Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (130)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Já bohužel nemohu souhlasit s většinou, jelikož pro mě byl tento film pompézním zkamáním. Po předchozích Michalkovových filmech (hlavně Unaveni sluncem) jsem čekal NĚCO - a ono se to nedostavilo. Film je neúměrně rozvleklý, děj je plochý, postavy nevýrazné (i jindy excelentní Menšikov hraje jen takový průměr), zkrátka nic moc. Asi bych mu dal i 2 hvězdičky, ale to zklamání bylo tak velké, že jsem dal jen jednu. ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol asi prvý romantický film, ktorý som zožral aj s udicou a bez mučenia priznávam, že predovšetkým kvôli skvelému partu Julie, až na tretie pozeranie som vnímal aj ostatné osoby a dej a zostal som opäť citovo zasiahnutý, bola by obrovská škoda, keby tento film nenatočil pravý Rus, Michalkov sem vniesol nefalšovaný ruský spirit, úžasné groteskné tragično zmiešané so stavovskou cťou a hrdosťou cárskej mladej gardy a tuposťou starej generality, takže 90%. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá výprava typická pro ruské snímky a přepálená stopáž vzbuzují obavy, zda se to dá zvládnout naráz. Naštěstí vše zachraňuje humorná stránka filmu (vtípky s Mozartem, Alexandrem apod.) a velice silný příběh, který se naplno rozvine ve druhé polovině. Ruská romantika jak se sluší a patří, i s klasickým tragickým vyústěním. Nemůžu však souhlasit s většinovými pozitivními ohlasy na herecké výkony. Obsazení Julie Ormond mi přišlo nevhodné, místy přehrávala a v závěru nestíhala. Oleg Menšikov je bezpochyby výborný herec, ale v době natáčení mu bylo 38 a do role kadeta už byl prostě příliš starý. Snazší je maskovat někoho na pár záběrů do starší postavy než hrát ve středních letech více jak dvě hodiny mladíka. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Tak tento film je naozaj príkladom toho, že vo filme čo je do polovice komédiou a následne druhá polovica je drámou s výbornými niektorými scénami, ktoré rozplačú a učia aký vie byť krutý život a takýto film proste môže fungovať a zaujať svojich divákov na 180 minút, že sa počas celej dĺžky nenudia. Najlepšia scéna je samozrejme na vlakovej stanici a tá je natoľko silná, že som sa odhodlal prehupnúť tento film na 5 hviezd a konečné hodnotenie je samozrejme v zátvorke. Julia Ormond je krásna a Oleg Menšikov v podstate k nej perfektne pasuje, ako by som si ja predstavil ideálny pár. Samozrejme ideálny výkon a ten najlepší aký sa dal, nakoniec podal Oleg Menšikov a jeho práca s mimikou tváre je naozaj neuveritelná a tým samozrejme myslím aj vyjadrovanie pocitov nie len slovami. Koniec je taký horkosladký ako samotný život a vedel by som si predstaviť aj ideálnejší koniec príbehu, ale musím povedať, že tento je ten najreálnejší a tiež proste najlepší ...aj keď by som chcel iný. Na konci film trochu stráca dych, ale to je fakt iba minimálny pokles. (Hodnotenie 4,5) ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

92 % - U mě hraje roli neskutečný pocit, který jsem po zhlédnutí tohoto opusu měl. Byl strašně podobný Doktoru ŽIvagovi, a když jsem film viděl znovu, byl ještě silnější. Okouzlující JUlia Ormond, skvělý Oleg Menšikov (byť mu v době natáčení už pomalu táhlo na čtyřicítku, zahrál dvacetiletého kadeta neuvěřitelně přesvědčivě), moc hezká hudba a působivá atmoaféra dohasínající slávy carského Ruska. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Zima 1997 byla v Moskvě neobvykle mírná. Filmaři použili stovky tun umělého sněhu. (džanik)
  • Záběry amerického letního vojenského výcvikového tábora byly pořízeny v Česku a také v Portugalsku na mysu Roca. (Aelita)
  • Režisér filmu Nikita Michalkov sám pochází z rodiny se šlechtickým původem. Jeho otec slavný sovětský básník Sergej Michalkov byl mimo jiné autorem textů obou hymn Sovětského Svazu z roku 1944 a 1977 a hymny Ruské Federace z roku 2000. Povědomí Nikity Michalkova o slávě svých předků a šlechtických kořenech se zřetelně odráží v celé jeho herecko režisérské tvorbě. Michalkov je zastáncem osvíceného monarchismu. V tomto filmu si zahrál samotného ruského cara Alexandra III. (Aelita)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno