Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julia Robertsová získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v tomto vzrušujícím, zábavném a nekonvenčním dramatu natočeném podle skutečných událostí. Erin Brockovichová (Robertsová) se ocitne ve svízelné situaci poté, co po automobilové nehodě, kterou nezavinila, prohraje spor o odškodné. Erin, která je bez peněz, bez práce i bez jakýchkoli vyhlídek, přiměje svého advokáta Eda Masryho (Albert Finney), jenž pro ni u soudu nedokázal vymoci slíbenou náhradu, aby ji zaměstnal ve své advokátní kanceláři. Tam náhodou narazí na případ znečišťování půdy a podzemních vod, které má zhoubné následky pro členy zdejší komunity. Svou neústupností a osobním zaujetím si Erin nakonec získá důvěru místních a pomůže Edovi vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (389)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príbehy o tom, že aj obyčajný človek môže zvíťaziť nad všemocnou korporáciou, ak je dostatočne vytrvalý, húževnatý a má aj trochu šťastia, sú odsúdené na úspech. Sú rozprávkami pre dospelých a potvrdením Amerického sna. Navyše ak príbeh vznikol podľa skutočnosti, potom už na ceste za Oscarom naozaj nie je čo pokaziť. Alebo je? Zvláštne je, že na filme mi najviac prekážala ocenená Julia Roberts. Najmä preto, že životom otĺkanú matku troch detí si predstavujem inak. Výber nevhodnej predstaviteľky do filmu so zaujímavou a spoločensky významnou témou je pre jeho vierohodnosť kľúčový. Pochybenie v ňom zráža celý film dole, niekde do miest, kde leží Pretty Woman. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, nevím, zda to bylo na Ozzyho, ale rozhodně jde o pozoruhodný výkon. Julii Roberts se daří prezentovat vyzývavou a na nic si nehrající Erin Brockovich způsobem, jaký by si ona dáma nejspíš sama přála, a to není řeč jenom o těch dlouhých nohách;) Anyway - film občas ztrácí tempo, ale to se při hledání v archivech a hrabání se ve spisech (také občas;)) stává, a ten zbytek si rozhodně divákovu pozornost udrží. Nezdolný duch či triumf vůle, whatever, skutečná Erin Brockovich si zaslouží obdiv. Julia Roberts ji "jenom" zahrála...a abych nezapomněl - typické rukopisy jsou v tomhle filmu hned dva - režisérský a skladatelský - a oba se předvádějí v dobře vyladěné formě, takže nemám problém s osmdesátkou. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pojmy sociální drama a občanská společnost jsou - nebo mohou být - zdánlivě neslučitelné. Praxe, o které se v našich médiích příliš nepíše, skutečný život společnosti v jeho neopakovatelné a nedeformované pestrosti však prokazují - setrvale, protože nebulvárně a nevirtuálně - opak. Silný příběh a dobrý scénář se solidním režisérem a kvalitní herečkou skládají dohromady celek, v němž se ztratí i lecjaká hollywoodská banalita. Název filmu se posléze zapomíná, s ním ve vzpomínce ustupuje často i příběh ze života, ale ono zpochybňované a vysmívané mravolično přetrvává vzdor happy endu. I s vědomím právě popsaných limitů je však možné dodat, že v tomto případě nebylo Oscary mrháno, i když na druhou stranu lze diskutovat o tom, za co ho Robertsová vlastně dostala: zda za svůj nesporně kvalitní výkon na hranicích mimořádnosti, nebo za život a občanskou statečnost představitelky, jejíž úděl ztvárnila. Názory a kritiky mohou být v tomto případě rozličné, ale ve své většině se určitě shodnou v tom, že dílo není ani brakem, ani limonádou, ani nudou. Je - jistě nejen pro mne - neoddiskutovatelnou uměleckou kvalitou daleko za a nad hranicemi reálsocialistických "zeitstücků". ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak na to, v jakých připitomělých komediích hraje tato dobrá herečka Julia Roberts, tady si vybrala opravdu skvěle a dokonale ukázala, jak umí hrát. Nevím, jestli je to zrovna na Oscara, ale hrát umí a toto je důkaz - její asi nejlepší film. Děj je dobrý, má spád, i když se toho zase neděje tolik, příjemně to utíká a vy se jen vezete a kocháte. Tohle se teda rozhodně povedlo. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Není všechno (oscarové zlato), co se třpytí...Rybář: koumák Steven Soderbergh. Ryba-liberálně orientovaná Akademie. Návnady: Rozvedená, sociálně slabá matka malých dětí. Boj malého odhodlaného človíčka proti velké zlotřilé společnosti. Občanský aktivismus. Hippísácký přítel s tetováním a motorkou. Spravedlnost, která má meč sekající pomocí papričkově ostrého jazyka i váhy v podobě vyvinutého hrudníku. Based on true story...Bravo, Stevene, velrybářská výprava se zdařila. Jen se obávám, na tenhle film vzpomíná jen Julia Roberts, když honí svoje dvojčata po haciendě a v průletu mezi obývákem, zimní zahradou a kuchyní bleskne unavenýma očima po krbu, kde se navzdory klimatizaci potí jeden holohlavý chlápek. 70% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (20)

Reklama

Reklama