Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

manonfire 

všechny recenze uživatele

Pravidla téhle hry, kterýchžto zrodu budeme svědky -(a to často slovo od slova identicky zápisu skutečné události ve Wannsee)- jsou tak zrůdná, že nejkladnější postavou jejich výkladu je Wilhelm Stuckart (Obvykle znamenitý Colin Firth), který je jen tak mimochodem jedním z nejzásadnějších autorů Norimberských zákonů. Z paradoxu takového rázu je pak jasné, že negativní postavy jsou pak už opravdovým zlem. Tomu vévodí Kenneth Branagh, jehož Reinhard Heydrich je nad ostatními nejen hodností, ale i exkluzivitou zmocnění, kterého si je plně vědom. Jeho grácie, děsivý nadhled a šibalský úsměv, kterým ostatní diskutující posílá k jejich mezím a zároveň miliony židů do plynových komor, nemá z čistě hereckého hlediska chybu. Branagh je jedním z nejlepších herců vůbec a tohle je jeho profesní masterpiece...z toho je třeba vycházet. Čekejte proto jen to nejlepší ve filmu o tom nejhorším. 100% ()

Alisa 

všechny recenze uživatele

Geniální drama s geniálními hereckými výkony. Absolutní špička historického filmu. No, holt vyřešit právní záležitosti dá vždycky největší práci..opravdu mrazivé. ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Výborný film se skutečně děsivou myšlenkou v pozadí, jak naprosto úřednicky a bez emocí úředně ztvrdit konečné řešení židovské otázky. Heydricha film vykresluje jako neskutečně seběvědomého a inteligentního jedince jímž skutečně byl. Hlasy proti byly umlčeny, že slovo vůdce je více než zákony a tak se nějakými právy nemusíme vůbec zajímat. ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

No řekněme si narovinu, že vzhled Branagha měl k podobě Heydricha dost daleko. Ale to nechme stranou, protože po duševní stránce ho vystihl dobře. Britské televizní filmy mají nespornou kvalitu, jak zjištuji, protože si mimojiné vystačí s patnácti herci, jedním barákem a bum, máme tady skvělé dílo. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem nebyla tak ráda, že toho bezcitnýho bastarda (rozuměj Heydricha) prakticky oddělali "naši". Co se historického hlediska týče- o 2. sv. v. mám jen povrchní znalosti plynoucí z pár hodin dějepisu na gymplu a sem-tam nějakého článku- ale jako na laika na mě film působí autenticky. Herecké výkony, absence hudby, atmosféra... Ve chvíli, kdy kolem jedné hodiny přeruší diskusi o hromadném vyvražďování Židů a jednotliví účastníci se rozejdou ke žranici, jsem musela film zastavit a projít se po bytě. Zaprvé, abych si uřízla tlustý krajíc chleba s vynikající slaninou prostě jen proto, že můžu a žádní uniformovaní hajzlové mě nenahánějí kvůli mému pofidérnímu původu, zadruhé abych si mohla někomu postěžovat, jaká je ten Heydrich hnusná svině. Emocionální dopad na jedničku- vytahuje hodnocení na plný počet *. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Aby bylo jasno. Film dostal dvě hvězdy protože ho 2x vidět nemusím (pravidla jsou pravidla). Herci hrají fenomenálně (naučit se tyhle řeči přesvědčivě muselo dát zabrat). Bohužel vše sráží (a možná to tak prostě jen bylo) fakt, že přijel "jeden tajtrdlík" a oznámil všem co bude. Nechtěl se o ničem bavit a jakýkoliv náznak protestu potlačil. To jim to rovnou mohl poslat poštou s textem "držte se instrukcí uvnitř a žádné kecy". Volba Kennetha Branagha byla taky celkem mimo (podobnost na Heydricha nula). Samozřejmě když si člověk uvědomí co se tam řešilo, je to mazec a "atmosféru" film má, ale... pokud bych se oprostil od obsahu (předmětem konference by byla nová politika KFC k porážce kuřat) je to nehorázná nuda a nebo nebyl překvapen co se tam řešilo (wow efekt opravdu nepřišel), bylo by to jiné. Takhle ale opravdu víc dát neumím. A nemá to nic společného z kvalitou filmu ani jeho historickým dopadem. ()

honzii 

všechny recenze uživatele

Že se tam celou dobu jenom mluví? Ano, bál jsem se, že se budu nudit, ovšem to se nestalo ani na vteřinu. Skvěle natočené ale hlavně napsané drama mě místy až mrazilo v zádech. Z britů se stali rázem přesvědčiví němci hovořící o tématu, při kterém se mi vždy zastaví krev v žilách. Skvělý film. Za nejlepší a nejsilnější část považuji rozhořčený proslov Colina Firtha. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Výborný, stylový film - luxusní záležitost o chladnokrevné německé nacistické preciznosti. Jak daleko tato preciznost zašla víme a to, že se z této konference zachovala pouze jediná kopie o ní taky svědčí. Jinak velmi přesvědčivé herecké výkony, hlavně Kenneth Branagh je úžasný (i když není Heydrichovi vůbec podobný). Docela by mě zajímalo jak asi bylo německým dabérům, když tenhle film dabovali do němčiny (čili originálního jazyka Endlösungu). Hádám, že asi hůř než Branaghovi a Tuccimu, kteří prohlásili, že se jim jejich role těžce hrály, kvůli jejich ďábelské podstatě. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Povedený komorní film z produkce HBO zachycující průběh konference, na které byly položeny základy tzv. konečného řešení. Herecké výkony jsou pochopitelně velmi dobré, akorát Kenneth Branagh mi jako Reinhard Heydrich podobou vůbec nesedí. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Během filmu jsem si několikrát vzpomněl na Dvanáct rozhněvaných mužů. Muži sedí kolem stolu v jedné místnosti a rozhodují o životě a smrti druhých. Tím ale podobnost končí. Neprojednává se otázka viny či nevinny. Všichni se shodují na tom, že židé jsou vinni a je třeba se s nimi vypořádat, zbývá jen odpovědět na otázku jak. Spoiler: [Zde ještě přetrvávají neshody, ale žádné velké přesvědčování nečekejte, to Reinhard Heydrich nestrpí. Ostatním předložil hotový plán a očekává jejich souhlas.] Výkony herců jsou kvalitní, akorát mohli být podobnější skutečným nacistům. Film má velkou dokumentární hodnotu, předpokládá ovšem alespoň základní znalosti poměrů ve Třetí říši. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jak se dá hodnotit podobný film? Alespoň mně velmi těžce. Klasické ranky: scénář, režie, herecké výkony, příběh, střih, kamera ... tady moc nefungují. Je to jeden z těch filmů, který si bere neuvěřitelně silný motiv ze života a z historie. Bez znalosti souvislostí (snad takových lidí moc není, i když mezi mladšími nevím nevím) nemůže fungovat a pokud okolnosti již znáte, slouží vám už spíše jen jako připomenutí té hrůzy. Za podařené řemeslné zpracování a především silný motiv si Konference ve Wannsee vysoké hodnocení zaslouží. Největší síla filmu je právě to, že slouží jako připomenutí, čeho všeho jsou lidé schopni. Když sledujete hlavní představitele, kteří bez emocí vypočítávají, jak co nejefektivněji pozabíjet miliony lidí, začne se vám dělat špatně. Pak si uvědomíte, že to není vymyšlené. Je to skutečnost a že to, co tam bylo naplánováno se opravdu stalo, dojdou vám slova... ()

Ratherfly 

všechny recenze uživatele

Neskutečný, strojově přesný Stanley Tucci, který mě obrazně řečeno posadil na prdel a zcela zaslouženě si za ni (roli, né moji prdel) odnesl Zlatý glóbus a cenu Emmy. Jinak výborné jsou zde herecké výkony všech zúčastněných, nicméně vyjma Kennetha Branagha nedostali ostatní herci tolik prostoru - o to víc se pak ale snaží, když jsou zrovna v záběru. A když se k tomu přičte námět, ke kterému není třeba co dodávat a fakt, že dialogy jsou vesměs autentické a pocházejí ze zápisu z jednání, pak je zaděláno na silný filmový zážitek. BTW film se natáčel v autentických prostorách záměčku Wannsee. ()

Ebon 

všechny recenze uživatele

Komorní drama jež se musí hodnotit v superlativech. Žádné efekty, akce a přece jsem byl mrazivě přikován k obrazovce. To jak s ledovým klidem Branaghův Heydrich systematicky řešil a plánoval vyvráždění miliónů mě přivádělo v úžas a budilo hrůzu, že se něco takového dělo. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Konference ve Wansee je především koncertem Kennetha Branagha. Jeho Heydrich je uff...mráz mi z jeho pohledu šel po zádech. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Näprosto hrůzné, ale ne po filmové stránce, ale po lidské/historické. Naopak po filmové stránce jde o exelentní počin, který by snad mohl být i hraným dokumentem, protože do detailu propracované dialogy s perfektně vybranými herci dávají dohromady tuto smrtící kombinaci, ze které zamrazí i po 60ti letech. ()

panWolf 

všechny recenze uživatele

Ano , informační cena filmu je velmi vysoká, ale jako filmařina prostě jednoduché. takže 100% info , 30%řemeslo ()

Alaitos 

všechny recenze uživatele

Film me velmi mile prekvapil a stal se jednim z mych nejoblibenejsich. Je az prekvapujici, jak vyborne dilko se da natocit bez prehnanych nakladu prakticky v jedne mistnosti. Kdyz se k tomu prida standardne vynikajici Kenneth Branagh v roli Heydricha, Stanley Tucci ve sve zivotni roli Adolfa Eichmanna a i ostatni herci, kteri vyborne ztvarnili rozdily v charakterech jednotlivych "hrdinu", mame tady skutecne vrcholne dilo z produkce HBO. ()

Reklama

Reklama