Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anděl smrti z Auschwitzu, i tak je nazýván neblaze proslulý nacistický lékař Dr. Josef Mengele, který má na svědomí více než 300 000 mrtvých v koncentračních táborech. Ve fiktivním příběhu režiséra Rolanda Susa Richtera je vyhrocen problém jeho morální odpovědnosti za veškeré spáchané zločiny. Mengele se zde jako starý a nemocný muž vrací z Argentiny do Německa a touží před soudem obhájit svoje činy a svůj vědecký přínos lidstvu. Jeho obhájcem se stává, více méně z donucení, mladý právník a novinář Peter Rohm, který sám sbírá léta informace o jeho zločinech. Převzetím případu Rohm vstupuje na tenký led, je ohrožen nejen okolím, ale svým vlastním svědomím, bojujícím s profesionalitou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ačkoli soudní proces s Mengelem byl jen fiktivní, byla to hodně mrazivá podívaná. Škrábání kostní dřeně při vědomí, vstřikování barviva do očí, sešívání lidí zády k tobě, házení novorozeňat zaživa do pece........ to vše si "doktor" stoicky obhájil, žádná lítost: "......dneska se věda zdržuje zkoušením na krysách, zbytečná ztráta času. Z toho, co jsme vytvořili tehdy, čerpá dnes moderní medicína........". Hrozné, že? Ale je dobře, že se to připomíná. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Teda když Götz netočí Schimanskiho hraje věru hororové postavu tu Rudolfa Hösse, tu Mengeleho, fakt cukrouši na první dobrou. Od začátku mně bylo jasný, že film postaví veškerou sílu na dialozích, ale právě slovní střet u soudu mně přišel docela slabý, tedy ne že by byl špatný, ale tohle mělo potencionál zarýt se až do morku kostí každýho z nás a šahnout si na nás všechny a to se nestalo. Götze zdánlivě neměl těžkou roli, pomálu dialogů, polehával, posedával, ale opak je pravdou, myslím si, že to byla velmi náročná role, všimni se třeba držení těla Mengeleho, zahrát nemocného, chtěl jsem říct člověka, ale radši řeknu Mengeleho, to bude přesnější s tím prostě ráno před kameru nepřijdeš. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Má každý právo na přiměřenou obhajobu? I nacistický lékař Dr. Josef Mengele? Zločinec se dobrovolně vrací do vlasti, aby před soudem vysvětlil „Oprávněnost zničit život nehodný žití“ a své zvrhlé pokusy. „Budete-li každou odpověď považovat za lež, nic se nedozvíte“. Přestože soudní proces je fikce, je to děsivě přesvědčivé. Morální odpovědnost, lékařská etika a vraždění ku prospěchu vědy. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Zajímavé zamyšlení nad nevýhodou silného právního státu - a sice, že právo na obhajobu má i monstrum. Kdyby si odpustili tu konspirační rovinu s neonacisty, která jakoby se sem zatoulala z Wolfova revíru a navíc vyšumí naprosto do ztracena, udělali by lépe. Výbuch auta se přemýšlivého soudního dramatu absolutně nehodí a devalvuje tak jeho nadčasovou výpovědní hodnotu. (Götz George namaskován k nepoznání překvapil). ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nepochybuji o tom, že jsem narazila opět na jeden z velmi zajímavých německých počinů o fiktivním soudním procesu se světově známou osobností, kterou byl doktor Mengele. Nesčíslněkrát jsem byla nejen v mnoha filmech obeznámena s hrůzami, které se odehrávaly za druhé světové války, tak bych si mohla říct, že budu snad už téměř imunní, ale opak je pravdou, prostě to nejde a nikdy nepůjde. Takže jsem byla opět vtažena do těch hrůz a zvěrstev, které byly navíc předloženy svědky takovým způsobem, že jen pouhá představa obhajovat takového člověka, se mnou docela zacloumala. Asi podobně jako Peter Rohm, který tenhle proces nesl velmi těžce i kvůli své rodině. Ano, Mengeleho výpověď byla sice fiktivní, ale silně mrazivá a já věřím, že takhle nějak by se to mohlo odehrát i v reálu. I přes některá slabší místa si tenhle film zcela určitě zaslouží větší pozornost. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Sice to dávali pozdě večer, ale obash mě tak šíleně zaujal, že jsem celou noc, kvůli tomu vydržel. Perfektní střih s hudbou. Dříve mě zajímal Mengele, ale jen kvůli zvědavosti, nejsem žádnej nácek. Občas budete zmatení, když tam skočí scéna konverzace z Argentíny, když si Josef povídá s Peterem a Peter se snaží zjistit proč a za jakým účelem. Anděl smrti se s ničím netají a dokáže manipulovat s lidma pouhým slovem a to se mi líbilo. Tyhle dialogy fakt mám rád. Prostě bomba od režíséra Rolanda Richtera. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý fiktívny príbeh o tom, že v podstate sa dá pred súdom hájiť (a celkom úspešne) úplne všetko, vrátane holokaustu, zločinov proti ľudskosti a podobných nechutností. Principiálne mi to miestami prišlo pritiahnuté za vlasy, aj čo sa postáv týka, no pozeralo sa na to dobre. Lepší priemer. 65/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Chvilinku, prvních asi osm minut se nic neděje. A pak vypukne něco nevídaného, film, který strhává masku právního státu, který řeší obrovské otázky na malinkém prostoru, snímek, který se ptá na vinu a snad jediný, kdo jej z tohoto pohledu nezajímá, je právě Mengele. Ne jedinec, ale celek je tím důležitým stavebním kamenem pro to, čemu říkáme etické jednání. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že se bude hájit výzkumem a medicínskými objevy a byl na ně zvědavý. To že by se Mengele hájil humanitou a tím, že ulehčoval utrpení mi přišlo trochu přitažené za hřebínek. Závěrečná obhájčí řeč je však naprostá kokotina*. Obhájce nemůže takhle podrazit klienta, zvlášť ne po předchozí dokonalé obhajobě. To by žádný obhájce neobhájil, ale přišel o práci, diplom, manželku, tchýni, žigula, čivavu a kdoví co ještě.* Kokotinou se pochopitelně rozumí slepičí mluva... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dovedu si představit, že přesně takhle by se Mengele bránil. Stejně jako se bránila spousta nacistických zločinců, kteří nechápali, za co jsou souzeni. Za nejsilnější momenty považuji čtení obžaloby a výpovědi svědků, u kterých bych sice uvítal emotivnější projev herců, ale na druhou stranu byly natolik otřesné, aby tento neduh zahladily. Naopak se mi příliš nezdála osobní linka Mengeleho obhájce, která ne že by byla špatně napsaná, ale zpracování bohužel pokulhávalo. Přesto se jedná o silný filmový zážitek, za který zaslouží Němci obdiv, protože už se poněkolikáté dokázali podívat vlastní minulosti do očí a už poněkolikáté obstáli. 70% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tvůrci nenašli odvahu podívat se tenhle případ z odvážnějšího, ještě méně černobílého a podrobnějšího pohledu. Špatné to totiž určitě není, jen jsem z toho cítil, že film nemá odvahu některé myšlenky (z obou pólů sporu) vyslovit nahlas a nechává jejich otevření a dořešení na samotném divákovi-což je u takto ambiciózního projektu trochu zvláštní postoj. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Dr. Josef Mengele, Anděl smrti z Osvětimi a jeden z největších nacistických sadistů nejen v době druhé světové války. Uprchl do Jižní Ameriky a tam se skrýval několik desítek let, aby tam v roce 1979 zemřel. Tento film ale vypráví fiktivní příběh o tom, že toho roku zemřel jeho rodinný příslušník a sám Mengele se vrací do Německa, aby podal svědectví o svém životě v době války a aby obhajoval své krutosti. A právě v procesu tkví obrovská síla tohoto filmu. Dostáváme se tak do jeho života a odhalujeme jeho lékařské experimenty se vší krutostí a strašlivostí. Kolikrát jsem se jen nevěřícně díval a kladl si otázku, jestli je toto vůbec možné. Ano, je to možné, a tento film to uvádí na pravou míru. Je to šokující studie, která mě nenechala klidným. Herci byli naprosto výteční, hlavně Götz Schimanski George v roli Mengeleho. Němci opět dokázali, že filmy s historickým podtextem umí na jedničku. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který je sice ze začátku trochu chaotický a těžko se v něm orientujete, ale potom je to fantazie... Velice zajímavý příběh, v kterém se právník Peter a vlastně celá německá veřejnost vypořádává s nacistickou minulostí své země. Peter Rohm se (za podivných okolností) rozhodne před soudem obhajovat zrůdu z Osvětimi Josefa Mengeleho a stojí před dilematem - být dobrým obhájcem Mengeleho a snažit se pochopit co ho vedlo k tak hrůzným činů, nebo se přidat k většině a vlastně automaticky odsoudit Mengeleho za jeho válečné zločiny. A tím pádem popřít existenci právního státu a demokratického posunu, který v Něměcku od Hitlerových časů nastal. Tento právníkův vnitřní boj mezi dobrem pro klienta a odporem k němu patří mezi to nejzajímavější na celém filmu. Po shlédnutí Pádu třetí říše a teď tohoto snímku, jsem se utvrdil v tom, že nejlepší filmy o nacismu asi budou natáčet ti, kterých se nejvíc týkal - Němci. Všem vřele doporučuji. P.S Sice mi trvalo půlku filmu než jsem na to přišel, ale o to větší bylo moje překvapení - Mengeleho hrál Schimi! Musím ovšem říct, že ho hrál fantasticky - ze závěrečného proslovu ("...nevidíte ve mně kousek sebe?") mi šel skoro mráz po zádech. Bravo! ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Ač fiktivní, tak dokonale rekonstruovaný soudní proces s jedním z nejvíce neblaze proslavených nacistů................moje hodnocení = 9 z 10. ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Němci se opět snaží vypořádat se se svou minulostí a de jim to zatraceně dobře. Ale měl sem pocit, že Rohm sám neví, jestli Mengeleho činy omlouvat nebo jít proti němu, protože občas mi ty dialogy tak připadaly. Možná to bylo účelem, ale díky tomu mi děj přišel trochu zmatenej. Nic to ale němění na tom, že herecký výkony všech byly na jedničku, hudba Haralda Klosera doplňovala mrazení v zádech při výpovědi Mengeleho a... už mě nic dalšího nenapadá. Tohle bych povinně pouštěl všem, kdo by jenom na vteřinu chtěl pochybovat o tom, co to bylo za zrůdy. A doporučuju všem, kdo chtějí vidět kvalitní film o tomhle tématu. Určitě stojí za to. ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Výborný film takzvaně "s přesahem", ze kterého jsem poprvé byla úplně unešená - na podruhé mi některé věci připadly už trošku moc vykonstruované a přitažené za vlasy, ovšem pořád ho považuji za skvělý film. Je fajn, že Němci dokážou natočit něco lepšího než komisaře Rexe, průměrné detektivky a ještě průměrnější romantické fimy. ()

andykovac 

všechny recenze uživatele

Nie ta mŕtvola nie je moja, nie nič som nerobil v rozpore z vtedajšou morálkou, ja som ich nevraždil, ja som ich zachraňoval. Ako by to asi vyzeralo keby sa Mengele postavil pred súd, snažil by sa presvedčiť všetkých, že konal pre blaho ľudstva? Je dosť pravdepodobné , že ak by k takémuto procesu došlo, prebiehal by asi dosť podobne. ()

zatoichi0 

všechny recenze uživatele

Silný, krásný, fiktivní film k zamyšlení. Škoda jen, že byl natočen Němci. Určitý ostych jít ještě dál, na okraj byl vidět na každém kroku. Ale asi nejhorší patetické gesto bylo vtělení obhájce do pozice soudce. Jako právník to pro mě bylo velké zklamání pro které nemůžu dát 5, takže jen 4 hvězdičky. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Medicínské postupy Pana ''Doktora'' Mengeleho ve svéráznosti s přehledem předčí i takového Kubu Dařbujána.Moc by mě zajímalo,z čeho,z jeho práce,že to má dnešní medicína čerpat.Jeho práce je totiž opravdu síla,ze které nemrazí,ale už bolí.Přitom nemůžu nemyslet na to,že z těch neomezených možností,které měl (co by za to dal takový Herbert West),snad i mohlo vzejít něco přínosného,kdyby byl Mengele doktor a ne nelítostný sadista.Možná by (kdyby) se ze sebe u soudu snažil udělat,vzhledem k době a okolnostem,Doktora Kevorkiana,což by mu nikdo nežral ani vteřinu.No šlo z toho podle mě vytřískat i mnohem víc,ale hlavně skvostně démonický (ty nehty ala Louis Cypher) Schimanski a soudní proces zapůsobí a zaujme.Všechno mimo tohle,je naopak jen nezajímavá vata a hlavní postava obhájce nezaujala vůbec nijak.(tyšííc;)PS:typ na četbu SMRT JE MÝM ŘEMESLEM od Roberta Merleho,která je jedna z těch knih co se zhltají během několika málo hodin. ()

Reklama

Reklama