Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v dávnověku se vejce z rozbitého dinosauřího hnízda dostalo díky náhodě na malý ostrov, kde žijí lemuři. Ti vejce objevili zrovna ve chvíli, kdy se z něho vyklubal malý dinosaurus. Lemuři se ho ujali a pojmenovali ho Aladar. Jednoho dne ale na planetu Zemi dopadly meteority a způsobily děsivý požár na ostrově, kde žili. Jen díky Aladarově velikosti se lemuří rodina, která ho vychovala, zachránila. Aladar s nimi na zádech přeplaval na blízkou pevninu. Tam se přidali ke skupině mírumilovných dinosaurů. Díky následkům vesmírné katastrofy a krvelačnosti hladových predátorů se ale často ocitnou ve velmi nebezpečných situacích... (TV Nova)

(více)

Recenze (189)

joker.george 

všechny recenze uživatele

Pěkný a působivý filmeček s trochu slabším příběhem, ale o to větší výpravou, triky, scenériemi a hlavními hrdiny, které jsem kdysi brával jako živé. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu dost slušná animace. I ten příběh je docela dobrý a klade důraz na pomoc bližnímu, což je u dětí vítáno. Pro dospělého je to však dost naivní, nezáživné a předvídatelné, takže nakonec nemá film moc co nabídnout. 60% ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Tazko urcit komu mala byt tato rozpravka urcena. Pre deti je strasne pomala, pramalo vtipna a takmer neakcna. Pre dospelych tu okrem celkom kvalitnej filmarciny a najme animacie, nie je takmer nic. Nastastie je to kratke, takze sa to da vydrzat, ale uplne to staci vidiet v TV. Ale aby som nebol hnusny, Howardova hudba bola viac nez slusna :) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Takřka dokonalá iluze dávno zavátého světa ... vyčarovaná nadmíru vynalézavým propojením animovaných a reálných záběrů. Dějová osnova taky není k zahození, kdo by to byl řekl, že se studio Walta Disneyho vydá právě takovou - pro něho nezvykle trnitou cestou, která se alespoň vzdáleně bude podobat realitě ?!? I díky ní je výsledek neobyčejně působivý, nicméně dětský divák se tady opakovaně potkává se smrtí - řekla bych, že daleko častěji, než je obvyklé - při srovnání s jinými animovanými snímky pro stejnou věkovou kategorii ... v režii stejného studia. Nejsou to přitom ani zdaleka jen "záporáci", komu není souzeno, aby se dožil finále ... a taky aby ho přežil, pochopitelně. Takže pozor, milí rodičové - možná byste měli zvážit, zdali vaše dítko všechny dějové zvraty ustojí. Na druhou stranu smrt je pokaždé vylíčena bez patosu, tak nějak samozřejmě, jako nedílná a přirozená součást života, přičemž do negativních úloh jsou obsazeni jen JINÍ dinosauři - nejsou ani lepší, ani horší než ostatní ... jejich problém spočívá v tom, že se (z filmařského pohledu ke své vlastní smůle) nenarodili jako vegetariáni. A ještě jedna drobná poznámka na závěr: Neviděli jsme TEN asteroid, který měl údajně způsobit postupné vymírání všech dinosaurů na Zemi, že ne ??? To by nad pouští hned tak slunce nevysvitlo ... a nejspíš by nebylo ani kam putovat. Takže v souhrnu se jedná o dostatečně originální a svým způsobem půvabnou vyprávěnku s nenásilným mravním ponaučením, vhodnou akorát tak PRO MĚ. P.S.: Všimli jste si ? Lidskou řečí jsou, zdá se, obdařeni jen býložravci. ()

emo 

všechny recenze uživatele

Krásne vizuálne spracovaná rozprávka s veľmi naivným dejom. Kto chce, kráľovsky sa pobaví... ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Nádherná pohádka kterou vždy ráda shlédnu,pěkný zážitek, konečně zajímavý příběh..Vše jak má být.. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Po opätovnom vzhladnutí po desiatich rokoch musím íst o * vyššie. Vynikajúca a velmi vieryhodná animácia (okrem teda opíc), napriek tomu bola schopná vtesnat charakter i jemnú mimiku zvieratám, hlavne teda dinosaurom. Príbeh je zaujímavý a napínavý od začiatku do konca, záporaáci ako má byť. Akurát dej je trošku priamočiary a mohol byt komplikovanejší. Hodnotenie: 90% ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Dokonalá technická stránka, skvělá hudba a velkolepá výprava. Bohužel děj by mohl být lepší, ale co by jsme chtěli od animáku. Klobouk dolů u Disney. Jsou to šikulky. 80% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu špičkově animovaný a zároveň i vypravěčsky výborně zvládnutý animák. Jen velká škoda sousty scén ve tmě, sledování přes den je pak přeci jen horší. Ale i tak jde o jeden z nejlepších animáků s ohledem na příběh, animaci i skvělou hudba James N. Howarda. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Aladar je pro mě velkou nostalgií, kterou jenom umocňuje úchvatná hudba Jamese Howarda. Nechci proto nezaujatě hodnotit nic dalšího na tomto filmu - jsem prostě zaujatá! :) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ta animace je naprosto dokonalá a neuvěřitelné luxusní i dnes, o dvacet let později. Samotný děj je samozřejmě trošku slabší, ale to vůbec nevadí, protože všechny ostatní složky ho naprosto přebíjejí. Dinosaurus je film krátký, jeho protagonisté jsou zajímaví a přiznejme si to, na konci je to skutečně dojemné. A tak je to správně. Ta animace ovšem dělá hodně, to si musíme přiznat. Ale na to, že se mi tenhle film v dětství dokonale vyhnul a já ho poprvé viděl až teď, v dospělosti, to bylo lepší, než jsem čekal. Takže dobré to je. 80%. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Naposledy jsem tento animák viděl někdy, kdy mi bylo asi 10, takže jsem si to po velice dlouhé době zopákl a musím říct, že je stále super. Animace zase tak extrémně nezestárla, zajímavě propojila 3D modely s reálnými lokacemi, čímž si udělala náskok do budoucna. Příběh o vegetariánském dinosaurovi vychovaném opicemi byl na jednu stranu naivní a v mnoha ohledech nelogický, ale v rámci jednoduché cesty za oázou a poznáním, že jen skupinová soudržnost zvítězí nad zlem, fungoval skvěle. Navíc velice oceňuju odklon od takových těch typických scén, kde umírající postava před padnutím pronáší zdlouhavé proslovy - zde kdo zemřel, ten zemřel a zkrátka to byla součást vyobrazeného světa dinosaurů, kde šlo neustále o život. Velice příjemné pokoukání bez hluchých, či jinak podobně špatných míst. /// Viděno na Nova Cinema s českým dabingem. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Už jako vejce prožije malý dinosaur Aladar dlouhou cestu ze svého rodného ostrova, aby nakonec skončil u skupiny lemurů, kteří se jej ujmou a vychovávají. *Blik* O pár let později ostrůvek zachvátí katastrofa, a pouze Aladar se svými "rodiči" se zachrání před rojem meteoritů. Přidávájí se ke skupině dinosaurů (a jiných potvor), kteří směřují vztříc světlým zítřkům do nové země. Skupina vede mrzutý dinosaur Kron, kterému jsou ostatní jen cílem pohrdání a smíchu. Ale Aladar svoji autoritou (a taky díky štěstí) přebírá ve skupině vedení a také získává lásku krásné dinosauřice Neery. Dostanou se všichni včas do bezpečí a ubrání se útokům zákeřných carnotaurů (dinosaur se spoustou zubů) ... Animák sice ničím extra nepřekapí, příběh je takový plytký a naivita z něj úplně odkapává, nicméně svým zaměřením na mladší věkové skupiny to až tolik nebolí. Animace jsou na velmi dobré úrovni, a vše je podkresleno příjemnou hudbou Jamese Newtona Howarda... ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Film, na kterém jsem byla s přáteli ze základní školy v kině. Tenkrát to byl převrat v počítačové animaci a to jde na filmu hodně znát. Neustálé záběry na kůži a srst, ale příběh trochu pokulhává a toho jsem si všimla už jako malá holka a z kina jsem odcházela trochu smutná. Typická Disneyovka s hodnými a zlými dinosaury. Dobro zvítězí nad zlem a všichni žijí šťastně až do smrti. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Unikátní opomíjený a nedoceněný film Disneyho Studia. Spektakulární podívaná pro velká plátna kin. Jeden z největších a nejsložitějších projektů studia. Na svou dobu fotorealistická grafika představující svět dinosaurů v plné kráse i nezbytného výchovného poučení typického pro disneovky. Přesto, že jde o dětský film a příběh, je zde použito všech vědeckých objevů k tématu období pozdní křídy, takže jsou známy i důkazy o existenci forem savců ( tvůrci jim dali podobu lemurů). ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Pohádka na motivy biblického příběhu o Mojžíšovi, který vyvedl svůj národ z poroby do země zaslíbené. Film neměl žádný náboj, ne moc strachnahánějicí záporné postavy a hnusnou, nechutně chlupatou vopici - coby postavičku, kterou by si všichni povinně měli oblíbit. Zázrak se nekonal. Když k tomu přičtu hnusné, staré dinosauřice, z kterých mi místo bylo fakt špatně, tak nevím, jak se tato triviálnost dostala do červeného pole. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

A žili šťastně, dokud za pár let stejně všichni nevyhynuli. :-) Dějově naprosto šablonovitá disneyovka vyčnívá neobvyklým a nákladným zpracováním, kdy animátoři doplnili digitální potvory do předem natočených záběrů reálných lokací a prostředí. A jde bezpochyby o úžasnou podívanou, podpořenou navíc naprosto dechberoucím soundtrackem Jamese Newtona Howarda. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Hezká animace, standardní scénář, vynikající hudba. Spíše odpočinková pohádka pro děti, ale bez přehnaných vtípků či zábavnosti. ()

Reklama

Reklama