Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (130)

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol asi prvý romantický film, ktorý som zožral aj s udicou a bez mučenia priznávam, že predovšetkým kvôli skvelému partu Julie, až na tretie pozeranie som vnímal aj ostatné osoby a dej a zostal som opäť citovo zasiahnutý, bola by obrovská škoda, keby tento film nenatočil pravý Rus, Michalkov sem vniesol nefalšovaný ruský spirit, úžasné groteskné tragično zmiešané so stavovskou cťou a hrdosťou cárskej mladej gardy a tuposťou starej generality, takže 90%. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím všechny ty mafiánské praktiky rodiny Michalkovů, o kterých se poslední dobou tak mluví, musím uznat, že tenhle film je opravdu (navzdory všemu) bravurně natočen. Navíc zde, přes všechnu tu sladkobolnou romanťárnu, nastiňuje zašlou slávu carského (a silně frankofilního) Ruska, ktomu krása ruské tajgy, sympatičtí herci (Oleg Menšikov, Richard Harris) a je na světě film, který si vždycky vybavím, když přijde řeč na cokoliv z toho mála dobrého, co k nám z Ruska zavítalo. ()

Reklama

sigf07 

všechny recenze uživatele

Krásný film, který jednak ukáže, že deportace na Sibiř nebyly sovětským výdobytkem (ostatně stejně jako koncentrační tábory nebyly vynálezem nacistů), jednak vykreslí ruskou mentalitu jako doposud žádný z filmů, co jsem viděl. Tak jako se v této povaze mísí klukovská rozpustilost s až sebedestruktivním smyslem pro čest, střídá Michalkov dramatické pasáže s těmi humornými až téměř absurdními (vedlejší americká dějová linie, točící se kolem Mozarta a plynové masky). Mimořádný film plný nezapomenutelných okamžiků (tanec na navoskovaných parketách, bitka na jezeře, generálovo alkoholové vyhození z kopýtka a následná léčba kocoviny nebo samotná jízda Lazebníka sibiřského). ()

kkae 

všechny recenze uživatele

v úvodní scéně z vlaku rozehrávají hlavní představitelé úžasný herecký koncert. scéně s atentátem /po příjezdu vlaku do moskvy/ předchází velmi zneklidňující prostřihy, které možná postrádají logiku, drama však nikoliv. ukázku opravdového filmového mistrovství nabízí scéna o přísaze kadetů v kremlu; střih = atmosféra. konec filmu je na můj vkus trochu delší, než by měl, ovšem nepostrádá vynikající okamžiky: transport vězňů na sibiř /doják jako prase/, doňa, skrývající se ozbrojená srpem ve vlastním domě nebo odhalení lazebníka sibiřského. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ruská milostná epika jak se sluší a patří, sladkobolná, plná nadhledu, absurdity, plná lidskosti. Pokud ji něco z mého pohledu kazí, pak snad jen příliš rozmáchlá Michalkovova režie, která se místy až příliš nechává unést šíří příběhu... ano a pak snad ještě až příliš "západní" hlas vypravěčky, který do jinak velmi přirozeného stylu vyprávění vnáší až mnoho zbytečné melodramatičnosti. Nicméně výkony Julie Ormond i Olega Menšikova jsou velkolepé, hudba překrásná, humorná místa neodolatelně ruská a celá ta lovestory sympaticky uvěřitelná. Naposledy jsem tak skvělý romantický film baštil, tuším, u Doktora Živaga. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Speciálně pro natáčení filmu na žádost režiséra Nikity Michalkova bylo vypnuto vnitřní osvětlení kremelských hvězd. Před tím se to stalo jen jednou, a to na začátku Velké vlastenecké války v letech 1941-1945. (Aelita)
  • Při natáčení oslav konce zimy (svátek Maslenica) dosáhla teplota kolem jezera dvanácti stupňů nad nulou a led hrozil prolomením. Filmaři ho proto překryli ledem umělým (suchým) a neustále měli po ruce tekutý dusík. (džanik)
  • V americkém filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) se objevuje fiktivní sovětský stroj na kácení stromů, který mocně razí cestu pro kolonu vojenské techniky KGB v jihoamerických džunglích v roce 1957 dle filmového děje. Je to svérázná odpověď-parodie Spielberga na parní stroj Lazebník sibiřský, jejž v ruském filmovém příběhu zkonstruoval americký vynálezce. (Aelita)

Reklama

Reklama