Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (478)

genetique 

všechny recenze uživatele

#2 - Scenár je upletený majstrovsky, no vidno, že v druhej bondovke sa Connery ešte stále len stotožňuje s rolou agenta a tvorcovia ešte stále nemajú namiešané to pravé, orechové. Cez to všetko je tu akcia, odstupný anglický humor aj v tých najvážnejších situáciách a bondovské hračky ako sa patrí. Bond ale ešte nemal svoje auto, na dievčatá zabudnúť nemohol a znova mi chýbala fráza 'Vodku s martini. Potrepať, nemiešať!'. To všetko ale už nabudúce. 75%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dle názvu by se dalo soudit, že je agent 007 na vakacích v matičce Rusy, ale pravdou je jen první půlka, protože Young poslal Bonda na Západ severozápadní linkou bez pořádné akce (vás se to netýká, pane Shaw) i nadhledu a já tak viděl jen turistický výlet vlakem po Balkáně, muchlování se soudružkou a popíjení rakiji na cikánských seancích. Tentokrát mi ten příliš seriózní thrillerový koncept prostě nesedl. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhá Bondovka je o dost jiná než skvělý Goldfinger, plně souhlasím s názorem že Hamilton stanovil pro Bonda standardy, které platí dodnes. Zatímco Terence Young nám nabízí spíše takový thriller. Děj Pozdravů mi nepřišel nikterak zajímavý nebo kvalitní až do momentu kdy na scéně promluví pan Grant v podání Roberta Shawa. Jeho dvacetiminutový duel s Bondem ve vlaku je pastva pro mé oči. Vše je podpořeno závěrečnou skvělou rvačkou. 65% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, jak mne film z roku 1963, tedy filmařsky již úplně jinde, dokázal nadchnout a pohltit. Hlášky a grimasy Bonda nestárnou ani po 50 letech. Některé efekty jsou samozřejmě kostrbaté, ale při takovém tempu a tak úderném scénáři tohle nelze netolerovat. Výborní záporáci, fantastická rvačka ve vlaku a hlavně spalující tempo. Oproti prvnímu dílu je to mílový posun kupředu. Čekal jsem, že to absolovuji spíše z povinnosti, ale slupl jsem to s chutí nečekanou. Už tehdy dokázali filmaři krásně využít kulisy - Istanbul a Benátky s citem pro vynikající kameru. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na to, že trvá téměř hodinu, než se doopravdy začne něco dít, a že záporáci nevyrukují s megalomanským plánem na zničení půlky světa, je to pořád zajímavé po celou dobu, čemuž napomáhá svižná Youngova režie a chytrý jednoduchý scénář, který nenabídne příliš akčních sekvencí, ale za těch pár kousků uctivá poklona; především Bondova rvačka s Grantem ve vlaku je něco, co svojí fyzičností musel Bourne znovuobjevit až za 40 let. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • V tomto filmu Bond neříká "Bond, James Bond" navzdory faktu, že v knize, která byla předlohou k filmu, ano. (džanik)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama