Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julia Robertsová získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v tomto vzrušujícím, zábavném a nekonvenčním dramatu natočeném podle skutečných událostí. Erin Brockovichová (Robertsová) se ocitne ve svízelné situaci poté, co po automobilové nehodě, kterou nezavinila, prohraje spor o odškodné. Erin, která je bez peněz, bez práce i bez jakýchkoli vyhlídek, přiměje svého advokáta Eda Masryho (Albert Finney), jenž pro ni u soudu nedokázal vymoci slíbenou náhradu, aby ji zaměstnal ve své advokátní kanceláři. Tam náhodou narazí na případ znečišťování půdy a podzemních vod, které má zhoubné následky pro členy zdejší komunity. Svou neústupností a osobním zaujetím si Erin nakonec získá důvěru místních a pomůže Edovi vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (389)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nějaké strašné životní drama, věděl jsem jen zhruba o čem film je a musím říct, že mě překvapilo, že přestože šlo o těžké a smutné případy udržel si film díky povaze neuvěřitelně sympatické postavy Erin a jejího úžasného vztahu s šéfem odlehčenou atmosféru, což se mi na něm opravdu hodně líbilo. ()

classic 

všechny recenze uživatele

NAJVIAC - NAJSEXY - ženský herecký výkon v hlavnej úlohe, aký som kedy videl, podotýkam, ocenený Oscarom, hovorím o Julie Roberts, ktorá je tak vzrušujúca, že som nechcel, aby to skončilo. K Oscarovi - jej dopomohol, všestranný - Steven Soderbergh, pre ktorého je rok 2000. , zlomovým - prelomovým obdobím, keď náramne zužitkuje ponúknuté šance - svojich dvoch filmov v jednom ročníku, dostane jednak cenu akadémie za réžiu - za film Traffic, kde bodoval i herecký výkon - Benicio Del Toro, či práve Erin Brockovich, tomuto snímku sa dostáva výsady spočívajúcej v nomináciach pre najlepší film a réžiu. Vyjde síce naprázdno, ale práve Julia - EXCELUJE na celej čiare, výborne sa na ňu pozerá, má vynikajúci scenár, a dáva to tej úlohy maximum svojich psychických síl. Všeobecne mám rád snímky - podľa skutočných udalostí, ktorých myšlienka sa spája s vyriešením dákeho problému. Tu sa jedná o stovky - poškodených, zároveň nakazených ľudí, ktorí doplatili na ľahostajnosť firmy, ktorá znečisťovala podzemné vody, vďaka tomu prišli teraz ľudia do kontaktu s vodou, ktorá im zničila zdravie... Je to príbeh ženy Erin Brockovich, ktorá chce otvoriť tento, takmer - zabudnutý prípad, a je ešte otázne, ako sa k nemu dopracuje. Na začiatku sa dozvedám, že je Erin v nezávideniahodnej situácii, bez práce, akurát mala autonehodu, ale nezavinila si ju Ona, má 3. deti, dva - krát je rozvedená, pričom ju obhajuje pri tom ( POZOR - myslím pri spomínanej autonehode ) - advokát - Ed Masry, ku ktorému sa neskôr dostane do pracovného kontraktu, ale nie cez posteľ, začína ako asistentka - neskôr sa vypracuje, práve v tejto kauze, kde sa jej potom posunie kariérny rebríček smerom nahor, pravdaže, začiatky sú ťažké. Sused je motorkár - bez práce, do ktorého sa zamiluje, ktorý jej bude pomáhať s deťmi... Prostý - typický film, ktorý naberá na obrátkach, vďaka výkonu Julie Roberts, na ktorej som si išiel pomaly oči - vyočiť ! Niečo parádne, ako často mení bielizeň, nádherný výstrih, a ten božský pohľad - na Bohyňu krásy + bez snaženia, t.j bez kvalitného hereckého výkonu by to nešlo. Keď spojím krásu + výkon = Udalosť ! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

To, co nám Steven Soderbergh předkládá, je vypointované, rychle nás přetáhne na svou stranu a stejnou vlnu. Někdo něco zvoral, moc dobře věděl, co dělá, ale zřejmě by za to nikdy nezaplatil. Nebýt impulzivní a svérázné Erin, která nosí minisukně a permanentně jí leze podprsenka. Není hloupá, jen jí to mnohokrát na několika frontách nevyšlo, nicméně při hledání další nové práce vsadí tahle matka tří dětí na svou nezlomnou přímočarost a jednou narazí na jisté dokumenty, které.. Jasné, hodně poškozených, velká příležitost, případ dekády malé právní kanceláře. Tahle autentická story sice nabízí poměrně předvídatelné povídání, nicméně Soderbergh rekonstruuje zajímavou kauzu, předkládá zajímavé postavy i investigativní čmuchání, a vše to balí do velmi sympaticko-dramatického balíku, který mě osobně bavil. Julii Roberts jsem Oscara upřímně přál, i když je třeba přiznat, že v „oscarově“ napsané postavě prakticky neměla příliš silné konkurentky (respektive jejich role „nemohly“ být konkurencí). Zato Russell Crowe se ve stejném roce v hlavní kategorii utkal se silnými kolegy v silných hereckých partech (Javier Bardem, Tom Hanks, Ed Harris, Geoffrey Rush). Tak či onak její kompaktní výkon stojí za pozornost a pomáhá téhle soudní pohádce směrem vzhůru. Anglický klasik Albert Finney samozřejmě také oba palce nahoru. 80% ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbí. Je mi jedno, jak moc oskarově napsaný to bylo. Julia byla skvělá jako podle mě všichni ostatní v tomhle filmu a přiznávám, že mi trvalo dlouho než sem Aarona Eckharta poznala. Líbí se mi muzika Sheryl Crow a vůbec tak nějak všechno... That´s all you´ve got, lady! Two wrong feet and fucking ugly shoes! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Soderbergh někdy umí a někdy naopak strašně otravuje. A osobní příběh ženy v současné společnosti prostě nemohl dopadnout jinak než druhým případem. Když Julia Roberts hraje snahu, hraje odhodlání a hraje zaslouženě úspěšnou, může to dopadnout i tak, že jí to neuvěřím ani za mák. Z žádného z přítomných herců neukápne ani troška upřímné emoce a Soderbergh celou dobu kašle na diváka, který chce vidět slibované drama. Zato nenápadně pochlebuje všem kritikům společnosti (ohavně prospěchářská veřejnost vs. svoboda a rodinné hodnoty). Američané se někdy nechají zmást pouze změnou závoje. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (20)

  • Všimněte si, že když jde poprvé Erin (Julia Roberts) do archívu, má kopírka modré tlačítko pro start. Když tam přijde podruhé, má už zelenou barvu. (don corleone)
  • Tričko se zlatým nápisem "Oakton Cougars" našel štáb v sekáči. Když pak hledali online, co nápis znamená, přišli na to, že jde o název školy ve Virginii. Kontaktovali ji, jestli mohou tričko ve filmu použít. (don corleone)

Reklama

Reklama