Reklama

Reklama

Kickboxer

Trailer 1

Na počátku celého příběhu je mistrovství USA v kickboxu, které koná v Long Beach v Kalifornii. Jedním z favoritů je sebevědomý Eric Sloan, který sráží své soupeře k zemi jako na běžícím pásu. To vše za jásotu diváků a pod obdivným pohledem svého skromného bratra Kurta, pro kterého je Eric velkým vzorem. Když je Eric vyhlášen mistrem světa v kickboxu, rozhodne se vyhrané peníze věnovat na cestu do Thajska, kolébky tohoto bojového umění, kde vyzve na souboj tamějšího mistra - obávaného Tong Poa. Atmosféra zápasu v Thajsku je však úplně jiná než sportovní vášeň na mistrovství v Long Beach. Rozvášněné obecenstvo si žádá krev a Tong Po jim ji hodlá dopřát. S výrazem zabijáka vstoupí do ringu a nejenže několika strašlivými údery srazí Erica k zemi, ale zcela zbytečně a nesportovně ho na celý život zmrzačí. Bezmocný Kurt přísahá, že svého bratra pomstí. Seznámí se se starším thajským zápasníkem a znalcem nejnáročnějšího ze všech stylů kickboxu Xianem Chowem. Přesvědčí ho, aby se stal jeho učitelem a pod jeho vedením pak podstoupí neuvěřitelně tvrdý a bolestivý výcvik. Postupně, po zdolání všech fyzicky i psychicky extrémně obtížných zkoušek se z mladého muže stává skutečný mistr kickboxu, mistr, který se může odvážit vyzvat na souboj zabijáka Tong Poa. V thajském ringu začíná další souboj, tentokrát zcela zjevně souboj na život a na smrt. (Magic Box)

(více)

Recenze (363)

kkarx 

všechny recenze uživatele

S rostoucí popularitou bojových sportů se začalo vynořovat spousta snímků s tímto tématem. Některé dokonce tyto sporty ještě více zpopularizovaly. Mezi ty nejznámější patří Karate Kid a právě Kickboxer. Víc než půlka filmu se zaobírá tréninkem na závěrečný souboj se záporákem. Nechybí tradiční prvky jako je zpočátku nejistý hlavní hrdina, vnímavý málomluvný učitel, do toho o hrdinu strachující se dívka. Začátek a střed jsou opravdu dobré, atmosférické a i vtipné, konec natahovaný a bojovými scénami nezvládnutý. Některé způsoby učení a přípravy na thajský box byly k smíchu (házení čehosi na břicho), jiné se skutečně takto prováděly (viz. cvičení ve vodě, otužování úderových ploch). Nakonec by se film měl správně jmenovat nikoliv Kickboxer, ale Muay thai boxer. Právě o tom rozdílu to je. P.S. Van Damm se stal v národním týmu Belgie evropským šampionem v karate. Později dosáhl v plnokontaktním karate úctyhodnou bilanci 18 výher (všechny stylem K.O.) a 1 porážku. Též se věnoval kickboxu, muay thai, taekwondu a baletu. Nebyl to jen gymnasta, jak se traduje, ale především vynikající karatista. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Americká 80. léta v oblasti akčních filmů s bojovým uměním navázala na 70. léta hongkongská, což se hodilo kde komu. Do takovéhoto žánru ve své době vstoupilo mnoho bojovníků snažící se nějak prosadit. Jeden z nich byl i Jean-Claude Van Damme, jehož úspěch zapříčinil vedle snímku ´Krvavý sport´ i tento, který vlastně potvrdil Jean-Claudeovi schopnosti. Při dnešním pohledu je snímek jednoduchý, zkratkovitý a šablonovitý, ale jakoby to nevadilo. Snímků o výcviku jednotlivce, aby se poté v nějakém zápase ukázal či se někomu pomstil, vzniklo opravdu spousty, ale Jean-Claude jako jediný ze všech do dnešních dob velmi vyčnívá. Snímky ´Krvavý sport´ a ´Kickboxer´ si jsou v jádru věci velmi podobné a což jistojistě nebyla žádná náhoda. Choreografie bojových sekvencí dnes sice už nijak zvlášť neoslní, ale z nostalgického hlediska oba přeci jen mají co ukázat. Příběh pomsty s účastí Jeana-Clauda Van Damma se stal doslova kultem a snad i oprávněně. Žádný jiný není tak významný jako tento. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Jean Claude se díky úspěchům Bloodsportu a Kickboxera dostal alespoň na pár let mezi akční filmovou smetánku. Kickboxer je béčková řežba s dobovým soundtrackem a feelingem, Tong Po je opravdu zákeřný záporák. Škoda, že po těchto dvou filmech natočil JCVD už jen dva arénové filmy, a to Lionheart a The Quest. Kickboxer je sice produktem své doby, ale právem patří mezi nejlepší bojové filmy, se kterými se v osmdesátých letech roztrhl pytel. Další díly s Kouďákem dělaly jedničce jen ostudu. 4* ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Kickboxer byl v devadesátých letech jedním z mých nejoblíbenějších bojových filmů. Hltal jsem každou jeho minutu. Dnes už mě ani zdaleka tolik nebaví, více si všímám všudypřítomné naivity, hloupých dialogů, špatně zpracovaných scén atd. Naprosto otřesný český dabing samozřejmě není chybou filmařů. Takto pro mě umřela legenda, která mě provázela celým dospíváním. Na závěr si neodpustím ještě jedno rýpnutí - celý film pojednává o thajském boxu (Muay thai), nikoliv o kickboxu. ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je Bloodsport v bleděmodrém:stejný příběh, stejné tváře,stejná gesta,stejné všechno. Možná s tím rozdílem, že se tady víc učí a míň bojuje,soupeř je podlejší, ale o to také snadněji porazitelný. ()

Besyn 

všechny recenze uživatele

Nesnášim to,jak Van-Damme dostává od týpka,který je dvakrát větší než on,pět minut na dršťku a pak,když už se zdá,že nevstane,dobije ho aniž by obdržel byť jen jeden úder.V osmi jsem to žral,dnes už ne. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Je to blbina podľa rovnakého scenára ako milión iných Van Dammových filmov, ale dobre sa na to pozerá. 6-/10 ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Až se mě někdo zeptá, jak vypadaly akční béčka z 80. let, tak mu nejspíš pustim Kickboxera, kterej je typickym zástupcem zmíněnýho žánru. Má totiž slabší herce a jednoduchej příběh, ve kterym se jde ale bez zbytečnýho vysvětlování rovnou na věc a o bitky neni nouze. Mladej vyrýsovanej Van Damme, toho času bez legendární boule na hlavě, řádí jako černá ruka a ukazuje, že karate jeden čas přece jenom uměl. Při tréninkovejch scénách s mistrem Xianem, kterej z Kurta udělal nejtvrdšího týpka, co se kdy na území Thajska objevil, jsem si vzpomněl na Karate Kida. A Závěrečná bitka se střepama na rukavicích byla hodně slušná, tři slabší hvězdy. ()

Mandalorian 

všechny recenze uživatele

Jak že vypadá kult ? Pro mě osobně přesně TAKHLE. Nejde jen o samotnou myšlenku: Ruku na srdce - příběh o pomstě není v dnešní době sám o sobě zajímavej. Je tu však spousta dalších aspektů: Vynikající ztvárnění všech rolí - Van Damme perfektní, Michel Qissi si roli záporňáka musel užít, Dennis Chan v roli lehce ujetýho učitele Muay thai neměl chybu a tak dále. Pár vtipných hlášek zdárně odlehčí jinak docela těžkou atmosféru příběhu, vynikající soundtrack, dialogy jednoduchý ale ne špatný. Kladení důrazu na určité detaily (toho jsem si nejvíc všiml dnes - 15.2.2104) tak co tomu filmu nebo tvůrcům můžu vyčíst ? Snad jedině další pokračování... Kdepak. Pro mě Kickboxer začíná i končí prvním dílem. A že je vynikající... 100% = 5* ()

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Začiatkom 90. rokov išlo o populárny film, aspoň u nás na základnej škole, vďaka ktorému (a Krvavému športu) sa Van Damme stal u nás známy a mnohých inšpiroval k tréningu bojových športov. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Dostali Tě? .. Nee .. Faajn!" No, scénář a dialogy...ufff. Ale také skvělá kamera a střih s povedenými bojovými scénami a především parádním snímáním tréninku. A Jean-Claude asi v nejlepší formě :-) ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

No, zatímco nedávná připomínka Krvavého sportu byla po snad dvaceti letech moc příjemným potěšením, s Kickboxerem jsem se už o poznání více pral. Je tu výborný záporák Tong Po, celkem fajn trénink v džungli nebo moje oblíbená scéna bitky v baru, ale jako celek je to pro mě vnitřně o dost prázdnější film než třeba právě zmiňovaný Krvavý sport a tak mu ani nemůžu dát stejné hodnocení. ()

AnanAss 

všechny recenze uživatele

Belgický Žán je zpočátku ještě za mladé poleno, které moc zkušeností s bojem mezi provazy nemá. Zato jeho starší brácha, to je jiný kalibr. V Americe vyhrává, co se dá, a konkurence mu již nestíhá, proto se rozhodne vydat do Thajska a vyzve zdejší hvězdu v kickboxu. Ta je však úplně někde jinde a vyzyvatele dostane z ringu rovnou na invalidní vozík. Žán to rozhodně nechce nechat jen tak bez trestu a rozhodne se bratra pomstít. Mezitím se však musí, během tří měsíců, dostat do formy a z absolutního amatéra je potřeba udělat profíka na světové úrovni. Proto potřebuje najít někoho, kdo se o něj postará. A v tom mu právě pomůže thajský pasák ve slaměném klobouku, který jednoho takového učitele zrovna zná. Starý mistr má zcela jistě zálibu v gynekologii a mučení, a proto Žánovi nejen s oblibou roztahuje nohy, ale také jej mlátí dřevěnými holemi, hází po něm kokosy, ožírá ho a musí kosit bambusy holými nohami. Postupně se však dostává do tajů zdejšího bojového umění a schyluje se k závěrečné bitce… zcela bez pravidel, a rozhodně ne s přilepenými gumovými medvídky na rukavicích. Kazetová klasika, která toho moc zajímavého však nenabízí… možná tak hrůzu nahánějící Van Dammovy taneční kreace v chýšovém diskoklubu. Konkurenční, o rok mladší, kumité arénovka je rozhodně příjemnější a lepší volbou. ■ AnanAss‘s Score: 4/10 ■ ()

Související novinky

Van Damme a dvojitý remakový úder

Van Damme a dvojitý remakový úder

26.07.2013

Shodou okolností se téměř současně vynořily zprávy o remaku dvou akčních klasik z konce osmdesátých let, které proslavily belgického „baleťáka". Především je tady Krvavý sport, jehož novou verzi… (více)

Reklama

Reklama