Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film má o hodně temnější atmosféru, jen se mi zdá, že ta atmosféra byla místy temná až moc. Některé obrázky také vypadaly spíše jak z nějakého hororu, což se mi taky moc nelíbilo. U tohoto Harryho se mi také vybavily dvě věci: proč se zápletka každého filmu (knihy jsem nečetl, takže nemám "předstih") musí v podstatě týkat Harryho dávno mrtvých rodičů? A také ty neustále stejně antagonistické postavy Harryho strýčka a tetičky či Malfoye se mi nezdají příliš nosné a ani už moc zábavné. Za závěrečný závod s časem bych rád přidal na hodnocení, ale nějak to nejde... ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Konečně ta správná potterovská atmosféra. Snímek sice doznal hodně změn oproti knižní předloze, ale funguje mnohem lépe, než předchozí dva snímky rutinéra Columbuse. Absolutní věrnost předloze zkrátka vždycky není výhrou, Columbus ukázal kudy cesta nevede a výtečný Cuarón ve třetím díle názorně předvedl, jak natočit poutavou adaptaci. Odchylek je tu hodně, Cuarón si dokonce dovolil zcela pozměnit výpravu - od kostýmů až po dekorace, a natočil film, o jakém se fanouškovi knížek nezdálo ani v těch nejkrásnějších snech. Pár výhrad sice mám, ale ty se většinou týkají jen trikové stránky snímku, a celkový dojem příliš nekazí. Daniel Radcliffe se konečně naučil hrát, Gary Oldman je v roli Siriuse Blacka přesně takový, jak jsem si ho představovala při četbě knih a herecky vévodí snímku vynikající David Thewlis v roli profesora Lupina. Konečně Harry Potter, jak má vypadat. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nalijme si čistého vína, Cuarón měl velkou oporou v předloze, která je nejchytřejší z celé série, ale je to borec, o tom žádná. Už na samém začátku se blýskne naprosto zběsilou jízdou Záchranným autobusem. S nástupem Mozkomorů přichází přesně ta tíživá a temná atmosféra plynoucí celou knihou, a kterou ještě podporuje strašák v podobě Siriuse Blacka a také mystické hodiny profesorky Trelawneyové. Možná ty úplně nejlepší nápady Rowlingové jsem však ještě nezmínil. Pobertův plánek, Prasinky a Chroptící chýše, jakožto pevné základy pro odpálení mytologické bomby a hlavně úžasné finále v podobě hrátek s časem. Nikdy jsem při čtení knihy nezažíval tak opojné pocity a Cuarónovi se je z velké části povedlo přenést i na plátno. Ale abych jen nechválil. Pro nečtenáře chybí některé důležité informace, scéna, kde Hermiona přehazuje Harryho, je úplně mimo a nemůžu si pomoct, pokud se někde měly natočit dva filmy, tak to mělo být v případě Vězně z Azkabanu, ty famózní nápady si zasloužily větší prostor. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Takhle to holt dopadá, když se dostane fantasy látka do rukou hravého režiséra s fantazií a vlastní vizí. Věčná škoda, že ty filmy takto nevypadaly od počátku. Změna prostředí a kostýmů výsledku prospěla. Stejně jako je u knižní předlohy třetí díl tím zlomovým na cestě od dětských knih "výše", tak to samé je pro filmové adaptace tento snímek. Je jen a jen dobře, že nudná a zcela nenápaditá režie Chrise Columbuse je pryč. Jediné dva zápory jsou ztvárnění vlkodlaka a jistá absence návaznosti na minulé díly. Pokud je někdo komu se líbí, nemusel by vydýchat opravdu zásadní změnu stylu a ztvárnění. Byť je ve všech ohledech výrazně k lepšímu. Naštěstí. PS: Každou další projekcí (a že jich již bylo) se zas a znovu utvrzuji, že TAK dobrý, nápaditý a svébytný rodinný film se rodí (sotva) jednou za uherský rok. Důkazem budiž, že za více jak dekádu od premiéry stále nenašel na poli rodinné podívané sebemenšího konkurenta. A jen tak mimochodem je to i film s nejlépe a nejsevřeněji zauzlovaným cestováním v čase. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra a najednou jako by se před námi objevil ten opravdový potterovský svět, přesně tak, jak má být. Alfonso Cuarón uděla ve filmu změny oproti knize, ale takové, které nevadí, neuráží, naopak pozdvihují film na něco víc, než jen adaptaci bestselleru. Celé vyprávění dostává krásně temnou atmosféru, dokonce i Daniel Radcliffe začal trochu hrát... Teď jenom musíme doufat, že 4.díl nedopadne katastrofálně a že se Pan režisér Cuarón vrátí k Fénixovu řádu. ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Hodinová věž, coby nová součást hradu Bradavice, byla navržena podle Pražského orloje na Staroměstském náměstí. (cihlenka)
  • Keď Harry (Daniel Radcliffe) a Hermiona (Emma Watson) hľadajú Rona (Rupert Grint) v škriekajúcej búde, je možné si všimnúť rôzne stopy na podlahe (odtlačky prstov či stopy po ťahaní nôh), ktoré sa v rôznych záberoch výrazne menia. (Miagy)
  • Ve vlaku si Harry (Daniel Radcliffe) kousne do kousku trojúhelníkového čokolády, ovšem za pár vteřin je čokoláda neporušená. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama