Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Novinářce Magdaleně Sodomkové (Lucie Štěpánková) napíše z indonéského vězení Tomáš Toman (Jan Nedbal). Byl zadržen na útěku před českou spravedlností a tvrdí, že zločin, za který byl odsouzený k dvanácti a půl rokům vězení, nespáchal. Do vězení ho prý poslal chybný posudek soudního znalce přezdívaného Matematik zločinu. Je možné, že by se expert tentokrát přepočítal? Sodomková se do Tomanova případu noří a postupně zjišťuje, že na něm hodně věcí nesedí. Může ale věřit Tomanově verzi událostí? (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Asi byla chyba (či moje smůla), že jsem si až těsně před zhlédnutím této minisérie pustila podcast stejného názvu. Ten mě strhl tématem, ale i způsobem zpracování, jako v poslední době z krimi žánru máloco. Třídílná minisérie mi ale pak (díky tomu) připadala jako místy příliš zkratkovitá, jdoucí po povrchu či naopak v jiných místech zase moc doslovná. Mám také pocit, že byla možná moc velká pozornost soustředěná na "uměleckou zajímavost" (dlouhé záběry kamery, dramatická hudba, "zasněné" pasáže beze slov, retrospektivy...), čímž se asi tvůrci snažili vybudovat to správné napětí, udělat to zase trochu "jinak", zajímavěji. Řekla bych, že ale vzhledem k tomu, jak zajímavý a silný je ten příběh sám o sobě a jací dobří herci se v minisérii sešli, by bohatě stačilo ho prostě "normálně" za užití těch správných dialogů a šlo-li by se trochu více (příběhově, prokreslením charakterů postav) do hloubky, odvyprávět a dost možná bych si z toho sedla na zadek. Takto mám pocit, že byla trošku promarněna příležitost, že se nám to podstatné poněkud ztratilo v něčem, co to mělo celé ozvláštňovat... Jo a závěrem ještě jedna věc - byla bych u těchto počinů podle skutečných událostí velmi pro, kdyby se buď všechny postavy nazývaly pravými jmény. Nebo, pokud se tvůrci např. obávají potenciálních právních kroků těch, kteří nejsou vykresleni tak, jak by se jim to líbilo, pak všem jména změnit. Tenhle mišmaš, kdy jsou přítomna jak jména reálná, tak smyšlená (u nichž ale stejně moc dobře víme, o koho ve skutečnosti šlo), podle mě ničemu neprospívá (vadilo mi to už např. u Devadesátek, kde to ale přece jen nebylo až tak do očí bijící, u některých výraznějších postav se mohl, na rozdíl od Matematiky zločinu, člověk domýšlet, o koho že přesně v reálu šlo, případně neměly zřejmě pouze jeden předobraz a tím pádem vymyšlená jména dávala větší smysl). 60 %. ()

DvoRSTA 

všechny recenze uživatele

Nova se za posledních 5 let pomalu začínala zlepšovat z hovna na něco “lepšího”. Voyo je pro ně jediná spása. Velice povedený Král Šumavy nebo Roubal byl na úrovni srovnatelné s Netflixem. Pak přišel tento sranec a vše bylo v hajzlu. Námět samotný je zajímavý, koho by nelákalo téma neprávem odsouzeného vězně. To by ale zde nemohl hrát každý herec, který alespoň nehrál v něčem od Novy. Jediné lákadlo byl Bartoška, který tento sranec zachraňoval. Bohužel i takto může dopadnout seriál, který má veliký potenciál.  Děj: zajímavý | Herci: bída | Celkově: ulice ()

Reklama

rigby 

všechny recenze uživatele

Občas se to mírně táhne, aby to pak v závěru hodně zrychlilo. Už jsem se totiž začal bát, že to skončí bez závěru a budu muset čekat minimálně rok na další tři díly, jak bývá na Voyo zvykem. Ale jinak výborně natočeno, dobře se na to dívá. Bohužel ani hlavní postava není dostatečně prokreslena, ostatní jsou jen papírové figurky a role Bartošky zcela nadbytečná, stačilo o něm jenom mluvit. ()

Massaro74 

všechny recenze uživatele

Po 28 letech v oboru (ten modrý na té správné straně), musím přiznat, že o tomto případu jsem slyšel poprvé. To že 98% lumpů sedí správně, bych dal ruku do ohně. Ale jsou případy, jako všude na světě, které nejsou "košér", a díky soudům, státním zástupcům, vyšetřovatelům a expertům na cokoliv dopadnou jinak, než by měli. Asi tady nemá cenu řešit to, jak to bylo natočené, jestli to byla nuda, nebo jak to dali herci. Seriál měl ukázat na chyby v systému vyšetřování, soudů, ztrácení nebo zamlčování důkazů, a pokud se člověk nebude bránit, tak se on, popřípadě celá rodina může dostat tam, kam nechce. Tomáš Toman asi nebyl svatoušek, ale chybou systému to schytal. Na druhé straně nikdy nikdo nebyl suspendován ani odvolán z funkce, ikdyž určitě pochybyl. Závěrem musím říct, že šťourající novináře nemám moc v lásce, ale občas to bez nich nejde... ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Matematika zločinu je i přes svůj televizní vizuál vcelku povedená minisérie, která mě zaujala nejen svým příběhem, ale pochvalu si zaslouží i herci, kdy zejména Jana Nedbal a také Lucie Štěpánková hrají opravdu výborně a byla radost je sledovat. Zpracování je, jak už jsem zmínil, spíše televizního ražení, projevuje se to zejména na kameře a střihu. Stopáž mohla být klidně o trochu kratší, ne že bych se vyloženě nudil, ale námět podle mě není až tak moc zajímavý, nebo lépe řečeno že nemá až tolik zvratů či překvapení, aby mohl zaplnit stopáž o délce téměř třech hodin. Celkově ale vnímám Matematiku zločinu veskrze pozitivně, přestože Voyo nabízí i o trochu lepší krimi minisérie, tak tímhle si Nova rozhodně ostudu neudělala. 6/10. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (3)

  • Tomáš Toman (Jan Nedbal) byl odsouzen v roce 2009. Ivo Kraus (Jiří Bartoška) se ve skutečnosti jmenuje Jiří Straus. Vystudoval matematiku a tělocvik na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Specializuje se na kriminalistickou techniku, kriminalistické expertízy, soudní inženýrství a ve vědecké oblasti je orientován na forenzní biomechaniku. Býval dlouholetým profesorem Policejní akademie. Je autorem osmnácti publikací. (sator)
  • Filmová redakce novin sídlí na adrese Pernerova 47 v pražském Karlíně. (sator)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama