Reklama

Reklama

Hop nebo trop

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 7
Komedie / Rodinný / Dobrodružný
Česko, (2004–2008), 10 h 3 min (Minutáž: 72–79 min)

Hudba:

Jan Kolář

Hrají:

Ivana Chýlková, Martha Issová, Pavel Řezníček, Roman Zach, Marek Taclík, Adrian Jastraban, Ladislav Ondřej, Klára Oltová, Václav Knop, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(8)

Obsahy(1)

Komediální seriál začíná jednoho všedního rána v sychravé zimní Praze. Rozvedené Báře Duškové se nechce do práce a jejím dětem do školy. Určitě netuší, že zanedlouho je čeká poněkud dobrodružný zájezd na hory s kolegou z podniku a s partou jeho povedených přátel. Večer na horské chalupě ovšem vezme nečekaný obrat. Ale co hlavně, jedním výletem to všechno neskončí. Směšným držkopádem při přeskoku kozy prostě začal celé rodině nový život. Je to hop nebo trop: vždycky se dá přece začít znovu a na lásku není nikdy pozdě... Celá minisérie chce být především diváckou podívanou. Těží z obliby komedií, jako byl například triptych režisérky Poledňákové, autorova komedie Sněženky a machři, v klasické literatuře "Tři muži ve člunu" anebo ze současného čtení jmenujeme oblíbenou vodáckou knížku "Jak utopit Ofélii." Lyže, kola, voda či koně, to jsou všechno buď milé vzpomínky anebo aspoň hezké nerealizované sny, a proto věříme, že divák tudy s námi půjde rád. Realizace podobného záměru v podmínkách České televize byla ovšem tvrdým oříškem. Sledovat dialogy kamarádů, jejich slovní duely při jízdě na kánoích, na kolech nebo v sedle koní a zachytit přitom atmosféru hor, řeky nebo třeba noční bouřky - to vše bylo produkčně i režijně velmi náročné. Naděje vložili proto tvůrci v technologii DV, která právě umožňuje sledovat herce v mezních situacích. Jenom tak bylo například dostupné natáčení na dvě i více kamer a přizpůsobení se mimořádným situacím, jako byly například povodně, které zastihly štáb při natáčení na Horní Vltavě. K realizačním lahůdkám patřily scény jako slaňování Vyšehradské skály, utonutí na nočním splavu, kroupy nebo seskok padákem.

Seznam jednotlivých epizod:

I. řada  1. Na lyžích
2. Na vodě
3. Na kolech
4. Na koních

II. řada  1. Memoriál
2. Pelech
3. Ženy do větru
4. Tři vdovy (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

TV spot 7

Recenze (101)

Lykos 

všechny recenze uživatele

Hvězdy dávám tři, uvažovala jsem i o čtyřech, ale čtyři dávám za díla, která už považuji za velmi velmi dobrá. Toto je pohodová podívaná. Naprosto plní svůj účel. Kupodivu mi tam nikdo nevadí. Řekla bych, že všichni hrají dost dobře. Příběhy nejsou špatné ani geniální, jde prostě hlavně o to sportování na dovolené. Chvílemi trošku divoká kamera a střih, ale jinak nemám moc co vytknout. Na nedělní odpoledne či večer ideální volba. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že na každý díl seriálu jsem se nesmírně těšil a zvkádl bych klidně ještě jednu sérii. Seriál mi zvedl náladu a dokonce mě lehce mrzí, že nemáme podobnou partu. Už jen ta optimistická hudba. Optimisticko-dramatická. Hudbu velmi chválím. Podařilo se také vytvořit postavy s jasnými charaktery a pod jménem či přezdívkou jsem si hned vybavil kdo kterou postavu představuje a jak by se chovala. S drobnými výjimkami jsou to všechno sympaťáci, příběhy zábavné, někdy dramatické, ale pořád baví a vůbec mi nevadilo, že jednotlivé díly se blížily délce menšího filmu. První série je jednoznačně lepší. Mění se prostředí a hrdinové zažijí pokaždé jiné dobrodružství. Druhá se více zabývá vztahy a jejími propletenci, ale mě seriál bavil celkově, takže jsem byl za pokračování rád. Mezi vztahovými, doktorskými či kriminálními seriály se jedná o úkaz. Ale povedený. Snažím se vždy řešit kvalitu seriálu, filmu, dokumentu atd., atd., z hlediska technického a pak jak mě bavil. Natočení tohoto díla muselo být velmi náročné, umím si to představit. Vidíme spousty doslova akčních scén - samozřejmě v českém provedení slova akčních. Napětí, drama, ale především jsou všechny sporty hodně adrenalinové a jsem si jistý, že si herci natáčení užili. O to složitější muselo filmaření být. Že mě seriál bavil a na každý díl jsem se moc těšil jsem už zmiňoval. ()

Reklama

Pa.ja 

všechny recenze uživatele

Takových specifických seriálů dnes příliš k vidění není, a tím je právě tento ještě vzácnější. Nejedná se o nějaké veleumělecké dílo, ale pobaví, neurazí a člověk u něj ten čas rád stráví. Opravdu hodně mě zde zaujala hudba, která pokaždé dokonale vystihla atmosféru. Z herců byla nejlepší Ivana Chýlková, které to s Romanem Zachem opravdu klapalo a fakt jsem jim věřila to, co hráli. Naopak Ondřej Vetchý mi zde přišel jako postava docela zbytečný a nesympatický, což samozřejmě nelze dávat za vinu herci. A energie? Tak té tu občas bylo až až! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Z hlediska československé seriálové tvorby slabší podprůměr, když bychom ale zohlednili pouze ohnisko moderních českých televizních seriálů let 90. a novějších, pak by to byl ovšem seriál vysoce kvalitní...inu, dnes je v seriálové tvorbě jak nedostatek peněz, tak i Františků Filipů... Hop nebo trop není seriál špatný, není ale ani nezapomenutelný, je jen jedním z mnoha... (leč svého přímého konkurenta, seriál Proč bychom se netopili, poráží o délku lodě...) Podobné seriály a filmy: Proč bychom se netopili, Rafťáci ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Jo, mám práci v práci. Já vím, že to není normální, ale někdy se to stane..." Tento seriál režií poněkud vyčuhuje z naší porevoluční seriálové kinematografie. Ač by měl být rodinným, ne vždy jej tak lze nazvat. Ač dobrodružným, tak často a vlastně především je o vztazích. A ač je pojat komediálně, tak je většina epizod docela dramatických. "To je Big Lebowski, tohle!" ()

Galerie (159)

Zajímavosti (36)

  • Ve čtvrtém díle, kdy se na koních se Mikuláš (Roman Zach) a Bára (Ivana Chýlková) usmiřují, stojí opřeni o vozidlo a kolem projíždí skupina cyklistů, je možné v záběru vidět koně. Ten však v následujících záběrech mizí. (Chip89)
  • Díky povodním bylo nutno měnit místa natáčení podle toho, kam se štáb mohl dostat a kde bylo také ještě štábu filmování povoleno. Ve scéně, kdy Mikuláš táhne Andreu i s kánoí sice ještě není patrno, že tato scéna už byla natáčena během povodní, ovšem další záběry, kdy se celá parta probudí do deštivého rána a zatopeného tábořiště, jsou opravdu z nefalšované potopy. (ČSFD)
  • V posledním dílu se parta zastaví v hospodě. Na hospodském štítu je nápis "Ležák Chlumského". Podobný fórek je i v díle druhém. Když jde Looser k Ivanovi a žádá ho o azyl, na zvonku Ivanova bytu je vizitka Chlumský. (Elisebah)

Reklama

Reklama