Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Miloš Macourek, Václav Vorlíček .. Když pominu všechny ty skvělé pohádky, je tohle nejlepší film z dílny Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Prapodivný mix komediálního žánru se sci-fi nápady byl silnou stránkou mnoha českých děl a tohle je jedna z nejsvětlejších ukázek skloubení těchto žánrů. S přispěním výtečného hereckého obsazení mne napadají jen samá slova chvály. Absurdita dotažená do krajnosti, dokonale skloubená s unikátním černým humorem .. vražedná kombinace! 100%. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Podívejte se na ten film, jako já, několikrát po sobě. Je to naprostá vzácnost. Useklá ruka, výměny mozků, sériová vražedkyně, neusmrtitelný astrolog Stuart, useklá hlava, podřezané mrtvoly, vybuchující žena, telecí maso, zakopaná manželka. Tohle není český film. Vdova se na všechny české filmy dívá zvysoka, z piedestálu světových klasik. Všechno je na ní dokonalé. Písnička, hudba, herecké výkony a mistovsky vybroušený scénář. A jakousi pofidérní anketu o nejlepší komedii vyhraje Dovolená s Andělem. FUJ, radši bych před Stubovou zavřel oči. Samozřejmě ji Češi mají rádi, citují z ní (Abych z vás neudělal nezaměstnaného), ale bohužel neustálým opakováním zapomněli co na ní je tak krystalicky čistého a řadí ji vedle takových chujovin jako jsou Slunce seno. FUJ, už jenom to, že se o nich zmiňuji. Hned bych si vidličku bodl do stehna! A ten kdo řekl, že to normalizační komedie, tomu museli místo Hamplova mozku dát veverčí... ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

V této komedii Václava Vorlíčka můžete spatřit plejádu těch nejlepších československých herců. Už jen herecká účast a jméno režiséra napovídají, že sledováním této klasické komedie nemůžete prohloupit. Sci-fi zápletka o vyměňování identit je servírována originálně, hezky po česku. Ačkoli bych film nezařadil do úplné špičky naší komedie 70. let, této metě se velmi směle blíží. „Zavři oči brouku……“ 72% ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Sovák: "Pálí se ti ruka." Filipovský si čuchne: "Z čeho to oni asi dělají?" Sovák: "To je z nohy." Táto vycibrená budoárová aristokratická konverzácia medzi dvoma kráľovskými veličinami dáva tušiť, kam až autori filmu mienia zájsť (pokiaľ to nie je zrejmé už zo samotného názvu). Toto nie je ani tak crazy, skôr hypercrazy komédia. V každom prípade najlepšia bláznivá komédia 20. storočia široko-ďaleko. Veď len posúďte - Cupák: "Vy jste vdova, pani Štubová?" Ružičková: "Ano, vdova. Manžela jsem utloukla pánví." Zaujímavé je spojenie dobových reálií s istou mimočasovosťou. Keďže ide o geniálne dielo, ako také sa komentuje veľmi ťažko, lepšie je citovať a citovať. Sovák: "Všichni lidé jsou bratři, Keletiová, a všichni králové jsou bratranci." Janžurová: "Ach tak." Ach jaj :-) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem zatim videl jen jednou a prisel mi hlavne vcelku originani, vtipnej a skvele obsazenej. Sice se tu v podstate opet jedna o klasiku s nekolika zamenama, ale v tomhle filmu to je pojaty fakt dokonale a originalne. Postavy hazej slusny hlasky, sem tam je nakej vostrej vtipek a herecky obsazeni je fakt lahudka, ze ani nevim, kdo byl lepsi. Nicmene i v takhle fajn filmu se sem tam najde nejaky to hluchsi misto, takze to bude jen na hodne dobry 4*. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Když se během příprav na natáčení Helena Růžičková a Iva Janžurová dozvěděly, že ztvární šílenou vražedkyni Stubovou, vydaly se na "exkurzi" do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích. (IvcaG)
  • Václav Vorlíček s kostýmovým výtvarníkom Theodorom Pištěkom vymysleli (zo strachu pred cenzormi) uniformy podobné tým, čo nosili juhoamerickí dôstojníci, aby ničím nepripomínali sovietsku armádu. Z filmu tiež musely na príkaz cenzorov preč zábery Hradčan. (Raccoon.city)
  • Film se také mohl jmenovat "Proboha, snědli jsme paní Kelettiovou!" nebo "Pane, vy jste dvojnásobná vdova". Pracovní název pak zněl "Kdo chce zabít krále?". (alonsanfan)

Reklama

Reklama