Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1993. Obávaný bodyguard je zastřelen v tiché ulici. Další nájemná vražda, kterou musí vyřešit pražské 1. oddělení. Vyřizují si tu účty vládci podsvětí? Zločinů přibývá, každý týden další mrtví, mafiáni mají pocit, že tahají za delší konec provazu, a mnohý z policistů přemýšlí, jestli nemá přejít na druhou stranu zákona. (Česká televize)

(více)

Recenze (147)

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak na rozjezd to vůbec není špatný. Co mě baví je casting jednotlivých postaviček 90. let, "Bohouš" Novotný jako Jonák je pecka, stejně tak Bertík Čuba jako Mrázek. A hned v úvodu se pomalu dostáváme na stopu orlických vražd. Pokud budou i zbylé díly na stejné úrovni, máme tu konečně novou kvalitní kriminálku. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Tak to byla přímo nádhera a pastva pro oči! Obrovská paráda a návrat do mládí. Jonák skvělej, Běla taky a Mrázek velká pecka! Fantasticky zahraný. Už se těším na další díly. A vypadá to naprosto realisticky, úžasná práce kriminalistů v terénu, ta sehranost, vypuštění legendy tý bábě v baráku, pak si jí krásně povodili aby zjistili co potřebovali... to se dneska už nevidí. Prostě stará dobrá ruční práce. ()

Reklama

brzozin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám z toho smíšené pocity. Atmosféra a výprava sedí dokonale. Takhle přesně si devadesátky pamatuji. Ale samotný děj a postavy mi moc nesedly. Na to, jaký to má olbřímí marketing, kdy snad nemine den, aby o tomhle seriálu nepsala všechna online média, je to taková průměrná detektivka. Neurazí, nenadchne. Když to srovnám s fantastickými Případy 1. oddělení, tak tady v podstatě úplně chybí charaktery. Všichni jsou takoví jakoby šediví, bez tvaru, chuti a zápachu. Jediné výrazné postavy, které nemizí v té šedi svetrů a manšetráků jsou Jonák a Mrázek. Oba se tu ale jen mihnou. Zejména u Mrázka, ktereho tvůrci absolutně nedokázali vytěžit, je to škoda nevyužitého potenciálu. A obávám se, že se to do budoucna moc nezmění. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A máme zaděláno na jeden z nejlepších krimi seriálů posledních let. Vynikající řemeslo, scénář, herci (jen si furt nemůžu zvyknout na Bartoše, nejde mi to), atmosféra doby a parádně realisticky podané vyšetřování. Pokud ale divák nezná ty krimi případy, ztratí se ve změti jmen. Pokud máte informační základ, jste v suchu. A bezvadný je, že tenhle seriál si jde vlastní cestou a nekopíruje současné standardní krimošky, kdy jeden díl = jeden případ. Realita bývá trochu jiná.... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

90. roky vierohodne, tam výhradu nemám. Jonák vizuálne akoby z oka vypadol obéznej diskoguli s mafo afro a Mrázek, ten pôsobí mrazivo. Lenže: obaja, vlastne obitraja (aj ten Cigán) sú v obraze primálo. A dôvod sa ozrejmí scenárom: vyšetrovateľov pri stretnutí s bossmi podsvetia triafa šľak, nechcú moc za nimi. Radšej než sa obslúžiť vyberanými nápojmi u Jonáka, sedia hrdí muži zákona v zafajčene potemnených kanceláriách. S otrasným nábytkom za chrbtami, i pred sebou, a dumajú, ptrehrabávajúc sa notesmi a prišpendlenými fotkami,  kto za to môže.. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (19)

  • V díle je zmíněno, že v roce 1974 byl Antonín Běla (Richard Němec) hlavním podezřelým v případu přepadané pošty na pražském Těšnově, při kterém byl zastřelen jeden příslušník VB. Tím byl teprve 24letý strážmistr Jiří Velíšek, příbuzný Michala Velíška, střihače TV Nova, jenž byl později rovněž v Praze zastřelen. Tomuto zločinu se věnuje i epizoda Smrt novináře (2014) seriálu Případy 1. oddělení (od r. 2014), který na Devadesátky přímo navazuje. (Šéfik)
  • Premiéru úvodního dílu sledovalo 1,9 milionu diváků starších 15 let (podíl 43 %), což byl nejlepší výsledek nedělního večera a také celého dne. (rublik05)
  • Ve 36. minutě, když policisté sedí na baru, hraje v pozadí skladba „Právě teď“ od českého zpěváka Janka Ledeckého, která vyšla v roce 1993 na stejnojmenném albu. (Trajektt)

Reklama

Reklama