Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Bavili se tu o tom kluci v HIMYM,že prej je to dobré (tak už je jasné proč vzal Segel ten svůj poslední skvost,jak bydlí u mamky) .No to sem si zas pomohl.Ze začátku celkem hezký film i když se zas Venuše s Merkurem chytají za ručičky.Pak tam klukům spadla celá cukřenka a mě se začala kroutit huba.Ještě čekám kdy mi hlavou proletí Pluto,že se chce taky pošmajchlovat.Scénárista si ty 60.léta nejspíš užíval vrchovatě.Já ale nefetuju a tak ze 4 sou 2 a to se ještě hodně držím.Pro snílky až mimozemšt'any (to sme tu správně) a pobuchané amíky,ale určitě upe pecka.1aPůl.A baseball nikoho nezajímá! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že film s baseballem (ne o baseballu), plný nostalgie po starých časech (reprezentovaných zde předválečnou érou), které jsou tu jakousi metaforou pro hledání toho, co jsme téměř všichni během dospívání ztratili, a hrající na podvědomí spoustou nevyřčeného "něčeho magického", na mě bude fungovat. Phil Alden Robinson vyladil k dokonalosti herecký orchestr, který mu byl svěřen. Nejvíc vzpomínám na Burta Lancastera, který je v každičké sekundě o malý ždibíček geniálnější než ostatní. Ultimate "feel good" movie bez řešení partnerských vztahů a souvisejících blbin. A souhlasím s Františkem Fukou, že tohle je plnokrevné moderní fantasy srovnatelné s Miyazakim. 90% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po niekoľkých nadšených reakciách som očakával výnimočný zážitok. Možno za to môže nezáživný baseball, možno príliš poetická atmosféra, ktorá nám vnucuje pocit niečoho silne mystického vo vzduchu. Ono to tam je, ale je to akosi nedotiahnuté, neviem, čo si mám potom o Costnerovej postave myslieť. Chcelo by to pre nás európanov remake, kde by Luis Figo počul hlas Eusebia, ktorý by mu radil postaviť futbalové ihrisko. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jak skrze nebeský baseball, dojít k vykoupení za starou křivdu. A u toho divákům předat různá moudra. Nevadí mi, že je to přitažené za vlasy...v knize to jistě funguje skvěle. Tedy pokud je psaná v odlehčeném duchu. Což mi u filmu dost chybělo. V tomto poetickém provedení totiž vynikl patos a občas i vyumělkované scény. Pomalé momenty, jakoby tvůrci dávali divákovi čas, aby ho emocionálně zasáhly. Skoro jako pauzy na potlesk u komedií na divadle. Costner i Madigan byli skvělí, ale ani přes dobře budovanou atmosféru, která měla odvést pozornost od chabě vystavěného příběhu, tuto estrádu tvůrcům nežeru. V tomto podání je to velmi laciné a podbízivé, takže se moc nedivím, že byl film byl zařazen magazínem „Premiere“ mezi dvacítku nejvíce nadhodnocených filmů všech dob. PS: I fandové a znalci historie baseballu mohou být zklamaní...ze hry toho moc neuvidí. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Hřiště snů, místo, kde se plní na první pohled sebe více nesplnitelné sny, pohádka pro (ne)dětského diváka. Dílo vpravdě vřele jako náruč blízkých, mám-li býti poetickým, nutné si ovšem říct, že místy až sentimentální a kýčovité, navíc nejsem s to překlenout to, že se zázraky dějí okolo prostředí, které mně, středoevropanovi, řekne jen máloco, okolo Costnerovy lásky k hře typicky americké - baseballu. Až pociťuji určitou uzavřenost vůči neamerickému publiku, a to i přes skutečnost, že film vážně není o baseballu, jako třeba Moneyball či První liga (to jen pro pořádek, kdyby jste hledali něco kvalitního, co o baseballu skutečně referuje). Zde, v Field of Dreams, hraje baseball roli toho, co postavy, jež prochází tajuplným příběhem, sdílí, místo něho bychom klidně mohli dosadit fotbal, hokej, ale i klidně něco mimo sport, třeba zahradničení... :-) 60% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (27)

  • Film se natáčel v Dyersville, v Galeně, v Dubuque a ve Farley v Iowě a dále v Bostonu v Massachusetts v USA. (rafix)
  • Výrok "Když ho postavíš, přijde" byl deníkem „Daily Telegraph“ zařazen mezi deset nejčastěji špatně citovaných filmových frází. Mnoho lidí totiž nesprávně říká: "Když ho postavíš, přijdou." (Dreadd)
  • Film se měl původně jmenovat Shoeless Joe, v češtině Bosý Joe. (kosticka7)

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama