Reklama

Reklama

Někdo tam nahoře mě má rád

  • USA Somebody Up There Likes Me (více)
Trailer
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 1956, 114 min

Obsahy(1)

„Světoví boxeři trénují zde“ hlásí nápis nad vchodem Stillmanovy posilovny. Thomas Rocco Barbella není boxer. Je jen otrhaný, zoufalý mladík, co potřebuje prachy. Proto vejde, zapíše se pod smyšleným jménem Rocky Graziano a kvůli deseti dolarům vstoupí do ringu jako sparing partner... a není poražen. Jméno se zapíše do historie. Stejně jako tento příběh o Grazianově cestě z absolutní chudoby k titulu šampiona ve střední váze. Ve svém druhém filmu hraje Paul Newman skutečného krále ringu. V rámci přípravy na roli se s Grazianem osobně setkával, aby pochytil jeho způsob řeči a mimiku. Film získal dva Oscary a režisér Robert Wise zachytil tempo tohoto sportu se silou knock outu. Ve filmu se objeví i Steve McQueen a Robert Loggia. Zaujměte místa nejblíž ringu! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Legenda nezpochybnitelných kvalit, která by hravě mohla soupeřit s Rockym Balboou. Dějová linie není monotónní, což je velké plus. Krom toho, že je hlavní náplní filmu boj Graziana o titul mistra světa, se zde řeší jeho minulost, problémy s rodinou atd. Jak já tyhle typické Paulovy role zbožňuju, i když těžko říci, jestli zde Newman hraje kladnou či zápornou postavu... 85% ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Nejlepším boxerským filmem stále zůstává Zuřící býk, to těžko může nějaký film překonat, ale tendle by mohl být vedle Rockyho hned za ním, je to prostě trochu jiná liga - Wise a Scorsese, zatímco Wise ještě romantizuje a zlehčuje humorem a sentimentem (hlavně na konci filmu), Scorsese zůstává na poli nesentimentu, neromantičnosti a demýtizace - tato poloha možná není tak divácky přitažlivá, zato poctivější, protože pravdivější. Newman byl ovšem skvělý. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nejen proto, že tam nahoře ho měl někdo rád a že už chtěl udělat tlustou čáru za minulostí, přestat být problémovým klukem z ulice, který je v nápravných zařízeních jako doma, ale i proto, že poznal, že někdo tady dole ho má rád, vyrostl z bezperspektivního mladíka Rockyho Barbelly boxer světového formátu - Rocky Graziano. Graziano jako to italské víno. Ulice mu byla v dětství domovem a společnost mu dělala starostlivá matka a sestra, otec s láskou k alkoholu a zhrzený nenaplněným snem o titulu mistra světa v boxu, pouliční gang a problémy, které se za nimi táhly. Získal zde však jedno - pravačku - která se v nenávisti měnila v dynamit a uzemňovala protivníky jako na běžicím pásu. Paul Newman ztvárnil postavu tohoto boxera takovým způsobem, že mu věříte naprosto každý jeho pohyb, grimasu a vyřčenou větu. Jako kdyby nehrál cizího člověka, o němž si něco nastudoval ve scénáři, ale jakoby hrál sám sebe a představoval příběh, který sám prožil. Až na jednu jedinou postavu (parťáka z lochu) jsou zde všichni v Rockyho okolí velmi sympatičtí a obdiv patří charakteru jeho ženě a kolegům z týmu, kteří při svém svěřenci stáli za všech okolností. Výborný film za 4,5* zaokrouhlených na 5*. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem přemýšlel o jedné až dvou hvězdách. Nemám rád povrchní filmy, nevysvětlitelné vzestupy a senzační zmrtvýchvstání. Ale scéna s lampou a výraz ve tváři Pier Angeli. Není to povrchní film! Ale bude se líbit asi jen tomu, kdo zvládá sportovní filmy, i když narozdíl od Rockyho není o jen o boxu, ale hodně o životě boxera. A je asi lepší než Rocky, ačkoliv ještě nikdy jsem neviděl box, ve kterém by většina úderů nešla do krytu, ale na obličej... Takže nakonec lepší tři. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Robert Wise /Run Silent, Run Deep s kultovym Clarkom Gableom / natocil nadherny sportovy film o zufalom mladikovi, ktoreho stvarnil Palo Novomuz, ktory sa zapise s 10 dolarmi do boxerskeho ringu. A moze sa odvijat pribeh filmu, ktoremu kraluje P. Novomuz, ktory vedel hrat. Novomuz je pekne tvrdohlavy, a par krat spadne do problemov, ale ten titul sampiona aj tak obhajil. Spolu s Rockym z roku 1976 je toto jeden z najlepsich sportovych filmov. 100 % ()

Galerie (79)

Zajímavosti (9)

  • Obsazení hlavní role Paulem Newmanem bylo velmi kritizováno. Nejen, že ve svých 30 letech byl o celých šest let starší než James Dean, který byl do role Rockyho Graziana původně obsazen, ale především Newmanův snímek Stříbrný kalich (1954) byl kritiky roznesen na kopytech. (žvanimírek)

Reklama

Reklama