Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtějí ovládnout svět! John Nada (Roddy Piper) objeví, že mimozemské bytosti tajně ovládly svět a chtějí lidstvo zotročit. Malý tým rebelů se vydává s nimi bojovat a Nada se rozhodne přidat se k nim. V nerovné bitvě mají jen malou šanci na úspěch, ale na jejím výsledku závisí osud celého lidstva! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (297)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Také ľubovoľné pokračovanie filmov ako 451° Fahrenheita, THX 1138, 1984, či Brazil s typickou atmosférou 80. rokov, kde dnes už skôr komické hrdinské postavy s dosť komickým jednaním zachraňujú svet pred akousi zmesou mimozemšťanov, ktorí nás využívajú a dávajú nám ilúzie, aby sme na nich neprišli. Je tu veľká spojitosť s korporáciami a kritikou komercie a kapitalizmu a preto ma to zaujalo, najmä motívmi, ktoré to použilo, lebo je v nich aj istá metafora, no celkovo je to dosť nevyužité ohľadom potenciálu, ktorý to malo a je to iba obyčajný film, ktorý rozhodne neohromil. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Kto by to bol povedal, že hlavná postava filmu stvárnená (pre mňa) neznámym wrestlerom ma bude tak baviť. Film je obrovskou kritikou spoločnosti, čím ma Carpenter veľmi prekvapil. Pre film je príznačná režisérova tradične skvelá hudba a je okorenený aj niekoľkými humornými vsuvkami. Výborný námet sa Carpenterovi nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca. Chápem rok vzniku, avšak napriek tomu mi prišlo spracovanie veľmi povrchné. Potenciál bol omnoho väčší. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejhorší Carpenter se kterým jsem měl zatím tu čest, a to počítám i Ghosts of Mars. Bohužel jsem se předem nekouknul na žánrové zařazení a očekával horor. Místo něj jsem dostal nahlouplou, satirickou a možná až sebeparodickou sci-fi, která mě nudila každou minutou víc a víc. Bohužel se tentokrát nedá vyzdvihnout ani hudba, protože mi zde, narozdíl od jiných Carpenterových filmů, vyloženě lezla na nervy. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Matrix analogového věku. Je to velmi jednoznačný, přímočarý snímek bez jakýchkoliv kudrlinek, ale dobře se na to kouká. Celý film má jedinou vadu. Roddy Pipera v hlavní roli. Větší poleno už jsem dlouho neviděl. Převeliká škoda, že zde místo něj neúčinkoval Kurt Rusell nebo třeba Arnold Schwarzenegger. Keanu Reeves také není žádný pan herec, ale k roli Nea v Matrixu to dokonale sedne. Jenže tady je to prostě jen nezvládnuté toporné herectví. Jinak se mi tento nenápadný film dost zamlouval. Je zajímavé, jakým způsobem pak zde klíčový motiv slunečních brýlí využili Wachowští v Matrixu. Všimli jste si, kdo je tam nosí? Pouze ti lidé, kteří vědí, že Matrix je konstrukt. A ještě jeden zajímavý detail je někdy na 25. minutě (odhadem) promluva jednoho hrdiny, který si stěžuje na to, jak lidé začínají před koncem století bláznit (a to byl teprve rok 1988!). Své o tom ví James Cameron a Kathryn Bigelow, kteří svůj film Strange Days z roku 1995 z téhož důvodu (lidé skutečně začínali bláznit) zasadili do posledního dne roku 1999. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Podaktoré pasáže sú fantastické a prevteľujú ľudské stereotypy do patovej podoby. To, akým spôsobom participujeme v konzumnom svete, čo je to, čo nás vedie za nos a kto sú tí, ktorí nás vedú za nos prostredníctvom týchto statkov? Funkcia okuliarov je v tomto práve tou najnosnejšou metaforou. Bohužiaľ, aj napriek Carpenterovmu vycibrenému zmyslu pre obraz i zvuk (odzbrojujúci soundtrack plávajúci na voľnej nohe dystopickým šialenstvom rádovo usporiadaných ulíc) je obsah miestami príšerne vágny a neumocňuje ho (ba priam naopak) hlavný predstaviteľ. They Live je viac socio-štúdiou a väčšieho uplatnenia by mohol nabrať v dokumentárnom spektre. Na takýto námet, akým film je v tejto podobe, lepšieho ako Gilliama nenájdete. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (22)

  • Roddy Piper, který byl v době natáčení ženatý, odmítl sundavat jeho snubní prsten. Proto ho je možné v některých scénách zahlédnout. (Dr Lizal)
  • Carpenter se při psaní scénáře také ispiroval dílem H.P. Lovecrafta. Ve svém rozhovoru pro Starlog Carpenter mluvil o tom, že Lovecraft psal o „skrytém světě“ nebo „světě pod ním“, přičemž poznamenal, že svět pod ním měl velký vliv na They Live. Carpenter také použil jméno Armitage, převzaté z Lovecraftova „The Dunwich Horror“ z roku 1928, jak pro postavu Keitha Davida, tak pro sebe ve scenáristických titulcích jako Frank Armitage. (Eldrick)
  • Súboj medzi Roddym Piperom a Keithom Davidom mal pôvodne trvať iba 20 sekúnd, ale Piper a David sa rozhodli bojovať naostro, pričom predstierali iba zásahy do tváre. Tento súboj nacvičovali 3 týždne a bol inšpirovaný bitkou medzi Johnom Waynom a Victorom McLaglenom z filmu Tichý muž (1952). Výsledok zapôsobil na režiséra Johna Carpentera do takej miery, že sa ho rozhodol ponechať vo filme celý, pričom trvá 5 minút a 9 sekúnd. (Nekrofil)

Reklama

Reklama