Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temperamentní americký dobrodruh a voják cizinecké legie Rick O'Connell hledá v Egyptě své štěstí. Čirou náhodou objeví dávno ztracené Město mrtvých. Jeho objev je pro půvabnou knihovnici káhirského muzea a nadšenou egyptoložku Evelyn archeologický nález století. O'Connell dostane nabídku zavést Evelyn s výstředním bratrem Jonathanem do pouště. Evelyn touží objevit ztracenou Knihu mrtvých, Rick zase prahne po legendárním faraónově pokladu. Ruiny střežené bojovnými Tuaregy však skrývají děsivé tajemství - sarkofág s mumií staroegyptského kněze Imhotepa, jenž byl za svá provinění pohřben zaživa. Zemřel strašnou smrtí, byl sežrán tisíci brouky. Pokud by ho ale někdo oživil, znamenalo by to katastrofu pro celou zemi. Evelyn s Jonathanem a Rickem budou muset překonat strašlivé, životu nebezpečné nástrahy, uniknout příšerným kusadlům smrtících brouků a vést boj se starověkou sektou. A přesně ve chvíli, kdy mohou konečně nabrat dech, Evelyn nechtěně probudí Imhotepa. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (814)

Okara 

všechny recenze uživatele

Jeden z klasických amerických velkofilmů, který nepostrádá originalitu doplněnou zajímavým dějem s atraktivními herci. Jako bonus se nám dostává velmi povedených efektů, kostýmů a dokonce pár vtípků. Co mi naopak vadilo, jsou jak už tomu u akčních filmů bývá až naivní uniky z pastí a křečovité souboje. 75% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Příslušník cizinecké legie Rick O´Connell objevil Město mrtvých, krásná zkoumatelka starého Egypta Evelyn se v něm rozhodla učinit zásadní vědecký objev a její bratr Jonathan by nepohrdl nějakým zbytečně se povalujícím zlatem. Jenže ne zcela mrtvý velekněz Imhotep, se svou armádou pobíhajících polorozpadlých postav, je, i přes svůj delší tréninkový výpadek, hrdinné trojici více než rovnocenným protivníkem. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů posledních let. Děj je pěkně vyvážený, takže neni nani příliš akce ani příliš komediálních prvků a během těch dvou hodin který film má si na nudu ani nevzpomenete. I herecký zastoupeníí v podobě Brendana Frasera a Rachel Weisz je příjemný a celkem pěkně zahraný, stejnětak i hlavní záporák je vybranej výborně, nikdo jinej než Arnold Vosloo by se na to líp nehodil, takže nevidim důvod proč nedat 5*, i když se ve filmu chybičky najdou ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Režijně velmi dobře zvládnutý film, který zaručuje dobrou a (částečně) vtipnou podívanou. Atmosféra první světové války sice na filmu není moc znát, ale i tak je dobové prostředí slušně vyladěné. Tenhle akčňák sice překrucuje veškerou pravdu o mumiích, ale vem to čert, hlavně, že je to zábavné. Skvělý výběr herců a i hudba. Velkým tahákem filmu je také úvodní legenda s mumifikací, které nikdy neztratí na působnosti. Navíc jsem po zhlédnutí došel k zásadnímu názoru - nemám rád brouky! ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Vydarená pocta Indianu Jonesovi a hoci je je Indy iba jeden, musím priznať, že od Stephena Sommersa som až tak zábavnú oddychovku nečakal. V rámci žánru výborné dielko ktoré nebolo prekonané ani neskorším pokračovaním a vlastne po veľmi dlhú dobu ani ničím iným. S odstupom a zhliadnutí pokračovaní jeho kvality vôbec neupadajú, práve naopak. Jeden z mojich najobľúbenejších dobrodružných filmov vôbec. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • Imhotep (Arnold Vosloo) je vo filme - rovnako ako aj v pokračovaní - vykreslený ako negatívna postava. V skutočnosti bol Imhotep, žijúci asi 2600 rokov pred narodením Krista, na základe dostupných záznamov považovaný za kladnú osobnosť v histórii starovekého Egypta. Ako hlavný vezír, kancelár a kňaz pôsobil aj ako uznávaný liečiteľ a architekt, ktorému sa po smrti dostalo rovnakého uznania ako väčšine faraónov, čo bolo toho času ojedinelým javom pre bežných smrteľníkov. (AxelWers)
  • V roce 2004 otevřelo Universal Studios ve svých zábavních parcích v Hollywoodu a Orlandu atrakce založené na tomto filmu a jeho pokračování. Byly tak oblíbené, že návštěvníci museli čekat často i hodiny v dlouhých frontách. Aby si tento čas ukrátili a pobavili se, tak vždy, když se fronta pohnula, začali pomalu skandovat "Im-ho-tep, Im-ho-tep, Im-ho-tep", jako to dělají hypnotizovaní Imhotepovi (Arnold Vosloo) služebníci. (Morien)
  • Vizuální efekty vytvořila společnost Industrial Light & Magic. Postava Imhotepa (Arnold Vosloo) byla první digitální postavou, která měla plně vytvořenou lidskou anatomii, díky čemuž vypadaly všechny pohyby mumie velmi realisticky. (imagoo)

Související novinky

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Mumie s Cruisem potvrzena

Mumie s Cruisem potvrzena

22.01.2016

Studio Universal má za sebou díky Jurskému světu nebo Rychle a zběsile 7 vynikající rok. A nejspíš se mu bude dařit i dál, na letošek totiž chystá Warcraft nebo pátého Bournea a v roce 2017 rozjede… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama