Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem o něco víc. Spíše o dost víc. Celý film(pokud nepočítáme jeho rozdělení na dvě části) vypráví o životě Adolfa Hitlera předtím než začla druhá světová válka. Film mě nevtáhl do děje a připadal jsem si jako člověk co sleduje pár herců bez zájmu a zábavy. Robert Carlyle není špatný herec, ale když jsem se na něj díval viděl jsem stále JEN Roberta Carlyle a né Adolfa Hitlera. Musím však uznat, že asi jednou za 40 let se najde herec, který zahraje Hitlera přesvědčivě a věrohodně. Celkově jde o zajímavý televizní film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Carlyle je výborný herec, ale jeho "hitlerovské" hřímání (to mu paradoxně jde, tragický je v neřečnických scénách) jdoucí ruku v ruce s angličtinou s rádoby německým přízvukem má za důsledek, že jsem mu jeho postavu neuvěřil ani na vteřinu. Což vzhledem k tomu, že nesleze celé tři hodiny z obrazovky je celkem problém. Dojmům nepřidá ani scénář a jeho velmi, ale opravdu velmi, zjednoudušující pohled na Hitlera. Něco takového bych čekal hned po válce, rozhodně ne s takřka šedesátiletým odstupem. O Hitlerovi je tolik lepších filmů (v důsledku nečernobílého pohledu na něj mnohem působivějších a mrazivějších) a dokumentů, že není valný důvod se tímto zaobírat. Není to ovšem zlé a jako film mapující vzestup(y) a pád)y) fiktivního diktátora ve fiktivní zemi to bývalo mohlo dokonce i fungovat. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

S kanadskou produkciou nemám dobré skúsenosti, takže som ku tomuto filmu pristupoval opatrne. Musím však konštatovať, že sa jedná o celkom pozerateľnú vec. Historický snímok, ktorý mapuje vzostup Adolfa Hitlera na politické výslnie. Hrozné činy, ktoré potom z toho vyplynuli už nerieši. Robert Carlyle sa v titulnej úlohe nestratil. Miestami bol hodne presvedčivý. *** ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Přeceňovaný film, který se snaží nahradit odbornou literaturu, ale co se týče vykreslení postav, nepřekročil úroveň toho, co je schopný pochopit průměrný Američan. Každý, kdo se aspoň trochu zajímal o danou dobu a příběh Adolfa Hitlera, ví, že jeho služebnictvo mluvilo o tom, že v civilu to byl docela milý člověk. A pokud pozorně sledujete jeho projevy, zjistíte, že se při nich úplně ovládá a předvádí výkon hodný Oscara. Tady ho ovšem vidíme tradičně jako s nervy vybuchujícího manipulátora. Ve skutečnosti by byl Führerem někdo z jeho spolupravníků, kdyby to nebyl zrovna Hitler. Dolfi a jeho parta prostě jenom říkali to, co tehdejší Němci chtěli slyšet. Za všechno může Žid... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Osobně vždy dávám přednost dokumentu o době Adolfa Hitlera, než hranému filmu. Ten je stylizovaný, hraje ho herec, takže je to vždy trochu šaškárna, hrát nějakou osobnost z dějin. Ale ve své sbírce filmů mám minimálně deset herců, co hráli HITLERA. Zajímavost - Adolf - je stále v českém kalendáři. Jiná jména, známější, tam nejsou, ale Adolf stále ano. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Všechny předměty s nacistickou tématikou (vlajky, uniformy, odznaky...) použité v tomto filmu byly po ukončení natáčení zničeny, aby se nemohly dostat do rukou neonacistickým skupinám. (ČSFD)
  • Jedna z kritizovaných scén je tá, kde Hitler (Robert Carlyle) bije svojho psa. Neexistujú žiadne historické dôkazy o takomto čine, naopak bol Hitler považovaný za milovníkov psov. (martincba)
  • Jako kulisa filmu posloužila i Praha. V jednom záběru je i vidět část Pražského hradu, nacistický průvod také stoupá k Národnímu muzeu. (JerryPilsen)

Reklama

Reklama