Reklama

Reklama

Plivu na tvůj hrob

(festivalový název)
  • USA I Spit on Your Grave (více)
Trailer
USA, 1978, 101 min (Director's Cut: 96 min)

Obsahy(1)

Mladá atraktivní spisovatelka Jennifer Hills (Camille Keaton) přijíždí na venkovskou usedlost u řeky dopsat svůj román. Namísto vytouženého klidu na práci a inspirace tu ale nalezne pouze bolest a ponížení z rukou čtveřice brutálních buranů, kteří ji opakovaně znásilní a zničí její knihu. Zdrcená umělkyně se jim rozhodne krutě pomstít - a vytvoří tak mistrovské dílo!

Nechvalně známá klasika žánru exploitation filmů, který prožíval konjunkturu v 70. letech. Ještě donedávna byl tento film v řadě zemí zakázán, protože měl podle cenzorů glorifikovat násilí páchané na ženách a přední americký filmový kritik Roger Ebert jej označil za nejhorší film, jaký kdy viděl. Camille Keaton za svůj výkon obdržela v témže roce kdy byl film natočen cenu na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu ve Španělsku. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Videl som už viac amatérske filmy ako tento. I spit on your expectations (môj pracovný názov) je v prvom rade neuveriteľne debilne napísaný. Až zarážajúco naivne. To je proste nespravodlivé natočiť takýto film. :D Nie no, ja vás teraz na chvíľu zavediem do hlavy hlavnej hrdinky aby ste vedeli... Vyšplhajte sa od kostrče po jej nekonečných vlasoch a žasnite: Čo by som robila v meste, aj tak nikto nechápe môj intelekt. Našla som si to slovo v slovníku, takže ja ho už chápem, len oni nie. A keďže chcem napísať román, idem niekam do hôr. Ako napríklad Jack v The Shining. Síce som videla len začiatok lebo to ešte nenatočili, ale určite tú knihu nakoniec dokončil a všetci boli šťastní. Dobre, už som na tej odľahlej chate, tak hor sa do písania mojej novej knihy. No neverili by ste, nejakí dedinskí chlapci ma tu naháňajú po lese, tak čo budem, padnem na zem, uvidím čo chcú. Dobre, už viem, znásilňujú ma, budem kričať, aby sa nepovedalo, veď sa to natáča. Párkrát ma znásilnili a ja stále nemám dosť, pôjdem sa teda s nimi vyspať znovu a tentokrát dobrovoľne nech si nemyslia, že som hysterka, ale potom ich zabijem, aby diváci neboli pohoršení. Ozaj, a čo tá moja kniha? Možno bude o tom, nazvem ju Trash. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak po tech nekterych komentarich tady jsem cekal podstatne vetsi pruser ale ten se nedostavil netvrdim ze je to nejaky veledilo podobny filmy se dneska toci jak na bezicim pase a nikoho to nesokuje ale myslim ze v dobe vzniku to bylo jiny kafe samozrejmne ze pro nekoho to je jenom samoucelna prehlidka nasili a nechutnosti (to znasilneni na pokracovani je fakt odporny a nikomu bych nepral to co zazila hlavni hrdinka) ale je treba se nad to povznest a a proniknout hloubeji do podstaty cele veci a poselstvi filmu jasne mluvi o odpornym cinu kterej nelze ospravedlnit a moralnim pravu na pomstu zpracovani je drsny syrovy a minimalisticky a svuj ucel naprosto splnuje pravda nema to zadnej zazracnej spad prvni pulhodinu se prakticky nic nedeje az pak se to rozjede ale tak nejak to co jsem cekal jsem od toho i dostal jinak teda pridavam se k nazoru ze koupelnova kastrace je vrcholem filmu a finale uz za moc nestoji ale neni treba bejt k tomuhle nizkorozpoctaku prehnane kritickej na svou dobu urcite odvazny dilo ze kteryho sem si pravda na prdel nesednul ale o zklamani bych taky nemluvil casem se dostanu i k remaku tak budu moci porovnat sam sem zvedavej jak to srovnani dopadne... ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Ten amatérský ksicht (všechno je tu amatérský, i to kolo s kelímkem od jogurtu, co jsme si i my rvali do zadního kola, aby to znělo jak nařvaný motorky, hehe) tomu dodává na autenticitě, prostě hnusnej špinavej film, s vidláckejma kreténama (docela by mě i zajímalo, kde takový paka našli) a jednou chuděrou, co to vezme ve druhý půli za správnej konec... provazu, mrk mrk. Jinak nevím, jak tohle hodnotit, chápu, že v sedmdesátých to muselo pár mravokárcům nadzvednout... madle :-), ale jinak kravina, vlastně stejná, jako o asi stodvacet let mladší remake... ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Úplně chápu,proč je tohle kult a taky chápu to nízké hodnocení.....Není to prostě film pro každého-Aby jste si to vychutnali musíte mít -jistou úchylku na zápach béčkovosti,smysl pro hodně černý humor,lásku k přímočaré poetice a schopnost užít si film o několikanásobném znásilnění a krvavé pomstě bez toho aby vás to pohoršilo.......Scénář je až epicky jasný ,osekaný až na samotnou dřeň příběhu bez "zbytečné"hluboké psychologie či moralistických kliček.....Atmosféra je tvořená absencí všechmožných filmařských tríčků,které většinou potlačují iluzi reality.........Co se brutality týče-nemyslím,že by šlo o dílo něják hraničící se snesitelností..V roce 78 šlo jistě o vrchol zvrácenosti ale dnes to může zaskočit snad jen diváka totálně neseznámeného s jakoukoliv tvrdší tvorbou...Krvavé scény jsou někde na úrovni dnešních slasherů pro teenagery a znásilňovací scény jsou drsné spíš tím o co v nich jde než tím jak jsou ukázané(oproti např "no moriré sola"je to docela odpolední čajíček)..Síla tohodle filmu zkrátka není v nějáké brutalitě ale v poetice vyprávění jednoduchého příběhu,o kterou se dneska(většinou neúspěšně) snaží kde kdo..........,,SUCK IT BITCH !!" :D :D ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Je to skutečně celkem amatérská záležitost. Ale moc nechápu, proč má zrovna tenhle film být tak kontroverzní. Osobní pomsta jako "ospravedlnění" násilí předváděného na plátně je dneska běžně "hnacím motorem" mainstreamových filmů. Navíc, takhle zobrazené násilí mně osobně nevadí (asi bych se měl taky nechat vyšetřit). Co mi vadí daleko víc je věc běžná v každém "korektním" akčním filmu, a to b e z d ů v o d n á brutalita a e s t e t i z a c e násilí. A z toho tedy rozhodně "I spit..." podezírat nemůžeme. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (19)

  • Film byl původně přijat tak, jak byl zamýšlen, ale to mělo velice krátké trvání. Původní Zerchiho název filmu byl "Day of Woman". Tohoto názvu se Zerchi stále drží a nestotožňuje se se známějším názvem "I Spit on Your Grave" (Plivu na tvůj hrob). Toto proto, že film nakonec nechtěla žádná seriozní společnost produkovat. Ujala se jí tedy společnost vydávající horrory, trashové snímky a v rámci tehdejší explotation vlny film přejmenovala. Udělala tak z filmu čistý explotation trash, který si získal nechvalnou pověst "ubohého" díla. Toto vše je ovšem dle Zerchiho slov obrovský omyl a nedorozumění od samého začátku. Pověst, kritika a cenzura filmu prý naprosto pohřbila jeho původní "účel a výpověď". (Flipnic)
  • Mnoho států včetně Irska, Norska, Islandu a Spolkové republiky Německo thriller zakázala s odůvodněním nevhodné „oslavy násilí na ženě“. Kanada nejdříve uplatnila také zákaz, v 90. letech však přenesla rozhodnutí případného uvedení na provincie. Od roku 1998 tak Manitoba, Nové Skotsko a Québec distribuci povolili. (SeanBean)
  • Film údajně vznikl jako reakce na Zerchiho osobní zkušenost, kdy zastavil znásilněné a zmlácené dívce u parku, vezl ji na policii, zde byl svědkem naprosto neprofesionálního a nelidského jednání ze strany policie, proti vůli policistů dívku následně odvezl do nemocnice. (Flipnic)

Reklama

Reklama