Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem o něco víc. Spíše o dost víc. Celý film(pokud nepočítáme jeho rozdělení na dvě části) vypráví o životě Adolfa Hitlera předtím než začla druhá světová válka. Film mě nevtáhl do děje a připadal jsem si jako člověk co sleduje pár herců bez zájmu a zábavy. Robert Carlyle není špatný herec, ale když jsem se na něj díval viděl jsem stále JEN Roberta Carlyle a né Adolfa Hitlera. Musím však uznat, že asi jednou za 40 let se najde herec, který zahraje Hitlera přesvědčivě a věrohodně. Celkově jde o zajímavý televizní film. ()

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

Vzestup zla..? Historie je velkou iluzí. To, co jsme dostali o Hitlerovi, Německu a 2.sv válce, to jsou zprávy vítězů. Vítězové píší dějiny. Kdyby tu valku vyhráli Němci, hrdina a nehrdina by byl úplně nekdo jiný. Lidé se ptají, co udělali Němci Židům, ale už se nikdo neptá, co udělali Židé Němcům. Dnešní pohled je pouze jednostranný. Lidé věří tomu, co jim média naservírují a už je nezajímá druhá strana mince. Věříme jen tomu, čemu tento systém chce abychom věřili. Skutečnosti, pravda, fakta jsou zahozeny a byly zahozeny, aby se tu pravdu nikdo nedozvěděl. Tak jako křesťané pálili knihy, prosazovali jen svou pravdu, tak kapitalismus prosazuje tu pravdu svou. Pokud si myslíte něco jiného, nebo máte byť jen malé jiné tušení a mínění, jste automaticky označen za blázna, co to nemá v hlavě v pořádku, jste neonacista, xenofob a rasista.  To, co jsme viděli je jen ubohá propaganda kapitalismu a to co tu vsichni píší, co vědí a jak si myslí, že znají dějiny, jen jen chabé papouškování příběhu vymyšleného a zpracovaného lháři. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je pár filmů, jenž mají v názvu slovo bestie. V tomto filmu má bestie svou přesnou podobu a jméno. Sice mě některé souvislosti přijdou nedotažené / Hitlerova nenávist k židům /, ale nic to nemění na faktu, že film , ukazuje Hitlera jako lidskou zrůdu mimo jiné i díky naprosto mimořádnému hereckému výkonu Roberta Carlyle, která je naplněná nenavístí a zlem od vlasu až po nehty na nohou . Je hrozný, že tahle bestie se jménem Hitler, dostala možnost vzsetupu, místo toho, aby dostala kulku do hlavy. Opravdu mimořádný zážitek jsem měl z tohoto TV filmu leč trošku hořký. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

„Jediná věc nezbytná k triumfu zla je nečinnost dobra“ tak tímhle citátem začíná strhující drama, rekonstrující předkancléřský život „člověka“ Adolfa Hitlera, který se nezaměnitelně zapsal do lidských dějin. Nechci se na tomto místě zaobírat vynikajícími hereckými výkony, polemizovat nad určitými nepřesnosti či leckde nedostatečně neobjasněnými historickými souvislostmi (podstata byla sdělena), ale nejdůležitější přínos a jádro sdělení tohoto filmu zní: „Hitler by bez (zprvu skryté) podpory hospodářských špiček a lhostejnosti neskončil v učebnicích dějepisu, ale někde úplně jinde. Stručně a jasně: hospodářská moc souvisí s politickou mocí a naopak a nedej bože, aby za politickou mocí stál fanatik a labilní jedinec, který se dříve či později vymkne kontrole, tak jako to dokázal „člověk“ Adolf“. A může za vše Hitler? Jak hrozně jednoduché a elegantní je se za něco či za někoho schovat popřípadě využít pštrosí efekt, tj.strčit hlavu do písku..“ Poučí se už konečně lidstvo? Lépe řečeno: „poučí se člověk“ ? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bráno z historického hlediska, dalo by se k tomuhle snímku shromáždit pár výhrad, nicméně atmosféra vzniku nacismu a jeho vzestup jsou zobrazeny hodnověrně a casting je povedený. Televizní podoba filmu neumožnila žádnou velkolepou podívanou, ale tady jde především o příběh a herecké výkony. Robert Carlyle se hlavní role zhostil na jedničku, dozrál v charakterního herce první třídy. Celkový dojem: 80 %. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Všechny předměty s nacistickou tématikou (vlajky, uniformy, odznaky...) použité v tomto filmu byly po ukončení natáčení zničeny, aby se nemohly dostat do rukou neonacistickým skupinám. (ČSFD)
  • Jako kulisa filmu posloužila i Praha. V jednom záběru je i vidět část Pražského hradu, nacistický průvod také stoupá k Národnímu muzeu. (JerryPilsen)
  • Hindenburg skutečně nazýval Hitlera „kaprálem z Čech“. Pravděpodobně šlo o omyl. Adolf přišel na svět v hospodě v hornorakouské obci Braunau am Inn. Název „Braunau“ ale v němčině nese i jiné město – Broumov ve východních Čechách, které Hindenburg znal. (Nick321)

Reklama

Reklama