Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (478)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhá Bondovka je o dost jiná než skvělý Goldfinger, plně souhlasím s názorem že Hamilton stanovil pro Bonda standardy, které platí dodnes. Zatímco Terence Young nám nabízí spíše takový thriller. Děj Pozdravů mi nepřišel nikterak zajímavý nebo kvalitní až do momentu kdy na scéně promluví pan Grant v podání Roberta Shawa. Jeho dvacetiminutový duel s Bondem ve vlaku je pastva pro mé oči. Vše je podpořeno závěrečnou skvělou rvačkou. 65% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bond č. 2 - Z literárního hrdiny je definitivně filmový tahák. Smělé činy, dravý špión, studená válka, osudové ženy. Žádná srdcovka z toho sice (pro mě) není, napětí mi prostě dnes s odstupem několika dekád skoro úplně schází, děj s několika hluchými místy také zrovna nechutná jak bych si představoval, přesto chápu, proč Bond zejména starší ročníky tak drží. Současná dobrodružství s Craigem táhnou snad všechny generace, ale to je tím, že dnes je prostě někde jinde. Conneryho charisma sahá do nejvyšších pater, potěší instinktivní souboj ve vlaku, nástup Q a jeho vynálezů, suché hlášky a kousavé narážky na image špióna. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Druhá bondovka je poněkud zvláštní. Na jednu stranu mi připadá trošku slabší než předcházející Dr. No a některé následující, na druhou stranu se jako jedna z mála bondovek honosí opravdu uceleným scénářem a jednolitým příběhem. Není to prostě jen jakýsi sled akčních a humorných scén a trikových exhibicí, jak k tomu dochází později, není to ani čistá akce jako u mnohých bondovek, tohle je ryzí špionážní příběh, kde akce je jen jakousi třešničkou na dortu. V konečném důsledku mi z toho pak vychází, že Srdečné pozdravy z Ruska nejsou vůbec špatné. Connery je zde sice trošku decentnější, jeho hlášky jsou místy dost suché, rádoby trefně komické a mnohdy naprosto zbytečné, představa elegantního elitního agenta v klobouku mi taky moc nesedí, ale na druhou stranu je zde výborný a Bonda hodný a rovnocenný záporák v podání Roberta Shawa, opravdu slizká záporačka v podání Lotte Lenya a jedna z nejhezčích bond girl (Daniela Bianchi), co kdy stála po Bondově boku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dle názvu by se dalo soudit, že je agent 007 na vakacích v matičce Rusy, ale pravdou je jen první půlka, protože Young poslal Bonda na Západ severozápadní linkou bez pořádné akce (vás se to netýká, pane Shaw) i nadhledu a já tak viděl jen turistický výlet vlakem po Balkáně, muchlování se soudružkou a popíjení rakiji na cikánských seancích. Tentokrát mi ten příliš seriózní thrillerový koncept prostě nesedl. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdo je Bond ve srovnání s Kronsteenem?" Ta mrtvola má ale sebevědomí. No alespoň mělo Bondovo obvyklý machrování solidního soupeře v oblasti myšlení, druhýho v oblasti boje a třetího v posteli. Mne to jako obvykle bavilo, zejména vážený pan Bey byl vynikající flegmatik, a i když se tentokrát technickými vychytávkami nijak zvlášť neplýtvalo, tak neprůstřelnej, neoblafnutelnej a ke koitu vždy připravenej pohodář to zase odagentoval na vysoké společenské úrovni. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Rozpočet byl 2 milióny dolarů, oproti první bondovce - Dr. No (1962) - tedy dvakrát tolik. (džanik)
  • Ve scéně, kdy desátník Taťána Romanovová (Daniela Bianchi) vstupuje do bytu a důstojnice za ní zavírá dveře (přibližně v 15. minutě filmu), si lze všimnout ruky, která dveře chytá. Zřejmě aby zavírání bylo plynuté a dveře nebouchly. (San Miguel)
  • Skládací puška, kterou dal Q Bondovi (Sean Connery), byla AR 7 Explorer Survival  Rifle, která se vyráběla v ráži .22 LR a nikoli v ráži 6,35 mm, jak uvedl Q. Do pouzdra se však už standardně nevešel dalekohled. (JohnSmith)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama