Reklama

Reklama

Mrtvá nevěsta Tima Burtona

  • Česko Mrtvá nevěsta (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Děj animovaného příběhu se odehrává ve viktoriánské vesnici v 19. století a sleduje příběh Viktora, mladého muže vtaženého do podsvětí, kde je oženěn s tajemnou mrtvou nevěstou. Jeho skutečná nevěsta Viktorie na něj mezitím čeká ve skutečném světě. Přestože se život v Zemi mrtvých ukáže být mnohem barvitější, než jeho striktní viktoriánská výchova, dospěje Viktor k závěru, že v tomto ani v dalších světech neexistuje nic, co by ho udrželo odloučeného od jeho skutečné lásky... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 032)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tim Burton's Corpse Bride je jeden z najneobyčajnejších filmov (to nieje kompliment) v rámci tehdajšej, tak aj súčasnej ponuky. Tak veľkým množstvom vlastnej fantázie a vzťahom ku svetu mŕtvych disponuje snáď iba režisér Tim Burton. Tim Burton miluje rozprávkové príbehy a toto je ďalší z nich. Sála z neho atmosféra veľmi blízka Strihorukému Edwardovi. Môžem vám však s rokou na srdci povedať, že radšej siahnutie po úžasnej sníme Coco (2017) než po tejto tragédií. Režisér Burton je zaťažený na detaily a podobne ako George Lucas tvoril vesmírnu klasiku do detailu. Napríklad animácia, ktorá vznikala ukrutne dlho no na plátne je britká a rýchla. Burton sa hrá s farbami i príbehom, necháva ich patrične vyniknúť v momentoch a pritom sa nezameriava iba na vizuálnu stránku, ale aj tú audiovizuálnu. Mne tam poste niečo vadilo, možno sú to tváre postáv, ktoré vyzerajú akoby robili potrebu na toalete (vypleštené oči). Páčilo sa mi milión krát viac aj Mary a Max (2009) čo bolo taktiež morbídne. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No jo no, Tim Burton prostě umí, skoro všechno co natočí je pecka a tohle neni výjimka. Burton si rozpomenul na svojí vánoční noční můru a v podobným tónu natočil i mrtvou nevěstu, dokonce i hudba byla v některých scénách podobná, ale jinak je příběh úplně jinej, ale zase naprosoto skvělej a typicky burtonovská aimace, ukazuje že animace nemusí být neodlišitelná od živých herců, aby byla dokonalá, takovéhle pojetí se mi moc líbilo, všechny postavičky jsou tak vymodelovaný aby bylo na první pohled vidět co jsou zač a která posta je zlá a která ne. To všechno zasazený do temný atmosféry, prozářený trochu morbidními písničkami a vtipy ze země mrtvých. Opravdu krásně temná pohádka, která se hned řadí k mým oblíbeným ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Možná až příliš čitelný Tim, který hudebně i morbidně opisuje z Ukradených Vánoc, ale přesto bez problémů vítězí. Mezi Viktorem a Emily je totiž neskutečná chemie a hlavní záporák je i na malém prostoru skvělý. V kombinaci s perfektním hlasovým doprovodem jde o zaručenou pohodu i při dalších zhlédnutích. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Nádherná animovaná komedie (je to vůbec animované?), plná krásných (ale nikoli tak chytlavých, jak to Elfman obvykle dělává) písní, spousty humoru, a také spousty lidskosti, která se ukrývá v zástupech směšných karikatur lidských bytostí. Vizuálně je to opravdu lahůdka, a příběh zahřeje u srdce, ani nevíte, které z dam vlastně fandit. Dal bych i pět, ale nezbyde mi než srovnávat s The Nightmare Before Christmas, a oproti nim Nevěsta o malinkou kapku prohrává. Taky bych chtěl pochválit český dabing, namluvení je opravdu výborné, bohužel se originálu nemůže vyrovnat už z jednoho prostého důvodu - v překladu zanikne opravdu hodně vtipů (např. head waiter - vrchní číšník, je zde opravdu hlava (head), a takových je tu víc). A v originále navíc dabuje Tracey Ullman. Takže vzato kolem a kolem, Mrtvou nevěstu opravdu vřele doporučuji všem, líbit se bude asi i dětem, ale oni asi nebudou schopni docenit určité myšlenky filmu, takže doporučuji spíše starším. Děkuji těm, kteří to dočetli až do konce. Dodatek - a víte co? Proč by nemohly mít pět hvězd oba ty filmy? Nevěsta si je taky zaslouží. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (37)

  • Ve chvíli, kdy se Emily probouzí, tak si můžeme všimnout velkého a poměrně děsivého stromu, vedle kterého byla pohřbená. Ten samý strom použil Tim Burton ještě v jednom svém snímku, a to ve filmu Ospalá díra (1999). Stejně jako u Mrtvé nevěsty, tak i u Ospalé díry platí, že tento má strom jakousi spojitost se smrtí. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2005 na filmovém festivalu v Benátkách. (Varan)
  • Na to, aby nevěsta mrkla, museli animátoři nasnímat 28 záběrů. Během celého 55týdenního natáčení vzniklo celkem 109 440 záběrů. (imro)

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama