. Kromě nich doplňuje seriál pana Vorlíčka, jenž se natáčel v Mělníku, mnoho menších postav, jejichž společné umění a vtipný scénář, typický pro scénaristu i režiséra, přispívají k zábavě, již ocení divák každého věku. ()

Reklama

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Je toho namícháno vskutku hodně! Ke konci už šílenství slušně graduje, když se byldlí za socialismu na stromě v parku. Exportně koprodukční peníze jsou vskutku vidět... :) Čmuchající pan Filipovský je taky drsný! Opět nádherně šílená role pana Nárožného, včetně jeho "syna"! Kytky jsem samozřejmě záviděl a zdálo se mi o nich po nocích! :) Jen pro náročného diváka, který může crazy styl páně Vorlíčka! A to, že nakonec pan Sovák... ale to až v seriálu! ;-) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +4* I tento dětský bláznivý sci-fi seriál jsem v dětství měl rád a rozhodně byl zajímavý díky originálním nápadům a trikům - kdo by nechtěl létat. Třeba se jednou znovu vrátím s ním do dětských let [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Spolu s Návštěvníky a Křečkem v noční košili tvoří Létající Čestmír zlatou trojici výborných komediálních sci-fi seriálů z osmdesátých let. I když musím podotknout, že je z této trojice nejslabší. Je trochu více dětský, není tak trikově promakaný (létající figuríny a nezakrytá lanka, na nichž visí herci, ten dojem trochu kazí), připadá mi jaksi naivnější, méně humornější a rozhodně má nejnesnesitelnější úvodní melodii včetně úchylného zpěvu Michala Davida :-). Mimo to ale nabízí vynikající výkony V. Menšíka, J. Bohdalové, P. Nárožného a mladičkou Ivanu Andrlovou (pro mě hereckou perlu tehdejší doby), která minimálně v prvním díle (ne-li i v dalších) nenosí podprsenku :-) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Vladimír Menšík (otec Čestmíra) bol v tom čase už veľmi chorý. Veľa času trávil v maskérni, kde mal napichané kvapačky a injekcie. (Raccoon.city)
  • Antonín Kala dostal ako jedenásťročný chlapec honorár za stvárnenie Oskara Blechu 6 000 Kčs a každoročne mu chodili "tantiémy" zo seriálu vo výške 350 Kč. (Raccoon.city)
  • Pro německou televizi byl Čestmír přejmenován na Ferdinanda. (M.B)

Reklama

Reklama