Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drsná příroda a ještě drsnější muž – tak si Eve svůj život skutečně nepředstavovala. Oliver Reed a Rita Tushinghamová v romanticko-dobrodružném příběhu, odehrávajícím se koncem minulého století v nádherné scenerii kanadské divočiny. (Letní filmová škola)

Recenze (82)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný příběh o zálesákovi, který je ostrý jako břitva, grobiánský typ, jenž má respekt, dokáže v lidech vzbudit strach, ale přírodě rozumí, orientuje se v ní a umí v ní žít. Snímek však vypraví také o jeho vztahu k ženě, kterou si koupil a odvedl do svého srubu u jezera. Počátky jsou krušné a aby si začal Eve patřičně vážit, musí se stát něco, co mu navždy změní život. Příběh se odehrává v nádherné kanadské přírodě a záběry na ni divácké oko potěší a uchvátí. Připočteme-li k tomu ještě dobrou hudbu, zvraty v ději a herecké představení ústřední dvojice, vychází to na lepší 4*. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu by docela slušel věrnější překlad originálního názvu, který je pozoruhodně víceznačný a lépe vystihuje obsah filmu, jehož hrdiny jsou drsný zálesák a lovec Jean La Bete a křehká němá dívka Eve. Jean žije v divočině kanadské přírody, klade po lesích pasti a kontakt s civilizací má minimální - což se odráží v jeho nedostatečném společenském chování, způsobech a hlavně v tom, že sám je chycen v pasti samoty. Eve je sirotek, který je naproti tomu uvězněný v pasti , jež má podobu traumatu, provázející ho již od dětství.. Pastí se však pro Eve stane i nedobrovolné spojení osudů s drsoněm Jeanem, kterému je nebohá dívka prodána. Rozdílnost povah a rozdílnost prostředí, z nichž oba vycházejí, však postupně přestává hrát roli, ba naopak se začně zmenšovat, když Jean po hrůzném dobrodružství bude muset bojovat o holý život. Pod tvrdou slupkou se skrývá měkké jádro; v těle křehké a citlivé Eve naopak klíčí odhodlaná a věrná žena. Pasti se začínají uvolňovat... Skvělý Oliver Reed, skvělá Rita Tushingham, skvělá syrová atmosféra drsné kanadské přírody, nebezpečná smečka hladových vlků... Číhá tu ještě jedna past... Ta, do níž se může chytit divák, který bude filmem uchvácen... ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Do morku kostí drsný western, z jehož námětu by se dnešní feministky nejspíše zbláznili. Někde v osadě nemá obchodník dost peněz pro drsného trappera a tak mu prostě prodá svou křehkou a němou služku jako manželku/otrokyni. Ten si ji odveze doprostřed divočiny, odkud není jak ani kam utéct, zavalí ji prací, hrubostí a nemá pro ni slušné slovo. A ještě čeká, že s ním bude spát. Psychologicky je to samozřejmě kravina, ta ženská by mu buď utekla, nebo zabila sebe či jeho prakticky hned na začátku SPOILER a ne až na konci až se sblíží po sexu. A ještě se k němu vrátí. KONEC SPOILERu. Jinak ale bez výhtad. Oliver Reed jako neotesaný zálesák je fantastický, stejně jako křehká Rita Tushingham. Přenádherná divočina plná sněhu, lesů a řek, fantastická kamera, naprosto brutální lesní souboj s vlky. Žánrově spíše dobrodružný film, ale zároveň western v tom stylu jak divoký západ popisoval Karl May - divočina plná zvěře, volně žijících indiánů a divoce žijících zálesáků, kteří se živí lovem kožešin. I ta osada je v podstatě součást divočiny a ne civilizace. Parádní podívaná, kterou mám silný pocit, že jsem kdysi jako hodně mladý viděl. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Ženo, nechalas vyhasnout oheň." Dva divoši po kanadsku, s tím, že prvním je neotesaný trapper La Bete ze srubové chatrče v divočině a druhým jeho němá nedobrovolná žena Eve koupená za tisíc zlaťáků. Být tam i nějaký sex, přidal bych hvězdičku. :-) Film je na: http://www.youtube.com/watch?v=2XeFK-DTSZk ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Viděno podruhé asi po deseti letech. Ten zub času je pochopitelně znát na zpracování, ale to vůbec neubírá na moc příjemném zážitku z celého filmu. Ani trochu se nedivím, že Zálesák může být pro mnohé srdeční záležitost. Ono sledovat jak se z toho lesního bručouna stane nakonec celkem mírný medvídek, který má srdce tam kde má být a malou, křehkou a plachou myšku jak se proměňuje v ženu, která postupně prochází velkou změnou ve svém smýšlení a stává se tou ženou, která stojí rozhodně za víc než tisíc dolarů, je opravdu silný emotivní zážitek. Za mě hodně silná čtyřka. Přitom je to poměrně drsný film, kde je bez servítků předložen život takového samotáře a co to všechno obnáší. A Rita a Oliver tady hráli perfektně. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Eve (Rita Tushingham) neřekne za celý film ani jedno slovo. (CRYPT)

Reklama

Reklama