Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(5)

Seriál se odehrává ve světě hudebního průmyslu a sleduje samozvaného guru a vůdce novodobého kultu, který naváže komplikovaný vztah s vycházející popovou hvězdou. (HBO Max)

Recenze (61)

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

První dvě epizody mi vlastně nepřišly vůbec špatný, protože i přes všechny jejich problémy jsem je bral jako obdobu toho typického mainstream popového songu, tedy přeleštěná paráda, která nemusí dávat smysl, či působit uvěřitelně, hlavně že baví. Ale po nich začal seriál prudce upadat a já si začal uvědomovat, že touto perspektivou to ani moc vnímat nemůžu, protože se v jejím duchu Idol nejenže nedrží, ale ještě bych tím všechny jeho neduhy přehlížel, což si nezaslouží. Sam Levinson tady opakuje své největší chyby z minulosti, zase si vybral projekt, ve kterém rozpracovává zajímavá a relevantní témata, jenže kvůli své potřebě vizuální exhibice a rádoby kontroverze je výsledek pouze kamerovým cvičením a vágní přehlídkou samoúčelných sexuálních scén. Těch je tam zbytečně moc, už třetí člověka nudí, u čtvrté začíná cringovat a další rovnou přeskakovat, jelikož celku nijak nenapomáhají a pouze ubírají prostor, který by šlo využít k důslednějšímu prozkoumání problematiky využívání a sexualizace mladých popových hvězd nebo nechutně komercializovaných mocenských struktur v hudebním průmyslu. Scénář však trpí dál, v Idolovi je až moc zřetelně vidět, že Levinson s Weekndem a Fahimem v prvních epizodách rozestavěli postavy na šachovnici, ale už nevěděli, jakými tahy tuto přestylizovanou hru dohrát, každou další epizodou docházelo k většímu rozpadu koherence, čemuž nepomohlo ani rozhodnutí na poslední chvíli seriál ukončit už pátou epizodou a ne šestou, jak bylo plánované. Dojem tomu všemu ještě kazí i slabý weekndův herecký výkon, který ve své roli tajemnem opředeného dominantního vůdce kultu nevzbuzuje kýžený respekt, ale nežádoucí pobavení u jeho mrtvolných pohledů a otřepaných hlášek, jejichž hloubka je spíše dno. HBO mělo šanci vytvořit satirickou studii nejvyšší hudební smetánky, místo toho dodalo produkt, který stejně jako jeho hlavní hrdinka má za úkol vypadat sexy a nespoutaně, čímž bohužel ztrácí na své atraktivitě a autenticitě. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

[Ep 01+02] Sexem nabité glamour radosti a strasti showbusiness střelců hudebního Hollywoodu. Výživná intimita a chytlavost hudebních videoklipových scén, dizajnová ultraluxusní vila a snaživá Deppova dcerka Lily-Rose. Dějově mě to na touhu po dalších epizodách nechytlo, jako booster pre-coitum atmošky na rande s vypečeným domácím kinem ale super. [Cannes FF] ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Né tak dobré jak Euphorie, ale pořád dost rajcovní, netradiční i zvrácené. Na seriálu je zajímavý fakt, že téměř neopustí luxusní sídlo, 90% seriálu se opravdu odehrává ve vile, kde nahlédneme za oponu jak funguje hudební průmysl a že to popové hvězdičky určitě nemají jednoduché. Lily-Rose Depp je tu ztvárněná jako Sex Symbol/Godess, její prdelka a často obnažené kozičky jsou zkrátka atraktivní na pohled, co si budem a v každém díle určuje nové Fashion trendy, ze kterých v Americe teď ženské musí šílet. Povedl se i The Weeknd, který si tu zahrál kult leadera, pořádného slizouna a manipulátora v jednom ( Pobavila hláška " Je jako herpes, kterého se nedá zbavit a furt se vrací") a celý ten koncept tak trochu evokuje oscarového Parazita. Perfektní je hudba, všechny soundtracky jsou v Topu ( na pozadí hraje i samotný Weeknd) vizuálně je to taktéž na úrovni a dialogy mě bavily. Konec má i docela nečekaný zvrat. Není to po příběhové stránce nic převratného, ale je to dost osobité, má to svůj vlastní xicht, je to dostatečně sexy i zvrácené ( sex a drogy nechybí) a libilo se mi i jak funguje práce manažerů v takovém průmyslu, rozhodně zkaženost až nad půdu. 7/10. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Smyslně natočené sexuální napětí i dění, vizuální stránka a soulad zvuku s obrazem na tak vysoké úrovni, že nedokážu odtrhnout zrak, ať se zrovna odehrává cokoli. Bohužel se přibližně od třetí epizody dějí věci nevěrohodné, směšné a v samém finále i naprosto hloupé a diváka urážející. Je úplně jedno, kdo si hrál, hraje a bude hrát a s kým, ale na konci nezůstane v centru dění jediná sympatická postava. Lily-Rose Depp je fascinující daleko za první signální, zato The Weeknd prohrál na celé herecké čáře. Zákulisní koncovku HBO se zrušenou epizodou, mohutným přepisováním směřování příběhu a vší okolní kontroverzí nejsem schopný prokouknout, ale jednou o ní snad vznikne seriál lepší než ten právě skončený. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jasně, měla už v tu dobu za sebou dvě pavoučí dobrodružství, ale dosud dětskou hvězdu Zendayu udělala až Levinsonova Euforie. Také filmová kariéra Lily-Rose je zatím hodně dietní (holt nestihla tátovu silnou éru), nicméně je jasné, že The Idol ji vystřelí nahoru. Protože je skvělá. Tím ale pozitiva víceméně končí. A vůbec nejde o to, že Sam Levinson popustil uzdu svým choutkám. Výsledek ani neřekne nic skutečně zajímavého o moderním showbyznysu. Místy to vypadalo, že tvůrci mnohé nechali na podlaze střižny či jeden den řekli hercům skrze uchopení svých postav to a druhý den zase tamto. K zásadním přetáčkám muselo docházet. Přitom první epizoda dopadla docela fajn: zpěvačka Jocelyn se snaží vrátit na výsluní, evidentně bojuje se svými démony (nejasný vztah k mrtvé matce, pochybnosti o sobě samé, strach z autorit, vrtkavost vztahů k vlastnímu týmu…), v jednom klubu potká jeho majitele, který se se svým „týmem“ nadaných hudebníků přesouvá do jejího domu a pomáhá jí s nalézáním nových (nejen hudebních) poloh. Brzy je patrné, že Levinsonovo zalíbení v rochnění se v psychickém stavu mladých dívek mělo v Euforii podstatně pevnější švy. Místy je to strhující, kamerově i hudebně pohlcující, vzápětí divné až úsměvné. Sledování vedlejších postaviček zbytečné a zdlouhavé, do sebe zahleděný art místy nudí a pan Sobota-Neděle se dočká převrácení mocenské hry. Hodně bradavek, hodně luxusu a božský pohled na Lily-Rose. Ale také rozpačité přešlapování, tematická nepevnost či divný charakterový vývoj postav… ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"There is some kinky-ass shit in this house!" _____________ Čistá a nefalšovaná exploatace [potažmo skoro až sexploatace]. Exploatace sexuality, nahoty, povrchnosti, slávy, a temné stránky moderního hudebního showbyznysu hraničící s totálním soft-pornem - a to komplet bez příkras. Lze samozřejmě polemizovat o relativně banální zápletce, potažmo o samoúčelné snaze vzbudit kontroverzi a šokovat, nebo záměru či nezáměru překračovat hranice komfortní zóny. Jenže spíš než příběh [který mě zaujal i tak jako tak] mě naprosto pohltila samotná tvůrčí stylizace. Už dlouho jsem totiž neviděl [navíc v rámci mainstreamu či quality TV] něco tak neskutečně filthy, eroticky podvratnýho, živočišně zvrácenýho a provokativně toxickýho. Něco, co by tak démonicky ukazovalo hřích ve svý nefalšovaný podstatě. Především pak oceňuju skvěle zvolený hvězdný casting – Lily-Rose Depp svýmu taťkovi rozhodně nedělá ostudu, Weeknd se věrohodně zhostil role zvrhlýho sexuálního manipulátora kterýho fakt nejde nesnášet, Hank Azaria s přízvukem fakt nemá chybu, no a Da'Vine Joy Randolph s Rachel Sennott jsou queens.... Sam Levinson [jehož tvůrčí rukopis jsem si zamiloval už v Euforii] zkrátka ví jak upoutat diváckou pozornost a překračovat mantinely konformity, a minimálně za to má můj respekt – navíc vzhledem k tomu že jsem se každý pondělí těšil na nový díl [což se mi u seriálů fakt nestává]. Ačkoliv se The Idol [alespoň z mýho pohledu] setkal s přehnaně negativními ohlasy a sám uznávám že to není nějak zvlášť dokonalý, natožpak scénáristicky vypiplaný [zkrácení z původních 6 epizod na 5 je nezpochybnitelný tvůrčí i dramaturgický fiasko], a uvědomuju si veškerý nedokonalosti [zejména koherence, ať už dějová či tématická], ale bezmála pro mě jde o filmařsky precizní audiovizuální fetišismus, který se mi svým formálním jazykem perfektně trefil do gusta. Soundtrack návykovej. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

3/10 Dávam tomu benefit of a doubt, že nežijem v Hollywoode a vily Los Angeles a život hviezd poznám len z filmov a kníh, ale aj tak sa mi nechce veriť, že všetko je tam také pusté. Veď okolo tých hviezd sa musia točiť desiatky ak nie stovky ľudí. Maximálne nedôveryhodné po stránke scenáru, dialógov i hercov, odtrhnuté od hocičoho ľudského a to bez toho, aby to vyzeralo, že to tematizuje utrhnutie smotánky od bežného života. Mala to byť kritika hviezd? Mala to byť fantázia o tom, že Leslie Van Houten zmanipuluje Charlesa Mansona? Nefunguje to ako satira, nefunguje to ako náhľad do Hollywoodu, nefunguje to ako žánrová variácia na hollywoodske kulty, nefunguje to absolútne v ničom. Veľký fail, navyše na pomery HBO (a Levinsona, ktorý točil fenomenálnu Euphoriu) je to vizuálne podpriemerné. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jsem solidně nadšený. A přesně, překvapují mě hlavně herecké schopnosti všech zúčastněných, a hlavně u Weeknda, u kterého jsem se bál že se tu jako autor bude snad snažit prodat se jako nějaký macho borec... a přitom ukázkově jede high functioning sociopata a borderline politováníhodného slizáka, který ale zároveň je uvěřitelně charismatický, inteligentní a svým způsobem citlivý, což v závěru i převažuje natolik, že skoro začne vzbuzovat soucit. Celkově se mi velmi líbí že tu ukazují nejen bahno i hedonismus showbusinessu (ne že bych se na to netěšil, že), ale zároveň jak extrémně schopní a umělecky kreativní ti lidé dokáží být. A jak brutální power struggle to je mezi producenty, šílenými umělci, i hvězdičkami které plynule přechází z duševní zlomenosti do control freak manipulativnosti. Lily-Rose Depp je nejen brutálně pěkná a příjemně nestydlivá, ale hlavně se potatila i v tom hereckém talentu. Škoda že je těch dílů tak málo... ale zas to aspoň dost rychle uteče. A ještě větší škoda je že není mnohem víc podobných filmů a seriálů co dokáží o sexu vyprávět bez příkras. 8/10 ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

S Lily-Rose nikdy herecka nebude. Kozy a rit ukazovat moze, ale tam jej herectvo zacina aj konci. A The Weeknd potvrdil, ze ma nezaujima nielen jeho hudba, ale aj jeho pokus o herectvo. Strasne co tito dvaja predvadzali. Cele je to take ehm samoparodia. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Lily-Rose Depp mě baví už dlouho a zde tomu nebylo jinak, každý záběr na ni je čistá radost a požitek z jejích půvabů. Její herecký protějšek mi byl dost protivný (což mě u někoho, kdo si říká "The Weeknd", nepřekvapuje), ale dalo se to snést, s výjimkou šokujícího rozuzlení 5. epizody, které mě skutečně otrávilo a které považuji za facku do ksichtu za to, že člověk každý týden jak blbec hltal každou epizodu, všem debilním hejtům seriálu navzdory. Mrzí mě to o víc, že - když už mají všichni potřebu to pořád porovnávat s Euforií - mi byl tenhle projekt mnohem sympatičtější než přeceňovaná Eurofie, a to jednak díky tomu, že to má jen 5 epizod, a tím pádem si to nenárokuje tolik času, a jednak úchvatná Lily-Rose Depp nesnese srovnání s tou ošklivkou Zendayou, na kterou mám vyloženě alergii (i tematicky mi je Idol bližší, protože svět hudebního průmyslu mi přijde stokrát zajímavější než nějaký fetující teenageři). Ještě mě tam herecky strašně bavil Hank Azaria a má to fajn soundtrack a kameru a celkově se na to dobře dívá, takže i navzdory hroznému závěru se mi to dost líbilo. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hrozne rozporuplné. Kvôli zlým kritikám sa HBO dokonca rozhodlo vypustiť poslednú z plánovaných šiestich častí. To ale nie je úplne pravda. V skutočnosti vypustili piatu časť a šiestu miesto toho zverejnili hneď po štvrtej. A nijak to neupravili, takže postavy kludne komentujú dej chýbajúcej epizódy a nikto sa o to nestará. Ďalšia dôležitá výčitka patrí nesúladu medzi štýlmi - alebo lepšie; žánrami, s ktorými tvorcovia pracujú a vytvára krásne vyzerajúci, ale značne nesúdržný bastard. A snaď najdôležitejšia výčitka patrí nedostatočnému rozpracovaniu charakterov a ich úsmevnému - akože posunu niekam, s vývojom, ktorý si máme domyslieť. Konkrétne postava Hanka Azariu a jeho vzťahov vlastne k čomukoľvek, a tá vec s kultom, vrátane všetkých jej aktérov, tie sú až smiešne. A keď sme pri tom, ústredná kritika showbyznisu a “každý vyjebáva s každým” nefunguje tiež. Postavy The Idol sú len načančanými figúrkami, míňajúcimi sa akýmkoľvek autorským zámerom. S výnimkou tých erotických. Pochváliť treba soundtrack, jak originálne songy, tak niektoré úchvatné coververzie (napr. Lennona). Weeknd a Levinson sa s týmto fakt vyhrali. Pochváliť treba aj mladú Deppku, ktorá je stelesnenou sexualitou a telesnosťou v každom svojom pohybe a geste. Tiež stojí za zmienku kamera. A najviac treba vyzdvihnút Suzannu Son, ktorá má naozaj obdivuhodný talent…  Chápem, prečo to nakoniec zrušili, určite to je chybové, ale rozhodne to nie je “One of the worst programmes ever made”, ako to nazvali v Guardiane.  Je to skrátka povrchné porno. A porno býva povrchné. Mne osobne najviac vadí premrhaný potenciál (Zoberte si ústredný song The Family. Perfektný refrén, ale strašne málo textu a potom len opakovanie “we are family” furt dokola). 2,5* ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Mě bavilo všech 5 dílů. Weeknda jsem nikdy nemusela, takže mu ta záporná role v mých očích dost seděla a Lily-Rose se hezky vyloupla. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nabubřelá snobárna, která na pohled nevypadá špatně ale prázdnota a odpudivé postavy, mě iritovali a byl problém seriál dokoukat. Mladá Deppová se povedla ale to je asi tak všechno a i ta proklamovaná erotika je někde na úrovni trilogie 50 odstínů. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Zajímavě roztříštěný seriál, při jehož sledování se nelze ubránit pocitům absolutní kreativní fascinace a zhnusením nad naprosto nefunkční realizací, nejspíše danou rozsáhlými produkčními problémy. Je to taková halucinogenně-experimentální-hororová jízda Refn meets Polanski meets Noé, akorát ne tak vybroušená. Anti-všechno, co se dnes očekává od AAA titulu, a nakonec se nedivím ani těm slabým diváckým a kritickým ohlasům. Vlastně to úplně v pořádku zapadá do mini kategorie niche artových HBO seriálů (Irma Vep, Jsme, jací jsme, Bludné kruhy, Třetí den, Zahradníci), jen se na Idola logicky upíná více pozornosti kvůli zapojení Weeknda a Levinsona. I s odstupem času stále přitažlivý, ale rozhodně nedotažený projekt. 7/10 ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Totální macho wtf přestel ze strany HBO, Levinsona i Weeknda. Zmatená definice male gaze, která se snaží kritizovat průmysl, ale zároveň je sama snad více problematická. Weeknd hrát neumí a oproti kvalitnímu zbytu obsazení je to dost očividné. Nevím prostě wtf ale not in the good way. 4/10 ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jo. Levinson už na vrcholu své vlny serfuje tak dlouho a efektně, že se dostal do bodu kdy si věří natolik aby HBO přemluvil k tvorbě něčeho co drtivá většina diváků nebude mít šanci pobrat. Vůbec se nedivím, že je z toho hejtovanej propadák, protože je to tak vrstevnaté a hned v několika klíčových motivech tak nejednoznačné, že jediné čeho se zmatený divák může jakš takš chytit je ten povrchový glam a kůže Lily-Rose Depp... To předposranecké ořezání o jednu epizodu je docela znát a kazí to dojem i těm lidem co v tom seriálu viděli vice než povrchni exploitaci hudebního průmyslu. ()

LND 

všechny recenze uživatele

Připadá mi to trošku přepálené z hlediska artovosti. Ale povedl se majstrštyk – přes naprosto primitivní a pomalu plynoucí příběh působí závěr nadmíru uspěchaně až nesmyslně. Ještě to mohla zachránit režisérova typická zvrácenost a provokativnost, ale tyto prvky jsou bohužel koncentrovány pouze do postavy The Weeknda. Onen záhadný majitel klubu je tak nesympatický slizák, že se v jeho přítomnosti cítíte unkomfortabel i jakožto divák. Další je Lily-Rose Depp, která zde předvádí zejména jak málo oblečení na sobě lze nosit, aby se to ještě dalo nazvat oblečením. Myslím, že Levinson má na víc. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

i když se nekonala další Euforie, byl sem rozhodnut dát Idolu zasloužené čtyři hvězdy, protože mě až na pár momentů bavilo to jak se Levinson a spol. trefují do hudebního průmyslu ( a šoubyznysu obecně), stejně jako hezky ukázali, jak je jednoduché zmanipulovat někoho kdo zrovna v tu chvíli nemá úplně jednoduché období. Jenže pak přišel poslední díl a ten všechno co se do té doby snažili tvůrci budovat úplně zabil. Ve chvíli kdy HBO oznámilo zkrácení série o epizodu sem se docela bál jak se vše povede nuceně překotně uzavřít a ono se to nepovedlo. Prakticky celá poslední epizoda působí dojmem že je narychlo sestříhaná z mnohem většího celku a to co se v ní děje nedává moc smysl v návaznosti na to co se dělo předtím. Respektive ono by to i smysl dávat mohlo, jenže tady dost viditelně něco chybí a některé věci se tak prostě stanou lusknutím prstu a většina dějových linek, které byly slušně rozjeté jen vyšumí do ztracena a to je prostě velká škoda. Jen doufám, že tohle fiasko pod taktovkou HBO neznemožní Levinsonovi pokračovat ve slušně nastartované kariéře....první čtyři díly 70%, poslední 40% = 60% ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku slibně vypadající sonda do smetánky americké pop-music se zvrtla v příšernou scénáristickou tragédii, která se musela přetáčet a škrtat. I díky tomu seriál působí nedodělaně (např. otřesný střih ve 4. epizodě), uspěchaně (náhlá a nevysvětlitelná změna v chování hlavních postav v polovině seriálu) a prázdně. Co naopak musí každý pochválit je hra s barvičkami, herecký výkon Lili-Rose Depp (dcera Johnnyho Deppa) a dokonalý soundtrack. Asi nejhorší "HBO original" co jsem za poslední dobu viděl, ale díky tomu že má IDOL jen 5 epizod, dá se velice rychle projet. Je to škoda, seriál měl rozhodně větší potenciál, takhle se jedná o podprůměrnou jednohubku, na kterou si za rok už nikdo nevzpomene. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Nic zázračného, ale pravděpodobně to bez skrupulí a cenzury zobrazuje drsný hollywoodský život. Pokud shrnout jedním slovem, tak to bude "SEXY". Ta mu to na konci dobře vytmavila :D Taky hodnotím pozitivně to, že i když se to příliš nechytlo a skončilo to velmi brzy, tak konec je dá se říct uzavřený. ()

Související novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (více)

Reklama

Reklama